Overkoepelend | Jaarlijks event GDDZ
- Datum
- 20 mei 2025
- Tijdstip
- 6.30 tot 15.30
- Locatie
Herman Teirlinckgebouw
Routeplanner opent in nieuw venster
Havenlaan 88, Brussel
2 jaar Green Deal Duurzame Zorg: doe mee op 20 mei in Brussel!
Ons tweede overkoepelend event staat in het teken van samenwerken, uitwisselen, inspireren en netwerken.
Je kan met meerdere personen per organisatie deelnemen, om zo ook verschillende profielen (bv. directie, zorgpersoneel, duurzaamheidscoördinator, aankoopdienst, apotheker, preventieadviseur, facility manager…) samen te brengen in parallelle sessies.
De ideale duurzame uitstap dus voor jou én je collega’s!
» Schrijf je hier in(opent in nieuw venster)
Dit event is enkel voor deelnemende organisaties aan de Green Deal Duurzame Zorg.
Bekijk hieronder het programma en bereikbaarheid.
Programma
08:30____Onthaal
09:30____Plenaire sessie
10:10_____Parallelle werksessies en luistersessie ‘Aan de slag in de zorg met herbruikbaar incontinentiemateriaal’
11:45_____Lunch
13:00____Plenaire sessie
14:00____Inspiratiesessies (in een rotatiereeks) en luistersessie ‘Circulair is niet complex, doe de 7Reflex’
14:30____Pauze
15:00____Vervolg inspiratiesessies (in een rotatiereeks) en luistersessie ‘Geneesmiddelen in water: Praktijkcases die inspireren tot duurzame en integrale gezondheidsoplossingen’
16:15____Plenaire afsluiting
16:30____Receptie
Samen aan de slag
Tijdens de voormiddag staat samenwerken centraal en sluit je aan bij één van de parallelle werksessies. Bekijk hieronder het aanbod en maak je keuze tijdens de inschrijving.
Beschrijving en doel
Tijdens deze sessie werken we aan een toekomstgericht eisenpakket voor duurzaam en circulair aankopen. We duiken in mogelijke onderwerpen van het eisenpakket en brengen samen de relevante stakeholders in kaart. Door kennis en inzichten te bundelen, zetten we concrete stappen richting een gemeenschappelijk raamwerk dat innovatie en circulariteit stimuleert.
Sprekers:
- Vlaanderen Circulair
Doelgroep/profiel: Voor aankopers, aanbieders, interne klanten, duurzaamheidscoördinatoren, management etc.
Beschrijving en doel
Met het Ecosystem Pie Model (kortweg EPM) beschik je over een inzichtelijk canvas dat je helpt om jouw innovatie-ecosysteem in kaart te brengen en te analyseren. Door een EPM-lens komen de stakeholders in beeld die betrokken zijn bij zowel de waardecreatie van het volledige ecosysteem als het gewenste eindproduct. Daarbij onderzoek je wat eindgebruikers van het ecosysteem concreet verwachten en identificeer je noden, uitdagingen en/of blind spots bij alle stakeholders. Kortom, je schat de toegevoegde waarde van de verschillende stakeholders in. Zo ontdek je het businessmodel van het ecosysteem zelf en krijg je inzicht in welke deelnemers prioritair zijn bij jouw innovatie.
Deelnemers aan deze werksessie krijgen de nodige handvaten mee om na afloop zelf met de EPM tool aan de slag te gaan (indien gewenst onder begeleiding van een VLAIO Bedrijfsadviseur). Aan de hand van een aantal concrete cases uit de zorg gaan de deelnemers in groepjes met elkaar in interactie en vullen ze het EPM canvas in om de kracht van deze tool te ontdekken en te ervaren.
Sprekers:
- VLAIO Bedrijfsadviseurs(opent in nieuw venster) met expertises Circulaire Economie en Health & Care.
Doelgroep/profiel: Alle actoren uit het zorgecosysteem, van zorg- en welzijnsorganisaties die hun duurzaamheidsbeleid meer vorm willen geven (meer hergebruik van materialen, minder verpakkingsafval, …) tot innovatieve ondernemers die hiervoor oplossingen aanreiken.
Beschrijving en doel
Binnen de Green Deal werken we aan het opzetten van hotspotanalyses voor zorgvoorzieningen. Een cruciale stap hierin is het vaststellen op welke Actieve Farmaceutische Ingrediënten (API’s) een specifieke zorgvoorziening zich moet richten.
Het Ghentoxlab van de Universiteit Gent heeft een tool ontwikkeld die zorgvoorzieningen helpt om op een onderbouwde en gebruiksvriendelijke manier geneesmiddelen te prioriteren. Tijdens deze sessie legt Prof. Karel de Schamphelaere de werking van de tool uit.
Sprekers:
- Prof. Karel de Schamphelaere – UGent/ Ghentoxlab
- Dr. Matthieu Gallin - UGent/ Ghentoxlab
- Dirk Halet - Strategisch Coördinator Vlakwa-VITO
Doelgroep/profiel: Ziekenhuisapothekers, artsen, milieucoördinatoren (facilitair beheer) en duurzaamheidscoördinatoren
Beschrijving en doel
Binnen de publieke sector zijn er ambitieuze klimaatdoelstellingen tegen 2050.
PC Sint-Jan Baptist en VEB lichten toe hoe ze samen de energetische uitdagingen bij PC Sint-Jan Baptist aanpakken. Zo werden er met steun van VIPA energieaudits uitgevoerd. Daarnaast werkte Sint-Jan Baptist, mede met deze audits als input, een masterplan (infrastructurele uitdagingen) uit en werd een facilitatietraject voor een OEPC opgestart om energetische optimalisaties door te voeren.
Tijdens deze sessie krijg je inzichten uit het gelopen traject en de keuze voor deze aanpak, naast praktijkvoorbeelden van andere OEPC trajecten.
In dialoog gaan we op zoek naar antwoorden op volgende vragen:
Denk je dat dergelijk traject iets voor jullie organisatie is om de doelstellingen te behalen? Past deze aanpak bij jullie patrimonia en manier van werken? Zijn jullie met dergelijke projecten al aan de slag? Hoe denken jullie de klimaatdoelstellingen te halen? Beschikken jullie al over een (energetisch) masterplan? Zijn jullie tevreden over jullie huidige onderhoudscontract?
Sprekers:
- Eddy Carrette – Preventieadviseur, milieu- en veiligheidscoördinator Broeders van Liefde
- Michiel Drenth - Projectleider Energieprestatiecontracten VEB
- Nicolas Van Hauwermeiren – Klantenverantwoordelijke Oost-Vlaanderen VEB
Doelgroep/profiel: Facility, technieken, administratief en logistiek directeurs, milieucoördinatoren, preventieadviseurs, duurzaamheidsmedewerkers
Beschrijving en doel
Een maximale inzet van hemelwater betekent een lager drinkwaterverbruik. Maar in een zorgcontext zijn er enkele bijkomende hindernissen en is er onduidelijkheid over het al dan niet kunnen inzetten van hemelwater. Tijdens deze sessie gaan we in dialoog tussen facilitair beheer, zorghygiënisten en hemelwaterexperts.
We focussen op alle onderdelen van het hemelwaterrecuperatiesysteem, van opvangoppervlak tot verbruiker en delen goede praktijken. Gezamenlijk identificeren we vervolgstappen en noden om gericht tot oplossingen te komen.
Sprekers:
- Pieter-Jan De Buyck - R&D Engineer Water VITO
- Stijn Van Hulle - Prof.Dr.Ir. UGent - Vakgroep Groene Chemie & technologie
Doelgroep/profiel: Milieucoördinatoren (facilitair beheer), duurzaamheidscoördinatoren, zorg-/ziekenhuishygiënisten
Beschrijving en doel
Staat jouw initiatief al op de kaart?
Met de ZORGNATUUR-kaart inventariseren we initiatieven uit de zorg met betrekking tot ZORGNATUUR. Tijdens deze werksessie bekijken we uitdagingen die deze inventarisatie met zich meebrengt en werken hierrond samen verder. Zo staan we onder meer stil bij het ‘wie, wat, waarom en hoe’ van de inventarisatie, om zo de kaart te doen groeien tot een breed gedragen instrument.
Bereik je met jouw initiatief een maximaal resultaat?
We gaan na welke kansen deze kaart biedt en we zoeken naar minimale kwaliteitscriteria voor de opgenomen initiatieven.
Sprekers:
- Hans Keune - Professor en coördinator Leerstoel Zorg en Natuurlijke leefomgeving, faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen UA
- Ben Delbaere - Verpleegkundige en onderzoeker Leerstoel Zorg en Natuurlijke leefomgeving, faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen UA
- Pepijn Verheyen - Landschapsarchitect, staf en beleidsadviseur Omgeving UZG
Doelgroep/profiel: De sessie is bedoeld voor zij die willen meedenken over de kwaliteit van de Vlaamse zorgnatuur en deze graag in kaart willen brengen. Deelname kan vanuit expertise, maar evengoed vanuit vraag of aanbod of zelfs gewoon nieuwsgierigheid.
Beschrijving en doel
Deelnemers krijgen een omschrijving van de Sustatool 2.0, een webtool waarmee voorzieningen doelstellingen kunnen stellen i.v.m. duurzaamheid en waarmee zij de projecten die daaraan verbonden zijn kunnen beheren. Bovendien kunnen zij de voortgang rapporteren, waar mogelijk in lijn met de SDG’s en de VSME (afgeleid van de CSRD).
Specifiek rond de VSME wordt toegelicht waarom zorgvoorzieningen registratie/rapportering volgens deze standaard zouden overwegen, over welke paramaters het gaat en hoe een rapportering praktisch kan gebeuren t.o.v. de financiële sector.
Sprekers:
- Peter Raeymaekers - Voorzitter GDDZ, Zorgnet-icuro
- Joost Venken - Programmaregisseur duurzaamheid, Verso
Doelgroep/profiel: Personen die actief betrokken zijn bij het beheren van duurzaamheidsprojecten en/of duurzaamheidsrapportering in hun organisatie: duurzaamheidscoördinatoren, milieucoördinatoren, facilitair beheerders, etc.
Ben je specifiek geïnteresseerd in praktijkervaring rond herbruikbaar incontinentiemateriaal? In plaats van een werksessie kan je de luistersessie hierover volgen (zie ‘Inspireren en uitwisselen’ voor meer details).
Inspireren en uitwisselen
Doorheen de dag vinden verschillende luister- en inspiratiesessies plaats, de ene al meer interactief dan de andere. Krijg een update over de huidige stand van zaken, leer bij van de vele praktijkvoorbeelden uit de zorg en ga in gesprek met de sprekers.
Deze sessie loopt parallel met de werksessies in de voormiddag (keuze bij inschrijving)
Beschrijving
Incontinentiemateriaal wordt breed gebruikt binnen de zorgsector, voor zowel jong als oud, maar evengoed als bv. onderleggers voor op het bed. Aan de hand van concrete cases vanuit de zorgsector inspireren en informeren we jullie over de overstap naar hergebruik. Zo komen praktijkervaringen en leerlessen aan bod vanuit zowel de ouderenzorg, voorziening voor personen met een handicap, de materniteit in het ziekenhuis en kinderdagverblijven. Verder worden bottlenecks en hefbomen besproken, naast de verschillende businessmodellen.
Sprekers:
- Astrid De Man – Beleidsmedewerker bedrijfsafval (OVAM) en mede-trekker Thema Materialen en afval GDDZ
- Hans Versmissen – Zaakvoerder Entusia
- Mie Stockman - Preventieadviseur Imelda
- Karen Brabant – Senior onderzoeker CenSE Odisee
- Vertegenwoordigers van andere cases vanuit de zorgsector
Doelgroep/profiel: Brede zorgsector. Voor alle profielen, waaronder duurzaamheidscoördinatoren, zorgkundigen en aankopers
Beschrijving
Deze sessie biedt apothekers, artsen, milieucoördinatoren en duurzaamheidscoördinatoren een overzicht van de activiteiten binnen de themagroep ‘Geneesmiddelen in Water’. De nadruk ligt op ontwikkeling van prioriteringstools, het integreren van ecotoxiciteit in beleidskeuzes en de uitrol van democases.
Daarnaast deelt een ziekenhuis een praktische testimonial over hoe zij vandaag al inspanningen leveren om de impact van geneesmiddelen op het watermilieu te verminderen. Hierbij zoomen ze in op concrete acties, resultaten en uitdagingen, zoals het prioriteren van geneesmiddelen, het aanpassen van protocollen en het betrekken van medewerkers. De sessie biedt praktische inzichten en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
Sprekers:
- Dirk Halet - Strategisch Coördinator Vlakwa-VITO
- Brecht De Tavernier - Medisch Diensthoofd ZAS Augustinus & ZAS Vincentius & oprichter van NZHI (Net Zero Healthcare Impact)
Doelgroep/profiel: Apothekers, ziekenhuisapothekers, artsen, milieucoördinatoren (facilitair beheer) en duurzaamheidscoördinatoren
Beschrijving
In deze sessie staat de 7Reflex centraal: een flexibele leidraad die organisaties helpt om circulair om te gaan met materialen, middelen en verbruik. We laten zien hoe zorgvoorzieningen in de Taborgroep deze leidraad in de praktijk gebruiken om tot effectieve acties komen. De nadruk ligt op het betrekken en leren kennen van de doelgroep, het scherpstellen van prioriteiten en het waarborgen van haalbare stappen.
Daarnaast besteden we aandacht aan belangrijke inzichten van gedragsverandering, en het cruciale belang van heldere communicatie hierbij.
Sprekers:
- Tom Dewettinck - Klimaatcoach, Taborgroep
- Chris De Clercq - Projectmanager samenaankoop, Taborgroep
Doelgroep/profiel: Voor iedereen die concrete stappen vooruit wil zetten in het meer circulair omgaan met materialen en middelen
Beschrijving
Voedselverlies is een van de uitdagingen in de keukens van de zorgsector. Hoe kunnen we efficiënter omgaan met voeding, verlies verminderen, voedingsbehoefte verzekeren en een duurzamer voedselbeleid implementeren?
Tijdens deze inspiratiesessie delen experts van Rikolto/Foodwin en ILVO inzichten en concrete strategieën om voedselverlies in zorgkeukens aan te pakken.
Tevens laten we inspirerende cases aan het woord die hun ervaringen, leerlessen en toekomstige aanpak rond het thema zullen delen.
Sprekers:
- Rikolto/Foodwin
- ILVO
Doelgroep/profiel:
Iedereen met interesse in voeding binnen de zorg
Beschrijving
Fietsleasing is een vorm van “loonruil”, wat niet evident is in de zorgsector. Eerst geven we een korte toelichting bij de totstandkoming van de CAO “Fietsmobiliteit” in Paritair Comité 330, wat inspirerend kan zijn voor de sectoren waar nog geen consensus werd bereikt. Daarna belichten we de eerste ervaringen met de uitrol aan de hand van een concrete casus in een woonzorgcentrum.
Spreker:
- Siegfried Jaecques - Stafmedewerker beleid bij Vlozo
Doelgroep/profiel: Iedereen met belangstelling voor fietsleasing is welkom. Geen specifieke voorkennis vereist; de sectorspecifieke bijzonderheden worden toegelicht in de inleiding.
Beschrijving
Hoe haalt de zorg een maximaal gezondheidsvoordeel uit natuur? Is natuur aanbieden voor de gezondheid louter een kwestie van vergroening of komt er meer bij kijken?
Een mogelijk antwoord op deze vraag vinden we in ZORGNATUUR.
Kom in deze inspiratiesessie te weten welke invalshoeken de zorg naar voor schuift in het kader van ZORGNATUUR en hoe je hiermee aan de slag kan gaan. Ontdek verder met welke pijlers er rekening wordt gehouden en hoe we de kennis uit de gezondheidszorg en het natuurbeleid kunnen vertalen naar zorgnatuur- typologieën en -interventies ter plaatse.
Spreker:
- Pepijn Verheyen - Landschapsarchitect, staf en beleidsadviseur Omgeving UZG
Doelgroep/profiel: Met deze sessie richten we ons tot zorgmedewerkers, beleidsmakers en ontwerpers. Daarnaast zijn ook personen uit de natuur- en groensector welkom die hun terreinen willen vergroenen of met patiënten of andere kwetsbare mensen in een bestaande natuurlijke omgeving aan de slag willen gaan in het kader van hun gezondheid.
Beschrijving
Deze sessie wordt uitgewerkt door het KI-team Mobiliteit.
Verdere details volgen nog.
Sprekers:
- KI-team Mobiliteit
Beschrijving
De dagelijkse werking van de zorg-, welzijns- en onderwijssector gaat gepaard met een groot gebruik van materialen, waarvan het merendeel eindigt als afval. Gezien de omvang van onze organisatie, de Broeders van Liefde, hebben we o.a. hierdoor een grote negatieve impact op het klimaat en maatschappij. Afval is dan ook een van dé thema’s waarmee we als organisatie onze ecologische voetafdruk, naast milieu- en gezondheidsrisico’s, kunnen verkleinen.
Tijdens deze sessie bespreken we onze gefaseerde aanpak voor afvalpreventie, met een grote betrokkenheid van al onze medewerkers, cliënten (zorggebruikers, bewoners, leerlingen,…), bezoekers, leveranciers,… Naast de positieve impact op mens en milieu zal dit ook een positieve impact hebben op onze kost voor afvalophaling.
Spreker:
- Eddy Carrette – Centraal preventieadviseur Broeders van Liefde
Doelgroep/profiel: iedereen
Beschrijving
Het project Plan(t)kracht in de zorg ontwikkelt tal van materialen om medewerkers in de zorg te ondersteunen om lekkere plantaardige gerechten mee op de kaart te zetten. Dat gaat van receptenfiches opgemaakt op grootkeukenniveau, tot communicatietips, aankoopcriteria, én best practices om ook directie te overtuigen om hier een beleid rond op te zetten. In deze sessie stellen we de ontwikkelde materialen voor, én verzamelen we zoveel mogelijk input. Een win win voor iedereen. Jij bent geïnformeerd & geïnspireerd. Wij kunnen écht werken op maat. Tot dan?
Spreker:
Amy Verbeke - Mosquito In The Room
Enya Wynants - Departement Omgeving, Green Deal Eiwitshift op ons Bord
Doelgroep/profiel: Iedereen met interesse in voeding binnen de zorg
Beschrijving
In vijf zorgvoorzieningen(opent in nieuw venster) in Vlaanderen die van hun tuin of domein een plek maken waar natuur zorg draagt voor de mens, en omgekeerd, werd aan de hand van een set van vragen diepgaand geïnventariseerd welke de belangrijkste noden, drempels en kansen zijn om een zorgnatuurproject op te starten en op de langere termijn te onderhouden.
De vragen werden geanalyseerd door een onderzoeksteam van Universiteit Antwerpen en Hogeschool Gent en ondergebracht in enkele hoofdthema’s. We leggen je graag de thema’s voor. Herken jij jouw situatie? Misschien heb je wel tools of suggesties en ideeën om met noden, drempels en kansen om te gaan? Kom er met ons samen werk van maken.
Spreker:
- Myriam De Bie - Beleidsmedewerker Natuur en Gezondheid bij het Agentschap voor Natuur en Bos
- Andere sprekers volgen nog
Doelgroep/profiel: Iedereen die wil nadenken over een concreet stappenplan en tools om op hun terreinen meer kwaliteitsvolle natuur met gezondheidsvoordelen en biodiversiteitswinst te realiseren. Deelnemen kan vanuit eigen ervaringen, kennis of gewoon brede interesse.
Netwerken
Gebruik de lunchpauze niet enkel om krachten op te doen en te genieten van een duurzaam hapje, maar neem de tijd om andere deelnemers en hun acties te leren kennen.
Doorheen de dag zijn er ook verschillende pauzes voor zowel koffie als uitwisseling. We sluiten af met een receptie om na te praten en vol goede moed en inspiratie het volgende jaar van de Green Deal in te gaan.
Locatie en bereikbaarheid
Brussel - Herman Teirlinckgebouw
- Adres
Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88
1000 Brussel
Routeplanneropent in nieuw venster- Bereikbaarheid