Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het vernieuwde Geopunt is gelanceerd Nieuws

Het vernieuwde Geopunt is gelanceerd

Blogbericht
23 januari 2023

Geopunt, het geoportaal van de Vlaamse overheid werd grondig vernieuwd. Op maandag 23 januari ging de nieuwe versie de lucht in. Het geoportaal kan nu ook mobiel geraadpleegd worden, kreeg een hedendaags jasje en er werden een aantal functionaliteiten toegevoegd.  Daarbij ging veel aandacht naar gebruiksvriendelijkheid en een intuïtieve navigatie.

“Geopunt werd in de afgelopen maanden grondig hervormd. Er werden enkele belangrijke nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Eén daarvan is dat Geopunt nu ook mobiel kan geraadpleegd worden. Een evidentie eigenlijk,” vertelt Laura D’Heer, productowner Geopunt bij Digitaal Vlaanderen. “We bieden ook opnieuw tekenen en meten aan, je kunt andere publieke open kaartlagen toevoegen en we blijven de plugins van Geopunt voor GIS-toepassingen ondersteunen. Dat alles in een hedendaagse look in de herkenbare Vlaamse huisstijl.”

Wat is Geopunt ?

Geopunt is een product van Digitaal Vlaanderen. Het vormt het Vlaamse knooppunt in een Europese geografische data-infrastructuur en telt meer dan 1,2 miljoen gebruikers. De informatie uit Geopunt komt uit honderden officiële bronnen die door de diverse overheden onderhouden worden en zeer betrouwbaar zijn. Voor velen is Geopunt daarom een onmisbaar instrument dat ze dagelijks in hun werkproces gebruiken. Het aantal nieuwe kaartlagen in Geopunt groeit maandelijks.

Historische kaarten populairder dan ooit

Het startpunt in het portaal is de Geopunt-kaart met meer dan 700 kaartlagen die informatie uit honderden bronnen van de Vlaamse overheid bundelen. De kaartlagen bevatten informatie over verschillende thema’s zoals waterlopen, perceelsgrenzen, adressen, bebouwing en jachtterreinen. Eén van de thema’s zijn de historische kaarten van Vlaanderen. Vandaag populairder dan ooit.

Laura D’Heer legt uit: “De historische kaarten, waarvan de meeste eigendom zijn van de Koninklijke Bibliotheek, maken al jaren deel uit van Geopunt. Dankzij de populaire televisiereeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ met Tom Waes op Eén, zien we een toenemende interesse in deze informatie. Archeologen en geschiedkundigen gebruiken deze kaarten voor hun prospectie. Ze combineren ze met het ruime aanbod aan luchtfoto’s en het Digitaal Hoogtemodel voor Vlaanderen. Persoonlijk weet ik dat ook leraars aardrijkskunde fan zijn, via deze kaarten kunnen ze immers met de leerlingen naar het verleden kijken!”

Met Geopunt bladert u terug in de tijd, tot het begin van de 18de eeuw. De oudste kaart is de Fricx-kaart, een verzameling topografische kaarten van de zuidelijke Nederlanden die in 1712 gepubliceerd werden. Ook de Masse-, Villaret-, en Ferraris-kaarten geven een beeld van Vlaanderen in de 18de eeuw. Nadien volgen de Atlas der Buurtwegen, de Vandermaelenkaart en ook de Popp-kaart. Samen vormen ze een boeiend verhaal dat Geopunt voor elke Vlaming kan visualiseren. 

Combineren van thema’s en kaartlagen levert boeiende informatie op

Geopunt verwierf ruimere bekendheid bij de burger toen de overstromingskaarten, en later de jachtterreinen in het nieuws kwamen. Een aantal tuinen, een school, een begraafplaats,… bleken ten onrechte ingekleurd als jachtterrein. Deze informatie kon vroeger alleen via het loket van een gemeentebestuur ingekeken worden. Dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende betrokken overheidsdiensten en Digitaal Vlaanderen is het nu mogelijk om deze kaarten digitaal te consulteren en, zo gewenst, een procedure te starten om fouten recht te zetten. Dit voorbeeld en nog vele andere tonen de kracht van Geopunt. Door kaartlagen te combineren, bijvoorbeeld sportinfrastructuur, kinderopvang, openbare laadpalen, perceelsgrenzen, geluidsbelasting, bodemkaarten en zoveel meer, kan de bezoeker zelf analyses maken.  

Naast kaartinformatie biedt Geopunt ook interessante informatie over de herkomst van de data. Deze is te vinden in de metadata. Interessante informatie over locatiegebonden informatie vindt u op de webpagina’s.

Nieuwsgierig?

Surf gerust eens naar de webpagina’s over het Vlaamse geoportaal(opent in nieuw venster) of vind handige instructiefilmpjes bij de “Aan de slag” pagina’s.