Gedaan met laden. U bevindt zich op: Trage wegen Kaarttoepassingen

Trage wegen

Via deze viewer kan de interprovinciale databank Trage Wegen (“het tragewegenregister”) geraadpleegd worden. Deze bevat alle gemeentelijke inventarissen van wegen die in hoofdzaak dienen voor traag verkeer (voetgangers, fietsers en/of ruiters, evt. gecombineerd met landbouw- of dienstvoertuigen) en die openbaar gebruikt worden. De databank bevat ook niet-afgeschafte buurt- en voetwegen die niet (meer) toegankelijk zijn.

Beschrijving

Kleine doorsteekjes, kerkwegels, bospaden, landbouwwegen, jaagpaden, oude spoorwegbeddingen, … Het zijn allemaal wegen die gebruikt worden voor en door traag verkeer. Voetgangers, fietsers en joggers genieten van deze veilige en groene trage wegen, maar ook planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Trage wegen vormen een leuk en veilig netwerk. Om goed te kunnen beslissen over één schakeltje in dat netwerk, moet je eerst het hele netwerk kennen. De provincies helpen steden en gemeenten om een goed tragewegenbeleid uit te bouwen. We werken samen om ervoor te zorgen dat de inventarisaties allemaal op dezelfde manier gebeuren. Zo vormen alle trage wegen één groot netwerk, niet alleen binnen één (deel)gemeente, maar ook over de gemeentegrenzen heen.

In Vlaanderen zijn er verschillende partijen en organisaties die trage wegen inventariseren in opdracht van een lokaal bestuur: de gemeente zelf, intercommunales, regionale landschappen, Trage Wegen vzw, ...). Elke organisatie gebruikt zijn eigen methodiek, waardoor het combineren en samenvoegen van de inventarisatiedata over gemeentegrenzen heen soms een uitdaging was. Daarom hebben de 5 provincies en Trage Wegen vzw een richtlijn met een uniforme gemeenschappelijke databankstructuur afgesproken. Alle gemeentelijke inventarissen worden geleidelijk ‘vertaald’ naar deze uniforme databankstructuur. De data worden geometrisch ook afgestemd op het Wegenregister.

Dit geoloket bevat de geïnventariseerde trage wegen in Vlaanderen die opgesteld zijn volgens de afgesproken databankstructuur. Hieronder wordt verstaan: wegen die in hoofdzaak dienen voor traag verkeer (voetgangers, fietsers en/of ruiters, evt. gecombineerd met landbouw- of dienstvoertuigen) en die openbaar gebruikt worden. Daarnaast bevat de databank ook de niet-afgeschafte buurt- en voetwegen die niet (meer) toegankelijk zijn.

Het register wordt continu aangevuld naarmate er nieuwe inventarissen gemaakt worden of bestaande inventarissen omgezet worden naar de afgesproken interprovinciale databankstructuur (inhoudelijk) en Wegenregister (geometrisch).

Eigenaar

Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen,

Provincie Vlaams-Brabant, Provincie West-Vlaanderen
VerdelerProvincie Vlaams-Brabant
ThemaMobiliteit
DoelgroepBeleidsmakers, Burgers, Studiebureaus, Lokale besturen, Overheid

Voorbeeldweergave