Gedaan met laden. U bevindt zich op: Blok B op het UZ Gent. Een analyse van de mogelijkheden tot hergebruik van gebouwonderdelen en materialen. Genomineerde kandidaten 2023 (uitreiking 2024)

Blok B op het UZ Gent. Een analyse van de mogelijkheden tot hergebruik van gebouwonderdelen en materialen.

Ontmanteling voor hergebruik mogelijk maken door het herschrijven van het UGent typebestek. 

Eindproef master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur

Karen Steukers & Lune Boret  (Universiteit Gent)

Samenvatting

De verschuiving naar een circulaire bouwindustrie begint met een herdefiniëring van termen, zoals ‘afbraak’ naar ‘ontmanteling’. De Universiteit Gent wil het oude Blok B van het Universitair Ziekenhuis duurzaam slopen als pilootproject voor maximale terugwinning van bouwmaterialen. Deze masterthesis Van Karen en Lune onderzoekt niet alleen nieuwe woorden, maar ook hoe een publieke bouwheer zoals UGent deze taal integreert. Het proces stuit op technische, economische en logistieke uitdagingen, waarvoor deze masterproef handvaten biedt. Het doel is het maximaliseren van teruggewonnen materialen, met aandacht voor coördinatie en duidelijke procedures. Uitdagingen worden op drie niveaus aangepakt: het opdrachtgevend netwerk, wettelijk kader voor aanbestedingen, en praktijk via marktonderzoek. Toegepast op Blok B, fungeert het onderzoek als gids voor een circulair afbraak- en ontmantelingsproces.

Hoe draagt deze masterproef bij aan duurzaamheid?

Dit onderzoek focust op circulaire bouw- en afbraakpraktijken. De masterproef benadrukt duurzaamheid in de brede zin, inclusief ecologische, economische en sociale aspecten. Het onderzoekt circulaire aanbestedingsstrategieën bij publieke opdrachtgevers en legt de nadruk op efficiënt gebruik van belastinggeld en het behoud van sociale structuren binnen de bouwwereld.

De impact reikt verder dan het pilootproject Blok B op het UZ Gent en wijst op de rol van publieke opdrachtgevers als versnellers van de circulaire economie. De eindproef stimuleert innovatie, efficiënt projectmanagement en bewustwording op maatschappelijk niveau. Het biedt praktische inzichten in circulaire aanbestedingen, waarbij de voorbereidingsfase centraal staat, en presenteert een leidraad voor het stellen van hergebruikvragen op het juiste moment. Dit onderzoek draagt bij aan het universitaire transitieplan voor circulair bouwen en moedigt beleidsmakers en onderzoekers aan om samen te streven naar een circulaire samenleving.