Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarborgbeheer Financieel beheer

Waarborgbeheer

In uitzonderlijke situaties en met decretale toelating verstrekt de Vlaamse Gemeenschap een waarborg aan een entiteit. De gewaarborgde entiteit betaalt daarvoor een bijdrage aan de Vlaamse Gemeenschap.

Principes

De Vlaamse Gemeenschap verkiest om zelf te lenen ten voordele van een entiteit in plaats van een waarborg te verstrekken aan een ontlenende entiteit. In uitzonderlijke situaties verstrekt de Vlaamse Gemeenschap toch een waarborg. Hoofdstuk 10, afdeling 4(opent in nieuw venster) van de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën (VCO) bevat een basiskader met enkele principes:

  • De verlening van een waarborg is slechts mogelijk als dat decretaal is toegelaten
  • Speculatieve verrichtingen worden niet gewaarborgd
  • De looptijd van een waarborg is nooit langer dan de economische levensduur van het onderliggende actief
  • Er wordt geen waarborg verstrekt als er bij toekenning van de waarborg signalen zijn dat de waarborg geheel of gedeeltelijk uitgewonnen zal worden
  • Indekkingsproducten worden enkel gewaarborgd als die gekoppeld zijn aan een financiering die bepaalde risico’s met zich meebrengt. De onderliggende financiering moet binnen het jaar opgenomen worden.
  • Opties ter indekking van het renterisico worden alleen gewaarborgd als die opties een risicoverlagend effect hebben
  • Financieringen in vreemde munt worden enkel gewaarborgd als ze bij de opname volledig ingedekt zijn
  • Er geldt steeds een expliciet maximumwaarborgbedrag of - percentage
  • In het waarborgcontract wordt opgenomen dat bij eventuele uitwinning eerst alle zakelijke en persoonlijke zekerheden bij de gewaarborgde debiteur uitgewonnen worden. Pas in tweede instantie wordt de waarborg aangesproken.
  • De waarborg dekt enkel de hoofdsom en contractuele intresten die van toepassing zijn voor beëindiging van het contract

Procedure

  • Stap 1

    Een entiteit kan enkel beroep doen op een waarborg als er in de uitgavenbegroting van het desbetreffende jaar een machtiging voor het aangaan van een lening met waarborg is voorzien.

    Het begrotingsvoorstel bevat:

    • Het (maximale) leningsbedrag waarvoor de waarborg kan verstrekt worden
    • Het percentage van de lening dat gewaarborgd is
    • Het doel van de lening

    Een leningsmachtiging in een bepaald begrotingsjaar is niet overdraagbaar naar een volgend begrotingsjaar. De gunning van de lening gebeurt dus in het begrotingsjaar waarvoor een leningsmachtiging werd verkregen. De opname van de lening kan wel in het volgende jaar plaatsvinden.

  • Stap 2
    • Stap 1

      De entiteit brengt de dienst Financiële Operaties op de hoogte zodra ze de procedure wil opstarten. Een eerste ruwe timing wordt in onderling overleg opgesteld.

    • Stap 2

      De entiteit legt volgende documenten voor om de procedure op te starten:

      Verantwoording lening
      1. Een korte beschrijving van het doel van de lening, met een planning van aanwending van de geleende gelden.
      2. Inzicht in de thesaurietoestand. Daarbij wordt de huidige kastoestand en de geraamde evolutie van de kastoestand voor minimaal 1 jaar weergegeven. De entiteit bezorgt de raming inclusief en exclusief de nieuwe lening.
      Ontwerp van leningsbestek

      De entiteit toetst het juridische aspect grondig aan de wet inzake overheidsopdrachten. Heb je een financieel-technische vraag over het bestek? Neem dan contact op met de dienst Financiële Operaties(opent in uw e-mail applicatie).

      Adviezen
      1. Als de Vlaamse Regering een commissaris of gemachtigde van financiën heeft aangesteld bij de entiteit, wordt het advies van die commissaris of gemachtigde van financiën gevraagd en bijgevoegd.
      2. Als de raad van bestuur van de entiteit de lening moet goedkeuren, voeg je die goedkeuring bij.
      3. Alle bestaande bijkomende adviezen voeg je bij.
    • Stap 3

      Na ontvangst onderzoekt de dienst Financiële Operaties het dossier op consistentie. Eventuele vragen of suggesties tot aanpassing worden met de entiteit besproken.

    • Stap 4

      Afhankelijk van de hoofdsom van de cumulatieve waarborgverlening is een advies van de Inspectie van Financiën en/of een begrotingsakkoord vereist.

      Bedragen in euro (gecumuleerd bedrag per natuurlijke persoon of rechtspersoon

      < 1.250.000

      ≥ 1.250.000 ≤5.000.000

      > 5.000.000

      Advies IF

      NEE

      JA

      JA

      Begrotingsakkoord

      NEE

      NEE

      JA

  • Stap 3

    De dienst Financiële Operaties verleent zijn akkoord aan de entiteit om het leningsbestek te lanceren als aan alle voorgaande voorwaarden voldaan is.

    De timing van de leningsaanvraag (uitsturen bestek, geldigheidsduur indienen offerte en uiterste datum gunning) wordt in overleg met de dienst Financiële Operaties vastgelegd en goedgekeurd.

  • Stap 4

    De entiteit die de lening aangaat analyseert de offertes en vergelijkt ze in een overzichtstabel. Die overzichtstabel maak je over aan de dienst Financiële Operaties. Je motiveert ook de voorkeur voor een bepaalde offerte.

    Daarna bekijken we of we kunnen instemmen met de voorkeursofferte van de entiteit. Als dat het geval is, wordt het voorstel van gunning voorgelegd aan de Inspectie van Financiën.

  • Stap 5

    Bij een gunstig advies van de Inspectie van Financiën geeft de dienst Financiële Operaties zijn schriftelijk akkoord aan de entiteit. De entiteit contacteert de weerhouden financiële instelling(en) om de lening te gunnen.

    De Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting kan op twee manieren zijn akkoord verlenen: door een ministerieel besluit of door de leningsovereenkomst te ondertekenen

    Ministerieel besluit

    De dienst Financiële Operaties stelt een ministerieel besluit op om de waarborg aan de entiteit te verstrekken. De voogdijminister van die entiteit en de Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting ondertekenen dat besluit.

    Getekende leningsovereenkomst

    De leningsovereenkomst wordt opgesteld in 3 exemplaren. Volgende formulering wordt gebruikt als de bank wil dat de Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting de leningsovereenkomst mee ondertekent:

    Voor machtiging van het aangaan van de lening, goedkeuring van de eraan verbonden voorwaarden en voor de gewest/gemeenschapswaarborg, in toepassing van het geldende begrotingsdecreet”.

    De financiële instelling en de ontlenende entiteit ondertekenen de leningsovereenkomst bij voorkeur eerst. De Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting ondertekent als laatste de overeenkomst.

Bijdrage

De gewaarborgde entiteit betaalt een bijdrage voor de waarborg aan de Vlaamse Gemeenschap. De berekeningsformule is vastgelegd in Artikel 90(opent in nieuw venster) van het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën (BVCO):

Bijdrage = (0,225 % x IB + Σni = 0 (0,05 % x UBi))

waarbij:

      • IB = Initieel gewaarborgd bedrag
      • UBi = Uitstaand gewaarborgd bedrag in jaar i na aflossing van jaar i
      • n = Aantal jaar dat de lening loopt

De gewaarborgde entiteit betaalt de bijdrage binnen twintig dagen na opname van de eerste schijf van het krediet.