Gedaan met laden. U bevindt zich op: Pooling verzekeringen Financieel beheer

Pooling verzekeringen

De pooling van de verzekeringen biedt een reeks basisverzekeringen aan voor entiteiten die onderworpen zijn aan het verzekeringsbeheer van de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën (VCO). De aangestelde verzekeringsmakelaar begeleidt de entiteiten bij vragen over de gepoolde risico’s en polissen. 

Toepassingsgebied

Artikel 80(opent in nieuw venster) van de VCO bakent het toepassingsgebied voor het verzekeringsbeheer af. Bepaalde entiteiten die tot de Vlaamse deelstaatoverheid behoren, zijn steeds onderworpen aan het verzekeringsbeheer:

  • De Vlaamse Gemeenschap (inclusief diensten met afzonderlijk beheer)
  • De intern verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid
  • De publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen
  • De Vlaamse openbare instellingen
  • De strategische adviesraden

De overige Vlaamse rechtspersonen zijn slechts onderworpen als aan twee voorwaarden voldaan is:

  • De Vlaamse Gemeenschap bezit rechtstreeks of onrechtstreeks de meerderheid van de stemrechten in de algemene vergadering.
  • De totale ESR-ontvangsten of -uitgaven exclusief interne verrichtingen bedragen meer dan zeven miljoen euro.

Vlaamse rechtspersonen die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich vrijwillig onderwerpen aan de toepassing van het verzekeringsbeheer, mits aanvaarding door de Vlaamse Regering.

Twijfel je of jouw entiteit onderworpen is? Raadpleeg dan de lijst met entiteiten van het huidige toepassingsgebied op fin.vlaanderen.be(opent in nieuw venster).

Aangeboden verzekeringen

Het Departement Financiën en Begroting biedt de diverse groep entiteiten via de pooling van de verzekeringen oplossingen met de grootste gemeenschappelijke deler aan. Artikel 91(opent in nieuw venster) van het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën (BVCO) somt de risico’s op die centraal geplaatst worden:

  1. Algemene burgerlijke aansprakelijkheid
  2. Objectieve aansprakelijkheid na brand en ontploffing
  3. Alle risico’s brand van het patrimonium
  4. Alle risico’s elektronica
  5. Alle risico’s kunstvoorwerpen
  6. Arbeidsongevallen

De pooling verzekeringen is strikt beperkt tot bovenstaande risico’s. Onderworpen entiteiten die andere risico’s willen verzekeren, doen dat buiten de pooling.

Verplichte afname

Onderworpen entiteiten hebben 2 opties voor elk van de gepoolde risico’s:

  1. Een verzekering afsluiten via de pooling verzekeringen

Als een entiteit 1 of meerdere gepoolde risico’s wil verzekeren via een verzekeringsmaatschappij, gebeurt dat verplicht via de pooling verzekeringen. Voor de gepoolde risico’s mag een onderworpen entiteit geen verzekering buiten de pooling afsluiten.

  1. Optreden als eigen verzekeraar

Onderworpen entiteiten hebben wel de keuzemogelijkheid om 1 of meerdere gepoolde risico’s niet te verzekeren. In dat geval treedt de entiteit op als eigen verzekeraar. Ze draagt het risico dan zelf. Eventuele schadegevallen worden vergoed vanuit de eigen beschikbare middelen.

Verzekeringsmakelaar

Het Departement Financiën en Begroting stelt ook een verzekeringsmakelaar aan voor de pooling verzekeringen. Die zorgt onder meer voor:

  • Advies en bijstand
  • Beheer van de polissen en schadegevallen
  • Heraanbesteding van de verzekeringsportefeuille, in samenwerking met het Departement Financiën en Begroting
  • Rapportering voor elke afnemende entiteit

Onderworpen entiteiten kunnen beroep doen op een vaste accountmanager. Het mandaat van de verzekeringsmakelaar is daarbij beperkt tot de gepoolde risico’s. Voor bijstand bij andere risico’s stelt de entiteit zelf een eigen verzekeringsmakelaar aan.

De huidige verzekeringsmakelaar is Vanbreda Risk & Benefits. Het contract loopt tot eind 2024.

Veelgestelde vragen