Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tekstversie van video structuur gemoderniseerd secundair onderwijs

Tekstversie van video structuur gemoderniseerd secundair onderwijs

Vind je je weg niet in de vele studierichtingen van het secundair onderwijs? Deze video helpt je op weg.

Het secundair onderwijs in Vlaanderen is opgebouwd uit drie graden. Elke graad bestaat uit twee jaren. Wie een getuigschrift basisonderwijs haalde, gaat naar de A-stroom of eventueel naar de B-stroom. Wie dat niet haalde, gaat naar de B-stroom.

In de eerste graad bereiden leerlingen zich voor op een studiekeuze in de tweede graad. In de tweede en derde graad kiezen leerlingen een studierichting.

Elke studierichting behoort tot een studiedomein en een finaliteit. Er zijn acht studiedomeinen of interessegebieden. Leerlingen die interesse hebben in wetenschap en techniek, kunnen voor STEM kiezen. Wie graag voor mensen zorgt, kan voor Maatschappij en Welzijn kiezen. De andere domeinen zijn: Taal en Cultuur, Kunst en Creatie, Land- en Tuinbouw, Economie en Organisatie, Sport en ten slotte Voeding en Horeca. Binnen elk studiedomein vind je een breed palet aan studierichtingen. Ze variëren van eerder abstract en theoretisch tot meer praktisch. Daarom zijn er ook drie finaliteiten. Die geven aan wat leerlingen na het secundair onderwijs kunnen doen.

Leerlingen die succesvol een opleiding in de arbeidsmarktfinaliteit hebben afgerond, halen een diploma, namelijk een bewijs van onderwijskwalificatie niveau 3, kortweg OK3. Daarmee kunnen ze onmiddellijk starten met een job of ervoor kiezen extra competenties te verwerven. In dat laatste geval hebben ze de keuze tussen een 7de jaar in een secundaire school of een graduaatsopleiding. Als ze een 7de jaar gericht op hoger onderwijs volgen, halen ze een diploma, namelijk een bewijs van onderwijskwalificatie niveau 4, kortweg OK4. Daarmee kunnen ze een bacheloropleiding volgen. De arbeidsmarktfinaliteit bestaat uit studierichtingen van het bso en het buitengewoon onderwijs OV3.

Leerlingen die succesvol een opleiding in de dubbele finaliteit hebben afgerond, halen een diploma, namelijk een bewijs van onderwijskwalificatie niveau 4. Ze hebben dezelfde mogelijkheden als leerlingen van de arbeidsmarktfinaliteit: starten met een job, een 7de jaar of een graduaatsopleiding volgen. Daarenboven hebben ze ook de mogelijkheid om meteen te starten met een bacheloropleiding in een hogeschool of universiteit. De dubbele finaliteit bestaat uit studierichtingen van het kso en tso.

Leerlingen uit de doorstroomfinaliteit worden opgeleid om een bacheloropleiding te starten aan een universiteit of hogeschool. Ook zij halen een diploma of bewijs van onderwijskwalificatie niveau 4. De doorstroomfinaliteit bestaat uit studierichtingen van het aso, tso en kso. De aso-richtingen zijn niet gekoppeld aan één studiedomein, de tso- en kso-richtingen wel.

Wil je meer informatie? Surf naar onze websites.