Gedaan met laden. U bevindt zich op: De ontwikkeling van de Rupelstreek

De ontwikkeling van de Rupelstreek

De Rupelstreek is ideaal gelegen tussen Brussel en Antwerpen, met de stad Mechelen als belangrijke troef. Als vervolg op het rijke industriële baksteenverleden biedt de regio talloze sociaaleconomische mogelijkheden. Het heeft het potentieel om een dynamisch centrum voor entertainmenttechnologie te worden.

Prominente entertainmentmerken zoals Tomorrowland, Studio 100, Telenet, WAOW en Sanoma Media zijn al in de regio gevestigd. Die bedrijven kunnen fungeren als katalysatoren om de entertainmentsector verder te verankeren in de Rupelstreek. Op die manier kan de streek zich ontwikkelen tot:

  • dé Europese hub voor event-entertainment
  • een centrum van kennis en innovatie
  • een omgeving waar het uitstekend wonen en werken is.

Kansen voor ontwikkeling

Entertainment Technologie stelde een Strategisch Ontwikkelingsplan op voor de hele streek, en legt daarbij de focus op de lange termijn. Het plan richt zich op:

  • natuurbehoud
  • bodemvervuiling aanpakken
  • herstellen van landschappelijke waarden.

Door de natuurlijke schoonheid van de Rupelstreek te behouden en uit te breiden, creëert het een meerwaarde voor bestaande en nieuwe inwoners. Dat draagt bij aan een duurzame en aantrekkelijke regio voor iedereen.

Om duurzame groei te realiseren, is het essentieel om economische, sociale en ecologische elementen te combineren. Het project zal niet niet alleen de infrastructuur en de werkgelegenheid verbeteren, maar ook de leefbaarheid en het milieu, om zo een harmonieuze en toekomstbestendige regio te creëren.

Een leefbare en bruisende streek

De ontwikkeling van de Rupelstreek richt zich op vijf ambities om de regio te revitaliseren:

  1. Een streek verbonden door stromen

Door te investeren in openbaar vervoer, fietssnelwegen en waterwegen wordt de regio beter bereikbaar en leefbaarder. Entertainment Technologie onderzoekt hoe de mobiliteit en de infrastructuur verbeterd kunnen worden door te investeren in nieuwe en verbeterde trein- en busverbindingen, zoals:

  • meer treinen tussen Antwerpen en Puurs
  • meer bussen tussen Mechelen, Rumst en Boom
  • de uitbreiding van het sneltramspoor van Brussel naar Willebroek tot aan Boom.

Er komen ook nieuwe fietssnelwegen en de bestaande fietspaden worden verbeterd om veilig en snel fietsen mogelijk te maken. Het project zal onderzoeken of de veerdiensten over de Rupel en de Schelde verbeterd kunnen worden.

  1. De herontdekking van een vergeten regio

Entertainment Technologie wil de Rupelstreek aantrekkelijk maken voor toerisme en creatieve industrieën door vervuilde gronden te saneren. Daarnaast heeft het project ook oog voor de historische baksteenindustrie en andere erfgoedrelicten. Door wandel- en fietsroutes aan te leggen langs erfgoedlocaties en groene gebieden, ontstaan er aantrekkelijke bestemmingen voor bewoners, toeristen en creatieve professionals.

  1. Technologie en innovatie in het groen

Het project wil technologie en innovatie in een groene omgeving integreren door duurzame bedrijventerreinen te ontwikkelen. Daar kunnen bedrijven en kennisinstellingen nauw samenwerken. Die terreinen zijn uitgerust met moderne faciliteiten zoals energiezuinige gebouwen en groene energieoplossingen (zoals zonnepanelen, windturbines en slimme technologieën voor efficiënt water- en energiebeheer).

Daarnaast moeten gezamenlijke innovatiehubs de plek worden waar bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken aan groene technologieën en duurzame productiemethoden. Door die aanpak worden economische groei en tewerkstelling gestimuleerd, maar verbetert ook de milieukwaliteit en de leefbaarheid in de regio.

  1. Een leefbare en bruisende streek

Entertainment Technologie wil de Rupelstreek transformeren tot een leefbare en bruisende regio, waar een evenwicht heerst tussen lokaal en bovenlokaal aanbod. Tomorrowland wordt verder geïntegreerd in De Schorre. Daarnaast zet het project ook in op een terugkerend kunstenfestival en de ontwikkeling van toeristisch-recreatieve samenwerkingen met de stad Mechelen en Antwerpen.

  1. Samenwerking als drijfveer voor projecten

Een regio die veerkrachtig is voor toekomstige uitdagingen is een regio die aantrekkelijk blijft voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Samenwerking en co-creatie met de partners is belangrijk om een gedeelde toekomstvisie te creëren. Entertainment Technologie wil die visie in december 2024 afronden. Daarbij zal het ook rekening houden met lokale bezorgdheden. De lokale bevolking zal de nodige informatie terugvinden via verschillende communicatiekanalen en ook zelf kunnen meedenken.

Samenwerking met overheden en bedrijven

Entertainment Technologie werkt sinds augustus 2023 samen met diverse partners, waaronder de Vlaamse regering, de provincie Antwerpen, de gemeenten Boom, Rumst en Willebroek, de stad Mechelen, en verschillende bedrijven en organisaties.

Werkt u bij een betrokken overheid en wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op.