Gedaan met laden. U bevindt zich op: Modules klimaat en water voor studenten lerarenopleiding Online leermodules voor duurzaamheidseducatie

Modules klimaat en water voor studenten lerarenopleiding

Werk je in een lerarenopleiding en wil je je studenten laten kennismaken met de gevolgen van de klimaatverandering in Vlaanderen? Bekijk dan zeker onze online leermodules ‘Klimaat en Water’.

Duurzaam Educatiepunt liet een lessenpakket ontwikkelen door Maya Verlinden van AP Hogeschool voor studenten uit de lerarenopleiding.

Met behulp van deze 5 leermodules leren studenten hoe ze kunnen werken rond thema’s als klimaat, wateroverlast en droogte met hun leerlingen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

De modules kunnen aangeboden worden als afstandsonderwijs, maar bieden ook tal van aanknopingspunten om blended mee aan de slag te gaan. In elke module wordt gedifferentieerd volgens onderwijsniveau (kleuter, lager of secundair).

Wat vind je in deze leermodules?

  • In de modules 1A en 1B verdiepen je studenten zich inhoudelijk in de thema’s klimaat en water. Wat is het klimaat? Waarom verandert het? Hoe uit zich dat in verschillende delen van de wereld en vooral bij ons in Vlaanderen? Waardoor kampt Vlaanderen zo vaak met watertekort, ondanks het feit dat het veel regent? En hoe kunnen we er allemaal samen voor zorgen dat Vlaanderen beter bestand wordt tegen de klimaatverandering?
  • In modules 2, 3 en 4 onderzoeken je studenten de invloed van de klimaatverandering op zichzelf en de maatschappij, en leren ze welke acties zinvol zijn in het kader van klimaatadaptatie en -mitigatie. Ze mogen ook dromen over het Vlaanderen van de toekomst en leren hoe de overheid daaraan probeert te werken.
  • De vijfde module zoomt ten slotte in op de manier waarop in het hele lessenpakket aan de verschillende duurzaamheidscompetenties gewerkt wordt. Studenten krijgen ook tal van tips en verwijzingen naar leermaterialen die afgestemd zijn op hun doelgroep: kleuters, leerlingen lager onderwijs of jongeren uit het secundair onderwijs.

We ontvangen graag ook jouw feedback!

Het lesmateriaal werd 2 keer uitgetest met gemengde groepen studenten uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Op basis van hun feedback stuurden we de modules bij. Wanneer je zelf met het materiaal aan de slag gaat, horen we uiteraard graag wat je ervan vindt. Alle opmerkingen zijn welkom op: educatie.omgeving@vlaanderen.be