Putsesteenweg 129 - 2920 Kalmthout
Te lenen in De Helix
In De Helix kan je heel wat educatief materiaal gratis uitlenen, zoals dierenkoffers en landschapsrugzakjes om zelf mee op stap te gaan, educatieve spelletjes en ander educatief materiaal.
Bij afhaling wordt een (cash) waarborg gevraagd. Om het materiaal te reserveren wordt telkens doorverwezen naar een extern reservatiesysteem.
Er zijn 4 verschillende uitleenkoffers rond 4 verschillende dieren die opvallend aanwezig zijn in de buurt van De Helix: de vos, de reiger, de steenmarter en de honingbij. De koffers bevatten informatie over het dier, zijn habitat, zijn voedsel en zijn gewoonten en zitten vol leuke spelletjes, foto’s, puzzels en verhalen voor onderweg.
Deze dierenkoffers zijn bedoeld voor gezinnen of groepen met jonge kinderen. Er is geen uitgestippelde route die bij deze koffers hoort. Het parcours en de tijdsduur kies je dus zelf. Voorzie stevige stapschoenen of laarzen.
In een landschapsrugzakje zit een wandelkaart, een folder met weetjes over het landschap en 15 stopplaatsen met vrijblijvende opdrachten. Op elke stopplaats wordt een bijzonder element van het landschap belicht, met een bijhorende opdracht. Zo ontdek je natuur- en landschapselementen zoals knotbomen, holle wegen, successie, bosevolutie, waterscheidingskam, reliëf en hakhoutbeheer.
Dankzij de speelse opdrachten en extra materialen is deze wandeling langs weiden, bossen en akkers ook voor kinderen een actieve ontdekkingstocht. Het hoogteprofiel van de wandeling loopt als een zwarte lijn door de wandelfolder, en het stijgen en dalen voel je ook meteen in de benen. De uitgestippelde wandeling is niet bewegwijzerd, maar ze is gemakkelijk te volgen op de kaart in het rugzakje.
Deze landschapsrugzakjes zijn bedoeld voor volwassenen, gezinnen en groepen. Het parcours is 5,6 km lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Voorzie stevige stapschoenen of laarzen.
De fiets- en belevingstocht ‘Dealen met water!’ bestaat uit 10 informatieborden met bijhorende ludieke podcasts en een opdrachtenboekje. De tocht informeert over droogte en wateroverlast in Vlaanderen en ver daarbuiten.
Organiseer met behulp van het draaiboek(PDF bestand opent in nieuw venster) een wandel- of fietstocht in je eigen omgeving om mensen bewust te maken van het belang van water.
Je kunt daarvoor de drukklare bestanden gratis downloaden(opent in nieuw venster) of de informatieborden uitlenen.
Andere uitleenpunten:
- PIMEopent in nieuw venster
Mechelsesteenweg 365 - 2500 Lier
- PLEC Limburgopent in nieuw venster
Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt
- Join For Wateropent in nieuw venster
Flamingostraat 36 - 9000 Gent
- De Kaaihoeveopent in nieuw venster
Oude Scheldestraat 16 - 9630 Zwalm
- Provinciehuis Boeverbosopent in nieuw venster
Koning Leopold III-Laan 41 - 8200 Sint-Andries
Het Beestig Bosbordspel is een levensgroot bordspel vol spelletjes, knutselwerkjes en vragen die de zin om de natuur te ontdekken prikkelen. Door te observeren, te voelen en te verzamelen is er een direct contact met de natuur. Dit spel legt de klemtoon op didactiek, beleving en creativiteit.
Er zijn opdrachten voor 2 verschillende niveaus, waardoor het spel geschikt is voor zowel mensen met een lichte tot matige mentale beperking als voor kinderen van 4 tot 10 jaar.
Het spel duurt ongeveer 2 uur en wordt gespeeld in maximaal 6 groepen van 6 deelnemers, met 1 begeleider per groep. Idealiter speel je dit spel in een natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een bos.
Dit bordspel nodigt je uit om stil te staan bij verschillende duurzaamheidskwesties en actuele problemen. Bijvoorbeeld:
- Hoeveel voedsel wordt er wereldwijd verspild?
- Hoeveel water verbruik je voor een douche van 5 minuten?
- Komt een appel die je koopt in juni het best uit België of uit Nieuw-Zeeland?
De focus ligt op bewustmaking rond thema’s zoals duurzame voedselproductie, klimaatopwarming, biomassa, luchtvervuiling, grote bosbranden en de gigantische hoeveelheid plastic in de oceanen.
Het bordspel is tactisch en educatief tegelijk. Het test je kennis via 83 verschillende meerkeuzevragen.
Dit spel wordt aangeboden als bordspel, maar kan ook online worden gespeeld. Via een kant-en-klare digitale leermodule(opent in nieuw venster) van 2 lesuren kan je je leerlingen voorbereiden op het spel.
Het spel is bedoeld voor de 3de graad secundair onderwijs en duurt ongeveer 2,5 uur. Een speldoos volstaat voor 2 tot 4 personen. Je kunt maximaal 6 dozen uitlenen.
Je kunt de spelregels alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
In dit spel moeten de spelers de fusiegemeenten Watervendegem en Broekmonde zo goed mogelijk beschermen tegen wateroverlast. Ze gaan in groep aan de slag om in 10 jaar zoveel mogelijk wateroverlastproblemen op te lossen. Spelenderwijs ervaren de deelnemers dat overstromingsrisicobeheer een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat verschillende doelgroepen samen inspanningen kunnen leveren. Zo ontdekken ze hoe dit probleem concreet aangepakt kan worden.
Dit spel is bedoeld voor het secundair onderwijs vanaf het 4de jaar en voor het hoger onderwijs, leerkrachten en docenten, verenigingen en organisaties.
Dit spelt duurt minstens 1 uur en wordt gespeeld met groepen tot 12 personen. Je kunt de spelregels alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Tijdens dit spel ontdekken de spelers het effect van de klimaatverandering op het leven van de koolmees. Ze komen te weten wat de oorzaak is en wat ze er zelf aan kunnen doen. De deelnemers staan bijvoorbeeld stil bij de pyjamawants en de tijgerspin en vragen zich af waarom jonge mezen plots honger lijden.
Dit spel duurt ongeveer 2 uur en is bedoeld voor de 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.
Gekende gezelschapsspelen kregen een make-over om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties spelenderwijs te leren kennen. ‘Op weg naar 2030’ helpt om duurzame keuzes bespreekbaar te maken en om leerlingen aan te zetten tot ondernemen op het vlak van mens, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Tegelijkertijd wordt de creativiteit, de behendigheid en het reactievermogen van de spelers op de proef gesteld.
Deze gezelschapsspelen duren minstens 1 uur en zijn bedoeld voor de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs. Je ontleent materiaal voor 3 gezelschapsspelen.
Je kunt de handleiding alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Deze tentoonstelling bevat meer dan 100 cartoons uit de voorbije 60 jaar, gelinkt aan het thema klimaat en de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het is geen gewone expo, het is een café! Een plaats om te discussiëren en te filosoferen over waarheden en nonsens rond het klimaat en de huidige versnelde klimaatverandering. Maar vooral, een plaats om elkaar te inspireren om allerlei klimaatacties bespreekbaar te maken.
Om dat aan te wakkeren zijn een aantal activiteiten en workshops ontwikkeld bij het klimaatcafé. Een bezoekje aan het café is dus niet vrijblijvend. Verandering vraagt immers gerichte acties en inspanningen.
Je hoeft helemaal geen expert te zijn om in het café aan de slag te gaan. Met een gezonde portie bezieling en enthousiasme kom je al heel ver.
Aanvullende activiteiten:
- Kleine openingsactiviteiten op basis van cartoons
- Klimaatquiz
- Klimaattuinroute met diverse kleine klimaatspelletjes
- Kastje van plezier met gezelschapsspelen ‘Op weg naar 2030’(PDF bestand opent in nieuw venster)
Deze expo bestaat onder andere uit een decor, tafels en stoelen. Vervoer voor dat materiaal voorzie je zelf. Je kunt het draaiboek alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Er is een terreinrolstoel beschikbaar in De Helix voor mensen met een beperking. Die kan gratis worden uitgeleend om makkelijker de tuin te ontdekken.
Contact
De Helix, Duurzaam Educatiepunt.
- Website
- www.facebook.com/dehelix opent in nieuw venster
www.instagram.com/dehelixgrimminge/ opent in nieuw venster
www.vlaanderen.be/duurzaam-educatiepunt/de-helix-duurzaam-educatiepunt opent in nieuw venster - dehelix.omgeving@vlaanderen.be
- Telefoon
- 054 31 79 50
- Adres
Departement Omgeving
De Helix, Duurzaam Educatiepunt.Hoogvorst 2, 9506 Geraardsbergen
Routeplanner opent in nieuw venster