Diversiteit bij de Vlaamse overheid
Werken voor Vlaanderen, dat is werken in een geëngageerde omgeving en deel uitmaken van een divers team. Veerle, Giuliana, Siham, Akamba en Paulien kozen voor een job bij de Vlaamse overheid en nemen je mee in hun job.
Veerle Van Assche
Veerle Van Assche werkt al zestien jaar bij Kind en Gezin. Momenteel als beleidsmedewerker opvoedingsondersteuning en preventie kindermishandeling. Door een medische aandoening heeft zij onder andere een auditieve beperking. Toch kan ze haar job perfect uitvoeren dankzij de flexibiliteit van en bij Kind en Gezin.
Bij Kind en Gezin gaat Veerles aandacht naar jonge kinderen en hun ouders. “De eerste 1000 dagen in een mensenleven zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling. Door het beleid uit te stippelen, draag ik mijn steentje bij zodat kinderen en hun ouders zo goed mogelijk samen starten. Het geeft voldoening om wetenschappelijk onderzoek en de praktijk met elkaar te verbinden.”
Hoortoestel voor vergaderingen
Toen Veerle in 2002 bij Kind en Gezin aan de slag ging, droeg ze nog geen hoorapparaat, en had ze minder last van haar auditieve beperking. “Een paar jaar geleden werd het echter steeds moeilijker voor mij om voltijds te werken, dus zocht ik naar een oplossing. Bij de VDAB heb ik toen het statuut arbeidshandicap aangevraagd om extra hulpmiddelen te krijgen. Daarna heb ik samen met onze dienst Diversiteit een integratiedocument in orde gebracht. Daardoor krijg ik nu ondersteuning om mijn job weer uit te voeren zoals het hoort. Ik krijg een extra computer voor thuis en tijdens vergaderingen maak ik gebruik van een extra hoortoestel. Ik kan als het nodig is, van thuis werken. Op woensdagen werk ik dan weer vaker op kantoor want dan is het er sowieso stiller, door collega’s die dan deeltijds of thuis werken.”
Het duurde wel een tijdje voor alle papieren in orde waren. “Er zijn zoveel mogelijkheden voor mensen met een beperking, maar je moet zelf veel uitzoeken. Maar ik wijs niemand met de vinger. Er heerst bij de Vlaamse overheid een flexibele houding, waardoor ik minder kan werken in periodes dat het minder goed gaat met mij. Dat komt in een jaarlijks gesprek aan bod. Ik ben dus heel blij dat ik hier werk”, besluit Veerle.
Er bestaan veel hulpmiddelen voor werknemers met een beperking
Giuliana Chirinos Saavedra
Giuliana Chirinos Saavedra werkt als projectmedewerker bij het I-Labo van de VDAB. Zeventien jaar geleden verhuisde ze van Peru naar België. Dankzij die ervaring kan ze nu hoogopgeleide nieuwkomers, zoals vluchtelingen, aan een job helpen die bij hen past.
“Ik probeer nieuwkomers van binnen en buiten Europa een baan op hun niveau aan te bieden in de provincie Antwerpen. Daarvoor bekijk ik of er bijvoorbeeld een gelijkschakeling van hun diploma nodig is, raad ik cursussen aan, verwijs ik ze intern door bij ons en stel ik hen voor aan bedrijven. Ik motiveer ze om ook te investeren in de Nederlandste taal. Je kan vandaag de dag ook Nederlands leren buiten de klassieke lessen, bijvoorbeeld on the job. Je hebt online tools en in Antwerpen kan je een taalbuddy nemen in samenwerking met Atlas”, weet Giuliana. “Ingenieurs en IT’ers raken makkelijker aan een job zonder kennis van het Nederlands, maar voor bijvoorbeeld een psycholoog is taal veel belangrijker.”
Vrijwilligerswerk
Omdat Giuliana zeventien jaar geleden zelf als nieuwkomer een job zocht, weet ze als geen ander waar het schoentje knelt. “Met een diploma Communicatiewetenschappen op zak zocht ik hier werk in de sociale sector. Ik kon nog niet voldoende Nederlands om in die sector aan de slag te gaan. Dus heb ik eerst een tijdje als oppasser gewerkt om mijn Nederlands te oefenen. Vooral de zin ‘Dat mag niet!’ kon ik daarna perfect uitspreken. (lacht) Ook vrijwilligerswerk is handig om de taal te leren, de Belgische werkcultuur te leren kennen en een netwerk uit te bouwen.” Bij VDAB heeft Giuliana haar droomjob te pakken. “Nu ik die lange weg succesvol heb afgelegd, kan ik met mensen van over de hele wereld mijn ervaring delen. Veel nieuwkomers zien mij dan ook als een rolmodel. Ik krijg veel dankbaarheid terug, bijvoorbeeld van een Braziliaanse vrouw die nog Nederlands aan het leren is maar die ik onlangs toch aan een marketingjob heb geholpen.”
Voor nieuwkomers ben ik een rolmodel
Siham Kourdi
Siham Kourdi is een jonge vrouw uit Marokko die naar België verhuisde voor een Master in IT. Sinds enkele maanden werkt ze bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, in het team precisielandbouw. “Ik ben heel blij met deze kans.”
Siham werkt als programmeur. “Ik ben momenteel bezig met de website van de Food Pilot te herprogrammeren. Ik houd ervan om applicaties uit het niets te ontwikkelen. Landbouw is bovendien een interessant domein dat voor iedereen levensnoodzakelijk is.” Al lijkt IT een mannenwereld, voor Siham is programmeur een droomjob. “Wereldwijd zijn er nog steeds veel meer mannen aan de slag in IT, omdat ze vaker geïnteresseerd zijn in technologie, maar ook ik doe niets liever dan apps te ontwikkelen. Bij de Vlaamse overheid vind je vrouwen in verschillende functies. Ze krijgen evenveel kansen om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien. Ook mijn afdelingshoofd is een vrouw.”
Nieuwste technologieën
IT’ers zijn felbegeerd op de arbeidsmarkt, maar voor Siham was de zoektocht naar haar eerste job niet zo eenvoudig, zelfs met een masterdiploma. “Ik ben blij dat ik bij de overheid de kans krijg om te tonen wat ik waard ben.” Op technologisch vlak is de Vlaamse overheid goed bezig volgens Siham. “We werken met de nieuwste technologie, en dat is fantastisch. Ik mag ook extra opleidingen volgen als ik daarin geïnteresseerd ben. De digitale evolutie is duidelijk voelbaar.”
De Vlaamse overheid geeft mij de kans om te tonen wat ik waard ben.
Akamba Noheli
Akamba Noheli, 22 jaar, Dossierbehandelaar bij Vlaams Energieagentschap “Ons team binnen het Vlaams Energieagentschap onderhoudt het certificatensysteem voor energiebesparende warmte-krachtinstallaties, die tegelijkertijd warmte en elektriciteit opwekken. Ik evalueer de aanvragen. Om een dossier goed te keuren, raadpleeg ik de wetteksten en de technische schema’s. De combinatie van dit sterk staaltje techniek en de wet omzetten in de praktijk boeit me, en dankzij opleidingen heb ik al veel kunnen bijleren. Mijn studiegenoten Industrieel ingenieur zagen de overheid niet als potentiële werkgever, maar ik heb er bewust voor gekozen. De Vlaamse overheid is niet zomaar een werkgever. Hier werk ik, samen met mijn gemotiveerde collega’s, aan een duurzame samenleving.”
Ik werk aan een duurzame samenleving.
Paulien Depreter
Paulien Depreter, 25 jaar, Informatiebeheerder bij Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen “Ik beheer het papieren én digitale archief van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Burgers kunnen bij ons bijvoorbeeld bouwplannen van sociale woningen raadplegen. We zijn net verhuisd naar het Herman Teirlinckgebouw en zetten nog ons papieren archief op orde. De komende jaren willen we meer inzetten op digitaal om dossiers makkelijker terug te vinden. Ik zet graag zaken op orde en ik ben blij dat ik zo mensen kan helpen. Zonder goed informatiebeheer, kan een organisatie niet draaien. Ik heb hiervoor bij het Facilitair Bedrijf gewerkt, waar ik onder andere opleidingen over archiveren mocht geven. Er zijn veel collega’s die intern van job veranderen. Het is fijn om hier en naar oude collega’s opnieuw tegen het lijf te lopen.”
Zonder informatiebeheer kan een organisatie niet draaien