Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse overheid breidt werkplekdiensten uit met Copilot Digitaal Vlaanderen

Vlaamse overheid breidt werkplekdiensten uit met Copilot

Nieuwsbericht
29 januari 2025

Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft Vlaams minister-president Matthias Diependaele een samenwerking aangekondigd met Microsoft. Deze overeenkomst markeert een belangrijke stap in de digitale transformatie van de Vlaamse overheid en legt de focus op innovatie, efficiëntie en veiligheid. 

Digitale werkplekdiensten voor lokale besturen

Door deze samenwerking kunnen alle Vlaamse én lokale overheden gebruik maken van de digitale werkplekdiensten van Microsoft 365, op de omgeving van de Vlaamse overheid, in beheer van Cegeka, ICT-partner van Digitaal Vlaanderen voor digitale werkplekken. Dankzij de schaalvoordelen wordt niet alleen de aanschaf veel efficiënter, maar kan ook de digitale veiligheid centraal en robuuster worden geregeld voor alle Vlaamse overheden die ervan gebruikmaken.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de verdere concretisering en implementatie van deze dienstverlening voor lokale besturen. Neem voor meer info contact op via demand@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Uitrol van Microsoft Copilot

Artificiële intelligentie zal het werk van overheden aanzienlijk efficiënter en eenvoudiger maken. Een eerste piloottest met Copilot, uitgevoerd in samenwerking met verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid, Microsoft, Cegeka, KPMG en PwC was alvast succesvol. Op basis hiervan plant de Vlaamse overheid om via de samenwerking met Microsoft de werkplekdiensten verder uit te breiden met Microsoft Copilot.

Het doel is om de komende jaren 10.000 kenniswerkers binnen de Vlaamse overheid gefaseerd te voorzien van een AI-copiloot. Deze slimme assistent zal Vlaamse ambtenaren ondersteunen bij repetitieve taken zoals dossierverwerking, zodat zij meer tijd en ruimte krijgen voor complexere en strategisch waardevolle opdrachten.

Dit voorjaar zal de Vlaamse regering hierover een definitieve beslissing nemen. Deze samenwerking wordt het grootste overheidscontract voor Copilot in Europa.

Zodra aanvullende details beschikbaar zijn, zullen we deze helder en tijdig communiceren.

Samenwerken voor een verantwoorde aanpak van AI

De uitrol van Copilot gaat hand in hand met de verdere ontwikkeling van het AI Expertisecentrum, dat een cruciale rol speelt bij het opbouwen van kennis en het opstellen van richtlijnen voor het veilige en doordachte gebruik van artificiële intelligentie. Gezien de nood aan kaders om AI op een verantwoorde manier te implementeren, werkt het AI Expertisecentrum samen met het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid aan een Vlaamse AI-strategie. Hierdoor wordt AI niet alleen een krachtige tool, maar ook een fundamenteel onderdeel van een verantwoorde digitale aanpak voor de Vlaamse overheid.

Naar één sterke geïntegreerde digitale strategie

“Met deze samenwerking zetten we een belangrijke stap naar één sterke, geïntegreerde digitale strategie voor Vlaanderen,” aldus minister-president Diependaele. “We omarmen de digitale evolutie om het werk van onze medewerkers eenvoudiger, tijdbesparender en efficiënter te maken, terwijl we zorgen voor een robuuste digitale veiligheid.”

Jan Smedts, hoofd van Digitaal Vlaanderen, benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak: “Nu we het AI-tijdperk vol vertrouwen zijn ingegaan, hebben we niet de luxe om elke overheid apart leergeld te laten betalen. Samen staan we sterker.” Door te kiezen voor een centrale aanpak in plaats van individuele trajecten voor elk overheidsniveau, zet Vlaanderen zich op de kaart als digitale voorloper in Europa.