Gedaan met laden. U bevindt zich op: SEMIC Congres brengt top influencers naar het hart van Europa op 27 juni – ontdek 3 sessies om online te volgen Digitaal Vlaanderen

SEMIC Congres brengt top influencers naar het hart van Europa op 27 juni – ontdek 3 sessies om online te volgen

Nieuwsbericht
21 juni 2024

Raf Buyle, Information architect bij Digitaal Vlaanderen, is nauw betrokken bij het programma van het SEMIC congres. Dit congres streeft naar een naadloos verbonden Europa, waar publieke diensten grensoverschrijdend gegevens kunnen uitwisselen. Raf is een vurig pleitbezorger van interoperabiliteit en gelinkte data en stond mee aan de wieg van OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties), een oplossing die wordt aangeboden door Digitaal Vlaanderen. We vroegen Raf welke drie sessies hij aanbeveelt om online te volgen, want alle fysieke zitjes zijn inmiddels uitverkocht.

De keuze van Raf

1. “High-level panel on the Interoperable Europe Act’s vision” om 10u05

Raf legt uit: “Dit debat haakt in op het centrale thema van SEMIC 24, “Van visie tot realiteit”. Met andere woorden, als we een naadloos verbonden Europees digitaal systeem willen realiseren, dan is het tijd om in actie te schieten. SEMIC belicht daarom alle onderwerpen die verband houden met de recent aangenomen Interoperable Europe Act. Dat zijn onder andere kunstmatige intelligentie, datadeling en beleidsvorming. SEMIC wil dus vooral naar de praktische kant kijken: welke pijlers zijn nodig om de act te realiseren? Hoe kunnen we optimaal samenwerken over de nationale- en beleidsgrenzen heen? Ik kijk uit naar dit debat omdat de drie panelleden, onder wie Jan Smedts, hoofd van Digitaal Vlaanderen, een belangrijke rol zullen spelen in de orkestratie en uitvoering.”

Panelleden:

  • Veronica Gaffey, Director-General, DG DIGIT, Europese Commissie
  • Markus Richter, Secretary of State, Federal Government Commissioner for Information Technology, Duitsland
  • Emilija Stojmenova Duh, Minister for Digital Transformation, Slovenië
  • Jan Smedts, Hoofd van Digitaal Vlaanderen, België

2. “The role of EDGE technologies to make larger sets of data interoperable” om 11u45

“Decision makers van publieke diensten zouden op de hoogte moeten zijn van de evoluties in dataverwerking en wat deze betekenen voor de toekomst,” vertelt Raf. “Tegenwoordig worden gegevens vaak verwerkt in de cloud, waarbij de datacenters duizenden kilometers verwijderd zijn van waar de data wordt gegenereerd. EDGE-technologie verandert dit fundamenteel door data te verwerken ‘on the edge’ van het netwerk. Dit betekent dat de gegevens worden verwerkt door de IoT-apparaten zelf of door een lokale server, in plaats van alles naar een centraal datacenter te sturen. Het centrale datacenter verwerkt alleen nog de noodzakelijke gegevens, wat leidt tot een snellere verwerking. Real-time delen van data wordt daardoor mogelijk en edge biedt ook meer veiligheid omdat de data niet in de centrale servers worden opgeslagen. Een tweede, zeer belangrijk voordeel van edge-computing is dat de datacenters minder energie en koeling nodig hebben. Dit kan op termijn een oplossing bieden voor de grote ecologische voetafdruk van toepassingen zoals AI. Op dat vlak is Vlaanderen een front runner. Athumi, Digitaal Vlaanderen en imec werken samen aan de ontwikkeling van duurzame edge computing oplossingen in Vlaanderen. Sectoren zoals de biotechnologie kijken met veel belangstelling naar de evolutie. En zelf ben ik bijzonder blij dat ik actief kan deelnemen aan dit debat.”

Het debat wordt gevoed door:

  • Steven Latré, VP R&D Machine Learning, imec
  • Raf Buyle, Data & Innovation Athumi, Digitaal Vlaanderen en imec
  • Viivi Lähteenoja, MyData Global, Helsinki
  • Cesc Guim, CEO Open Chip
  • Jacco Brouwer, Dutch Association of Municipalities, VNG

3. “Next generation digital government: Towards digital-ready policy making” om 11u45

“Deze sessie is een must voor professionals uit de publieke sector, academische wereld en industrie die de kracht van interoperabiliteit willen leren kennen,” aldus Raf Buyle. “Hier ontdekt u waarom de Interoperable Europe Act zal leiden tot een meer efficiënte overheid terwijl het de kosten kan verlagen. Ik kijk uit naar deze sessie omdat de Europese Commissie haar meest recente visie zal delen en we inzage zullen krijgen in de manier waarop deelstaten onnodige juridische, organisatorische, semantische en technische barrières willen wegnemen. OSLO, Open Standards for Linked Organisations, speelt hierin een belangrijke rol. OSLO is gebaseerd Linked Data en bouwt voort op de principes van het World Wide Web, uitgevonden door Sir Tim Berners-Lee, met wie de Vlaamse overheid sterke banden onderhoudt. Er zijn vandaag 132 goedgekeurde OSLO standaarden en 70 zijn in ontwikkeling. Beschouw OSLO gerust als de aanvuurder van de interoperabiliteit in Europa. OSLO maakt immers nooit geziene innovaties mogelijk, zoals machine leesbare lokale regelgeving, gepubliceerd als Linked Data. En daarmee ook Navigatiesystemen voor auto’s die “Wetgeving als code” gebruiken. In theorie kan dit alles in Vlaanderen al verwezenlijkt worden, dankzij Agentschap Binnenlands Bestuur (Jeroen Windey, hoofd ABB, Veronique Volders en Pieter Lenaerts). De toekomst is dus al lang geen science fiction meer.”

Inspirerende sprekers:

  • Sven Schade, Wetenschappelijk projectleider Digitale Economie, Europese Commissie
  • Peter Kustor, Director Federal Chancellery, Oostenrijk
  • Franck Noel, Director Publications Office of the European Union, Luxemburg
  • Frank Leyman, Head International Relations BOSA – Administrative Simplification & Digital Transformation, België
  • Zsofia Sziranyi, Team Leader Digital-ready Policymaking, Europese Commissie, België

Reserveer uw online toegang

Het SEMIC congres is volledig volzet. Online volgen kan wel nog. Registreer vandaag nog om zeker te zijn van uw virtueel zitje(opent in nieuw venster).