Gedaan met laden. U bevindt zich op: Perceelsmonitor Vlaanderen Remote sensing-projecten bij Digitaal Vlaanderen

Perceelsmonitor Vlaanderen

Een continue monitoring van percelen aan de hand van aardobservatiebeelden via samenwerking VITO en EODaS

Actuele data voor lokale en regionale besturen

Beleidsmakers, planners of handhavers vertrouwen naast terreinwaarnemingen, op luchtfoto’s met een zeer hoge resolutie of hoogtemetingen (LiDAR) als hun standaard informatiekanalen. De toepassingsdomeinen van deze informatiekanalen zijn zeer divers: landbouw, civiele infrastructuur, mobiliteit, circulaire economie, energie, ecologie of ruimtelijke ordening.
Maar, één waarnemingsdimensie hinkt achter, namelijk: tijd. Om dingen die in onze zeer dynamische sociaal-economische omgeving gebeuren snel te beoordelen en te reageren indien nodig, zijn frequentere gegevens nodig. Deze zijn sinds midden 2019 beschikbaar via De Copernicus Sentinel-2 satellieten in het Terrascope platform(opent in nieuw venster).

Met een ruimtelijke resolutie van 10 meter is het mogelijk om veranderingen binnen de administratieve percelen te detecteren. Deze ruimtelijke resolutie zelf is misschien niet zo indrukwekkend voor detectie- of karteringen, maar de mogelijkheid om elke 3 dagen toegang te krijgen tot nieuwe Sentinel-1 en Sentinel-2 gegevens voor Vlaanderen is buitengewoon interessant. Deze tijdresolutie biedt nieuwe mogelijkheden om veranderingen tijdig te detecteren en operationele beslissingen over land- en infrastructuurbeheer te ondersteunen.

Van data naar informatie voor analyse

Ter ondersteuning van de gebruikerssegmenten die actief zijn in planning en monitoring, biedt Terrascope een tijdreeks-webservice ‘CropSAR’ aan. CropSAR geeft u toegang tot de volledige tijdreeks van Sentinel-1- en Sentinel-2-afgeleide parameters voor een bepaald gebied (bijvoorbeeld een administratief perceel of een set van percelen).
Door CropSAR te gebruiken samen met hoge resolutie beelden en (veld) data kunnen we tijdig wijzigingen detecteren op veldnivueau. Dit ondersteunt overheidsinstanties in hun diverse taken en bij het monitoren van de Europese Green Deal-doelstellingen.

Operationele toepassingen

Sinds de introductie van CropSAR worden er meer en meer “proof of concept” (PoC) projecten opgezet in verschillende toepassingsgebieden om te evalueren hoe deze nieuwe en verbeterde tijdreeksen geïntegreerd kunnen worden in de operationele workflows van overheidsdiensten.

In al deze PoC-projecten gebruiken we een gelijkaardige workflow : VITO en Digitaal Vlaanderen creëren eerst een verwerkingsworkflow die informatie van GIS-lagen, luchtbeelden en Sentinel-tijdreeksen combineert om veranderingen te detecteren die relevant zijn voor de specifieke use-case (bijvoorbeeld: handhaving verharding, inschatting oogstopbrengsten, ...).

De doorgegeven veranderingen worden in een tweede stap binnen de respectievelijke dienst (bijvoorbeeld Departement Omgeving) gevalideerd met eigen gegevens (vergunningen, …) om te beslissen of interventies op het terrein noodzakelijk zijn. Ook binnen de bijhouding van de Basiskaart Vlaanderen (GRB wordt nagegaan hoe AI op beeldmateriaal een bijdrage kan leveren ten behoeve van mutatiesignalering.

Schermbeeld van de Monitoring van verharding binnen administratieve perceelsegmenten in QGIS
Monitoring van verharding binnen administratieve perceelsegmenten in QGIS: het combineren van ruimtelijke hoge-resolutie luchtbeelden met hoge-tijdsresolutie gefuseerde Sentinel-1- en Sentinel-2-data