Gedaan met laden. U bevindt zich op: Klassieke DataPublicatie-dienstverlening Wat is DataPublicatie?

Klassieke DataPublicatie-dienstverlening

De DataPublicatie-dienstverlening ontsluit digitale (geografische) informatie van de meest uiteenlopende aard als dataproduct via de distributiekanalen van Digitaal Vlaanderen.

Daarvoor worden de data eerst opgenomen in een gebruiksgericht, multifunctioneel en goed gedocumenteerd product-datamodel.

Om welke informatie gaat het?

Onze dienstverlening wordt gebruikt voor informatie van Digitaal Vlaanderen zelf, en voor deelnemers aan de GDI Vlaanderen.

Van informatie via product tot ontsluiting

Uitgangspunt van de DataPublicatie-dienstverlening is dat u beschikt over digitale informatie. Vaak is deze gecreëerd en wordt ze beheerd in het kader van uw eigen werking.

De informatie is vaak geografisch. Het omgaan met dergelijke informatie ligt doorgaans niet voor de hand. Digitaal Vlaanderen kan u daarbij helpen, we ontzorgen.

We onderscheiden twee grote uitvoeringsfasen: productontwikkeling en de actualisatie.

Productontwikkeling

Eerst wordt de informatie geanalyseerd naar inhoud en gebruik. Daarbij gaat veel aandacht naar het vastleggen en definiëren van de concepten, en het evalueren van de relevantie en de bruikbaarheid van de informatie voor betrokken doelgroepen. Aan de hand van deze analyse ontwerpen we het productmodel waarin uw informatie wordt opgenomen. De analyse en productmodellering gebeurt in onderling overleg.

Dan leggen we in samenspraak de definities, gebruiksdoelstellingen, -wensen en -vereisten vast. Ook de inhoud, de structuur (het datamodel) en de eigenschappen van het product en de productdata krijgen hier vaste vorm. De gegevens worden beschreven via metadata. De opname in de catalogus wordt voorzien. Indien relevant leggen we ook de release-strategie vast.

Uiteindelijk wordt het product ontsloten naar het publiek. Rekening houdend met gebruik en de doelgroepen kiezen we de geschikte verspreidingsvormen. Regelingen voor toegang, gebruik en hergebruik worden getroffen.

Actualisatie

Tijdens de productontwikkeling zetten we een ‘lopende band’ op. Zo verwerken we ook alle volgende versies zodat deze informatie vlot en efficiënt geactualiseerd kan worden. Wij nemen het onderhoud, de communicatie en de 1e, 2e en 3e lijns-ondersteuning op.

In de voorbije 20 jaar passeerden via deze dienstverlening ruim 150 gelijkvormige, stabiele, gestandaardiseerde en kwalitatieve dataproducten.