Gedaan met laden. U bevindt zich op: De eerste ICT-gebruikerdag: digitalisering in een veilig kader Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

De eerste ICT-gebruikerdag: digitalisering in een veilig kader

Nieuwsbericht
16 juni 2023

Op 6 juni vond de eerste ICT-gebruikersdag van Digitaal Vlaanderen plaats. Een 200-tal gebruikers en leveranciers ontmoetten elkaar in het Herman Teirlinckgebouw om te netwerken én om vier inspirerende sessies bij te wonen. Elke sessie had uiteraard een eigen insteek, maar allen belichtten ze de verdere digitalisering van de Vlaamse overheid en haar partners.

 

Informatieveiligheid: een organisatiebrede verantwoordelijkheid

In de openingssessie van de dag werd digitale veiligheid binnen een overheidscontext besproken. Een brandend actueel onderwerp én een logische start, want Digitaal Vlaanderen tekent het beleid rond informatieveiligheid uit en treedt op als adviseur voor alle Vlaamse entiteiten.

Johan Smekens benadrukte het belang van een brede, integrale aanpak van informatieveiligheid. Digitale veiligheid simpelweg parkeren in de ICT-afdeling, is niet voldoende. Maar het beleid rond informatieveiligheid omzetten naar de praktijk, is uiteraard geen sinecure. Daarom lichtte Vincent Alwicher ook het programma Informatieveiligheid toe, waarin verandermanagers bewust worden gemaakt van de mogelijke valkuilen en risico’s die digitale veiligheid met zich meebrengt.

De vraag is niet óf je gehackt wordt, je wordt gehackt. De vraag is hoe weerbaar je bent.
VA

Vincent Alwicher

Instappen in het programma Informatieveiligheid voor uw entiteit? Meer informatie is hier te vinden.

Applicatiediensten: minicompetitie, maxi resultaat

In de tweede sessie van dag werden de applicatiediensten van Digitaal Vlaanderen onder de loep genomen. Aangezien er drie applicatiedienstverleners tegelijk actief zijn (Atos, Cronos en DXC-Cegeka), wordt voor elke opdracht telkens een minicompetitie doorlopen. Deze minicompetitie zorgt ervoor dat voor elke opdracht de meest geschikte dienstverlener wordt aangesteld. Deze minicompetitie houdt uiteraard verschillende fases in. Aan de hand van een tijdlijn lichtte Geert Maes deze fases en hun aandachtspunten toe.


Meer informatie over applicatiediensten, alsook modellen om van start te gaan met een eigen minicompetitie zijn hier te vinden.

CloudOps: automatiseren is ontzorgen

De namiddag startte met een vooruitblik op de mogelijkheden die CloudOps zal bieden voor de Vlaamse overheid. Binnen de Vlaamse overheid wordt vandaag al een “cloud first”-strategie gevolgd, maar CloudOps zal nog verder inzetten op een sterk doorgedreven automatisatie, met een integratie met de bouwstenen van de Vlaamse overheid, conform o.a. de cloud-architectuur en informatieclassificatie. Dienstverlener Atos kwam graag de roadmap voorstellen die gevolgd wordt, waarbij in september 2023 de eerste versie van CloudOps beschikbaar zal zijn.

CloudOps is een mindset die de toekomst vormgeeft
SDS

Stefan De Smet

Meer weten over Cloud- en datacenterdiensten? Op deze pagina vindt u alle informatie.

Werkplekdiensten: hybride Windows voor een hybride wereld

De Vlaamse overheid blijft inzetten op digitale evolutie. Sinds COVID-19 is hoe en waar we werken meer dan ooit veranderd. Om mee te werken aan deze evolutie, zetten de werkplekdiensten volop in op moderne werkplekken en op de optimalisatie van de algemene dienstverlening.

Microsoft bracht vervolgens een showcase van de mogelijkheden die generatieve AI ons in de toekomst zal bieden. De mens krijgt er als het ware een co-piloot bij. Een interessante demonstratie die toonde wat de (nabije) toekomst voor ons in petto heeft.

Meer informatie over werkplekdiensten vindt u hier.