Gedaan met laden. U bevindt zich op: Artificiële Intelligentie ondersteunt ‘mutatiesignalering’ in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Artificiële Intelligentie ondersteunt ‘mutatiesignalering’ in de Basiskaart Vlaanderen (GRB)

Nieuwsbericht
4 juli 2023

Artificiële intelligentie wint terrein binnen Earth Observation Datascience (EODaS) van Digitaal Vlaanderen. Dat bleek onder meer op het Flanders AI-forum in Antwerpen waar Jo Van Valckenborgh een aantal projecten demonstreerde waarin artificiële intelligentie (AI) een cruciale rol speelt. Eén van die projecten wordt gebruikt voor het signaleren van veranderingen in de Basiskaart Vlaanderen (GRB), ook wel ‘mutatiesignalering’ genoemd.

“Dankzij slimme algoritmen, machine learning en computervisie kan AI ondersteuning bieden bij het detecteren van wijzigingen,” vertelt Jo Van Valckenborgh. “Dit project is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de teams Basiskaart Vlaanderen, EODaS van Digitaal Vlaanderen en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het laat ons toe meerdere problemen aan te pakken”.

Inhoud is aan het laden

Het model kan vergelijkbare gebieden detecteren en visualiseren op een luchtfoto.

AI inzetten voor duurzaamheidsuitdagingen

AI kan een cruciale rol spelen bij het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen. Het verminderen van de impact van menselijke activiteit op onze planeet, het optimaliseren van het gebruik van energiebronnen of detecteren van verandering in het landgebruik zijn voorbeeldtoepassingen.

Het model kan vergelijkbare gebieden detecteren en visualiseren op een luchtfoto. Het signaleert ook verandering in stedelijk gebied en berekent de kans op verandering door te vergelijken met eerdere mutaties in gelijkaardige gebieden.

GRB kijkt naar de toekomst

De Basiskaart Vlaanderen (GRB), wordt gebruikt door veel digitale systemen en kent een toegewijde gebruikersgemeenschap. Naar de toekomst kijken is daarom erg belangrijk. “We toonden aan hoe AI op beeldmateriaal kan worden ingezet voor baanbrekende en innovatieve toepassingen,” besluit Jo Van Valckenborgh. De teams basiskaart Vlaanderen (GRB), EODaS (Digitaal Vlaanderen) en VITO Remote Sensing evalueren nu of de AI-technologie geïntroduceerd kan worden in operationele processen om bijvoorbeeld GIS-operatoren te ondersteunen bij hun verandermanagementtaken.

Jo Van Valckenborgh verzorgde de gesmaakte presentatie op Flanders AI-forum samen met collega’s van VITO, Energyville en IRCEL/VMM.

Meer informatie?

Informatie over EODAS vindt u op deze pagina.

Informatie over de Basiskaart Vlaanderen vindt u hier.

Info over het inzetten van AI bij de mutatiesignalering in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) vindt u hier(opent in nieuw venster).

Informatie over het FLANDERS AI-forum vindt u op deze pagina(opent in nieuw venster).