Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digital Leaders Academy over AI en data: stilstaan is achteruitgaan Nieuws

Digital Leaders Academy over AI en data: stilstaan is achteruitgaan

Nieuwsbericht
25 maart 2025

Terwijl meer dan een kwart van de Vlamingen AI-toepassingen regelmatig gebruikt, zoekt de overheid naar manieren om deze technologie optimaal in te zetten voor de publieke dienstverlening. Deze uitdaging stond centraal tijdens een recente bijeenkomst van Vlaamse topambtenaren bij de Digital Leaders Academy op 19 maart. Deze Academy, waar kennisdeling en strategische afstemming centraal staat, speelt een belangrijke rol in het versterken van de digitale transformatie van de overheid. 

Dat AI nergens meer heen gaat, is een understatement. Nooit eerder evolueerde een technologie zo snel. En nooit eerder omarmde de Vlaming een technologie vlugger; de laatste imec.digimeter rapporteert dat ondertussen meer dan 1 op 4 Vlamingen een gewoontegebruiker is geworden van AI-tools. Ook voor de overheid is het belangrijker dan ooit geworden om niet stil te blijven staan: de keuzes die we nu maken over AI zullen bepalend zijn voor hoe onze samenleving functioneert in de komende jaren.

Uitrol M365 Copilot als voorbeeld van doordachte AI-toepassing

Een van de keuzes die Vlaanderen maakt is om volop in te zetten op AI-integratie: de uitrol van M365 Copilot gaat binnenkort al van start. Dit jaar zullen 5.000 kenniswerkers binnen de Vlaamse overheid aan de slag kunnen met de digitale assistent. Digitaal Vlaanderen en Cegeka nemen hiervoor een coördinerende rol op.

Copilot belooft tijdswinst en een efficiëntere manier van werken. Opleidingen en feedbackmomenten zorgen ervoor dat medewerkers van de Vlaamse overheid de tool optimaal kunnen inzetten, terwijl er tegelijk grip blijft op veiligheid en verantwoord gebruik.

De kracht van samenwerking

Tijdens zijn speech benadrukte Jan Smedts, hoofd van Digitaal Vlaanderen, dat samenwerken de sleutel is om de kracht van AI ten volle te omarmen. “Geen énkele entiteit kan het zich nog permitteren om al deze veranderingen, alle leertijd en alle risico’s alleen te dragen. We moeten ons dus anders organiseren zodat we de Vlaamse overheid als geheel, met daarin mogelijk verschillende snelheden, allemaal mee laten evolueren en stappen laten zetten met betrekking tot nieuwe technologie”, aldus Smedts.

De rol van het AI Expertisecentrum

Daarnaast moet de overheid uiteraard ook waken over het veilig en doordacht zetten van AI. Het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen is het kennisplatform dat Vlaamse en lokale overheden hierin begeleidt.

“Het is dé plek waar we het denken over artificiële intelligentie binnen de Vlaamse overheid willen vormen en stimuleren, en de kennisdeling willen organiseren. Het is ook dé plek waar we kaders scheppen over hoe veilig en verantwoord om te gaan met de nieuwe technologie”, gaf Jan Smedts mee aan de aanwezige topambtenaren. “Dat expertisecentrum zit op kruissnelheid en is jullie sparring partner als het gaat over het gebruik van AI binnen een publieke context.”

Recent lanceerde het AI Expertisecentrum bijvoorbeeld het AI Playbook: een handige gids voor overheidsentiteiten die (verder) aan de slag willen met AI. Lees er hier meer over.

Nieuw regeerakkoord legt digitale focus: efficiëntie, innovatie en administratieve vereenvoudiging

De Digital Leaders Academy, waar kennisdeling en strategische afstemming centraal staat, speelt een belangrijke rol in het versterken van de digitale transformatie van de overheid. 

Het nieuwe regeerakkoord zet sterk in op digitalisering, met duidelijke ambities: efficiënte digitale platformen en bouwstenen, meer innovatie en een doorgedreven administratieve vereenvoudiging.

Een van de speerpunten is de ontwikkeling van een digitale assistent om de overheidsdienstverlening te versterken. AI wordt hiervoor niet alleen gezien als een manier om productiviteit te verhogen, maar ook als een middel om de nagestreefde vereenvoudiging sneller te bereiken.

Deze digitale versnelling moet niet alleen de overheid efficiënter maken, maar ook de interactie met burgers en bedrijven vlotter laten verlopen.