Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokaal Digitaal biedt lokale besturen 3 extra veiligheidstools Digitaal Vlaanderen

Lokaal Digitaal biedt lokale besturen 3 extra veiligheidstools

Nieuwsbericht
18 november 2024

In oktober werden verschillende overheidsinstanties getroffen door opeenvolgende DDOS-aanvallen. Zo werden onder andere de websites van meerdere gemeenten het doelwit. Om lokale besturen beter te ondersteunen bij het beheren van deze en andere cyberveiligheidsrisico’s, biedt Digitaal Vlaanderen vanuit het programma Lokaal Digitaal drie bijkomende veiligheidstools aan via de ICT-raamcontracten. Deze tools worden beheerd door Proximus. 

Nieuwe veiligheidstools

  • Stap 1

    DDOS-mitigatieoplossingen

    Een DDOS-aanval (Distributed Denial of Service) is een cyberaanval waarbij een aanvaller een server, applicatie of netwerk overbelast met buitensporig veel verkeer, waardoor deze onbereikbaar wordt. De DDOS-mitigatieoplossingen bieden mogelijkheden om deze aanvallen te detecteren en blokkeren. Zo blijven internetverbindingen, websites en applicaties operationeel, zelfs tijdens een aanval.

  • Stap 2

    XDR-oplossing (Extended Detection and Response)

    Een XDR-oplossing (Extended Detection and Response) is een geavanceerde cybersecurityoplossing die diverse beveiligingssystemen integreert en gegevens uit verschillende bronnen verzamelt, analyseert en correleert. Het doel is om complexe bedreigingen sneller te detecteren, beter te begrijpen en effectiever te neutraliseren. Zodra een bedreiging wordt gedetecteerd, worden deze geprioriteerd en opgevolgd door een Security Operations Center (SOC). Dit team onderneemt waar nodig actie of schakelt de systeembeheerders in om verdere stappen te ondernemen.

  • Stap 3

    Kwetsbaarhedenscan

    Tenslotte wordt ook een Kwetsbaarhedenscan - of Vulnerability Scan - toegevoegd aan het aanbod. Deze helpt organisaties om kwetsbaarheden in hun IT-infrastructuur te identificeren en te beheren. Het gaat hierbij om zwakke plekken in systemen, netwerken, applicaties, en cloudomgevingen die kunnen worden misbruikt door cybercriminelen. Deze scan is bedoeld om de beveiliging proactief te verbeteren door potentiële risico’s vroegtijdig op te sporen. Lokale besturen kunnen hiermee gericht actie ondernemen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van patches.

Met deze veiligheidstools bieden we lokale besturen krachtige middelen om hun digitale infrastructuur proactief te beveiligen. Elk van deze oplossingen is ontworpen om bedreigingen snel te detecteren en effectief aan te pakken, zodat vitale diensten altijd operationeel blijven.
BC

Bart Cober

Netwerkdiensten Digitaal Vlaanderen

Deze diensten afnemen

Lokaal Digitaal, onderdeel van de Smart Region Office (SRO), is een bestuursoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten, Digitaal Vlaanderen, Agentschap Binnenlands Bestuur, Het Facilitair Bedrijf en VLAIO. De veiligheidstools worden geleverd door Proximus.

De afname kan eenvoudig  via het klantenportaal(opent in nieuw venster) van Digitaal Vlaanderen. Daar is ook de instapgids voor afname van de ICT-raamcontracten van Digitaal Vlaanderen te vinden. De oplossingen kunnen afzonderlijk worden afgenomen, zonder dat andere netwerkdiensten uit perceel 4 verplicht zijn. Dit aanbod is beschikbaar voor lokale besturen en voor entiteiten van de Vlaamse overheid.

Digitale veiligheid: meer dan alleen tools

Hoewel veiligheidstools een cruciale rol spelen voor de beveiliging van lokale besturen, bieden ze op zichzelf geen volledige bescherming tegen cyberaanvallen. Ze moeten deel uitmaken van een bredere aanpak, waarbij de tools worden ingezet binnen een overkoepelende ICT-risicobeheerstrategie die voortkomt uit een Vlaamse roadmap en gericht is op lange-termijnveiligheid.

Digitale Veiligheid vereist een totaalaanpak. Naast de juiste instrumenten moeten bovenal de mens en de veiligheidscultuur centraal staan.
JS

Jan Smedts

Hoofd Digitaal Vlaanderen

Contact

Voor meer informatie en ondersteuning omtrent de praktische en technische implementatie, evenals de randvoorwaarden die hiermee gepaard gaan, kunnen geïnteresseerden contact opnemen via demand@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).