Gedaan met laden. U bevindt zich op: Genomineerden DIA’s bekend Digitaal Vlaanderen

Genomineerden DIA’s bekend

Nieuwsbericht
23 september 2024

Dit jaar lanceert Digitaal Vlaanderen “Digitaliseringsprojecten In Actie”, of kortweg de DIA’s. De DIA’s plaatsen digitale transformatieprojecten in de kijker met als doel anderen te inspireren. We ontvingen 28 inzendingen, waaruit we een shortlist van 5 inspirerende projecten selecteerden. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming tijdens de Nocturne Digitaal Vlaanderen op 23 oktober in Flanders Expo Gent. Ontdek hier de genomineerde digitaliseringsprojecten. 

LV-Agrilens is een mobiele applicatie waarmee landbouwers foto’s kunnen nemen waaraan automatisch locatie- en datumgegevens worden toegevoegd. Dit helpt hen om hun dossier te vervolledigen, onduidelijkheden in dossiers weg te werken of bewijzen te leveren. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij maakt taken aan die de landbouwer kan openen en behandelen met LV-AgriLens. In zo’n taak vraagt het Agentschap Landbouw en Visserij bijvoorbeeld welke teelt er op een perceel staat. De administratieve last voor de landbouwers wordt zo beperkt. Omdat alle perceelsinformatie en kaartlagen beschikbaar zijn op mobiele wijze, kunnen landbouwers terwijl ze aan het werk zijn op het terrein ook daar een aantal zaken snel nagaan.

Meer informatie: https://lv.vlaanderen.be/e-loket/help-e-loket/app-lv-agrilens (opent in nieuw venster)

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt samen met studiebureaus en aannemers om het Vlaamse wegennet klaar te maken voor de toekomst. Om nog meer en makkelijker samen te werken, wordt meer en meer ingezet op digitaal bouwen. Alle informatie en de digitale 3D-situatie van een project worden samengebracht in Bouwwerk Informatie Management (BIM). Hierdoor kunnen alle partners van een bouwproject tijdens alle fases met hetzelfde digitale model werken, waardoor iedereen het project digitaal vorm ziet krijgen, nog voor het op de werf wordt gerealiseerd. Dankzij BIM worden infrastructuurwerken op een veel efficiëntere manier gerealiseerd. Het aantal BIM-modellen is de afgelopen jaren sterk gestegen. In begin 2020 waren er 4 BIM-projecten, en drie jaar later staat de teller op 132. Zo zal Agentschap Wegen en Verkeer geleidelijk aan een digitaal totaalbeeld van de Vlaamse infrastructuur krijgen.

Meer informatie: https://wegenenverkeer.be/zakelijk/bim(opent in nieuw venster)

Salesforce CRM wordt in Hasselt gebruikt voor het aanvragen van vergunningen en subsidies door burgers, ondernemers en verenigingen. Het systeem integreert met de databanken van andere overheden, waardoor gebruikers geen informatie hoeven te verstrekken die ergens al bekend is. De tool biedt een gebruiksvriendelijke interface en maakt gebruik van koppelingen met MAGDA, ACM/IDM en de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Deze ontwikkelingen werden gedeeld met Digitaal Vlaanderen, dat er bouwstenen van gemaakt heeft die door andere lokale besturen en Vlaamse entiteiten kunnen hergebruikt worden.

Meer informatie: https://www.salesforce.com/nl/resources/customer-stories/hasselt/(opent in nieuw venster)

Elexis is een hybride softwareplatform dat wordt gebruikt voor het aanstellen van voor- en bijzitters van tel- & stembureaus bij verkiezingen. Het platform biedt een geautomatiseerde workflow die zorgt voor een snelle en efficiënte aanduiding van voor- en bijzitters. Door digitale communicatie te gebruiken in plaats van per post te werken, worden processen aanzienlijk versneld. Het platform biedt overzichtelijke real-time dashboards voor zowel de verantwoordelijke van de gemeente als het hoofdbureau, waardoor alle betrokkenen altijd up-to-date zijn. Elexis fungeert als een overkoepelende oplossing voor alle stakeholders, zoals burgers, bestuur en hoofdbureaus. 204 Vlaamse steden en gemeenten ofwel 8.240 bureaus maakten gebruik van Elexis bij de laatste verkiezingen.

Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/digitale-transformatie/gemeente-zonder-gemeentehuis/goedgekeurde-projecten/digitaal-beheer-samenstelling-tel-stembureaus

Alivia is het digitaal platform voor al wie zorg en ondersteuning nodig heeft of aanbiedt. Personen met een langdurige of intensieve zorgnood krijgen vaak hulp van meerdere zorgaanbieders tegelijk. Denk maar aan professionele zorgaanbieders, welzijnswerkers, maar ook familie, kennissen of andere mantelzorgers. Dankzij Alivia kunnen al deze zorgaanbieders via de website of app makkelijk een zorgplan opstellen waarmee ze doelstellingen bepalen, taken verdelen en informatie uitwisselen. Hierbij staat de zorgbehoevende altijd centraal. Dankzij Alivia is het voor iedereen duidelijk wat er verwacht wordt. De persoon die zorg nodig heeft, is mee aan boord en behoudt zo altijd de belangrijkste stem bij elke beslissing. Alivia wordt momenteel uitgeprobeerd in twee proefregio’s.

Meer informatie: https://www.zorg-en-gezondheid.be/alivia-uw-digitaal-zorg-en-ondersteuningsplan(opent in nieuw venster)