Awardseizoen: Vlaamse overheid toont zich. Samenwerken werkt.
In december worden traditioneel verschillende awards uitgereikt aan projecten in de publieke sector. Dit jaar bevestigen de bekroonde projecten opnieuw de kracht van verbinding.
Een digitale overheid voor iedereen
Samenwerken wérkt. De uitgereikte awards benadrukken allen de impact en waarde van innovatieve samenwerkingen binnen het Vlaamse digitale ecosysteem. Samen dragen we bij aan efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossingen voor burgers, verenigingen en overheden. Een overheid die voor iedereen werkt, dat realiseren we samen.
Als partner werkte Digitaal Vlaanderen mee aan onderstaande bekroonde projecten:
Digital Society Awards
De Digital Society Awards, georganiseerd door Agoria, zetten digitale overheidsprojecten met impact in de schijnwerpers. Deze werden dit jaar uitgereikt op 5 december. Meerdere projecten waar Digitaal Vlaanderen bij betrokken is, vielen in de prijzen.
PARKOUR - Award voor ‘Gebruiksvriendelijkheid’
Het project PARKOUR(opent in nieuw venster), een samenwerking tussen het Agentschap Opgroeien, Cronos Public Services en Digitaal Vlaanderen, biedt een veilige online omgeving waar Vlaamse jongeren in kwetsbare situaties gevoelige thema’s kunnen bespreken met hulpverleners en vertrouwenspersonen. Dankzij een intensieve samenwerking en een agile ontwikkelingsproces is een intuïtief en toegankelijk platform ontstaan. De award voor gebruiksvriendelijkheid onderstreept de succesvolle aanpak en het maatschappelijke belang van PARKOUR.
Alivia - Award voor ‘Samenwerking’
Alivia(opent in nieuw venster), een initiatief van het Departement Zorg, is een digitaal platform dat zorg en ondersteuning eenvoudig en toegankelijk maakt voor alle Vlamingen. Het platform biedt een naadloze digitale ervaring voor zowel zorgverleners als zorgbehoevenden. De award benadrukt de krachtige samenwerking tussen het Departement Zorg en Digitaal Vlaanderen, dat het technische fundament van Alivia heeft gerealiseerd.
Vastgoedinformatieplatform – dubbele winst
De hoofdwinnaar van de avond was Athumi, het Vlaams datanutsbedrijf dat in de schoot van Digitaal Vlaanderen is ontstaan. Het Vastgoedinformatieplatform(opent in nieuw venster) won zowel de award voor “eGov-project van het jaar” als voor “rentabiliteit” en zet een nieuwe standaard voor efficiëntie en datagestuurde oplossingen in de vastgoedsector.
Meer info: Agoria Digital Society Awards uitgereikt | Agoria(opent in nieuw venster)
Gouden Bit en Byte Awards
V-ICT-OR organiseerde naar goeie gewoonte de uitreiking van de Gouden Bit en de Gouden Byte tijdens het Manage IT congres, dit jaar op 12 december. De Gouden Byte bekroont jaarlijks een project waarbij het bundelen van krachten heeft geleid tot een gezamenlijke, innovatieve oplossing.
Verenigingsloket – Gouden Byte Award
Het Verenigingsloket van het Departement Cultuur, Jeugd en Media mocht dit jaar de Gouden Byte Award in ontvangst nemen. Dankzij het Verenigingsloket wordt een vlottere dienstverlening aan verenigingen mogelijk, waardoor zij zich meer kunnen richten op hun kernactiviteiten. Om alle verenigingen die in contact komen met overheden zo efficiënt mogelijk te bedienen, bouwde Digitaal Vlaanderen een nieuwe Vlaamse centrale databron: het Verenigingsregister.
Het Verenigingsloket vormt samen met Mijn Burgerprofiel, het e-loket voor ondernemers en het toekomstige loket voor lokale besturen de vier hoofd e-loketten die digitaal contact met de Vlaamse overheid vereenvoudigen
Geospatial Awards
De GeoSpatial Awards, georganiseerd door AM/FM-GIS BELUX vzw en FLAGIS vzw, hebben als doel om zowel professionele initiatieven als eindwerken te belonen waarin geo(informatie) een belangrijke rol speelt. De uitreiking vond dit jaar eveneens plaats op 12 december.
Zicht op Groen – Award voor ‘Project’
Zicht op Groen van Departement Omgeving, VITO en Universiteit Antwerpen werd bekroond tot beste Geospatial project van het jaar. Zicht op groen verbetert de Viewshed Greenness Visibility Index (VGVI), een methode om het zicht op groen in Vlaanderen in kaart te brengen, zowel op regionale schaal als op individueel gebouwniveau. De dienst EODaS van Digitaal Vlaanderen leverde hiervoor de nodige basiskaarten aan, onder meer de groenkaart op basis van zomerbeelden.
Basiskaart Vlaanderen – tweede plaats publieksprijs en award ‘Impact op lange termijn’
De regionale basiskaarten GRB (Vlaanderen), PICC (Wallonië) en Urbis (Brussel) dienden samen hun kandidatuur in voor de award ‘impact op lange termijn’. Helaas grepen de gewesten nét naast de publieksprijs. Ook voor de award ‘Impact’ moesten de basiskaarten nipt de duimen leggen voor OpenStreetMap Belgium.
Meer info: Uitreiking GeoSpatial Awards 2024(opent in nieuw venster)