Als straks 80% van de bevolking in stedelijke regio’s woont, kan de overheid maar beter goed voorbereid zijn
Demografen voorspellen dat meer dan driekwart van de wereldbevolking tegen 2050 in de steden zal wonen. Deze evolutie zorgt nu al voor een groeiende druk op de lokale besturen met een toenemende behoefte aan samenwerking en overleg tot gevolg. Het Smart City World Congres (#SCEW24) in Barcelona, dat op 5 november van start gaat, biedt hiervoor een forum. Dit jaarlijkse congres is incontournable voor al wie zich inzet voor een slimme regio. Ook Digitaal Vlaanderen is aanwezig. Sterker nog Digitaal Vlaanderen behoort tot de meest gezochte en inspirerende deelnemers.
Het hele ecosysteem is aanwezig: de focus is 100%
Zo’n 140 landen vaardigen meer dan 25000 professionals af uit overheden, kennisinstellingen en de zakenwereld. Allemaal hebben ze één focus: hoe kunnen we technologische oplossingen duurzaam inzetten om het leven in de verstedelijkte regio’s aangenamer te maken? Want meer dan ooit kijken burgers naar hun overheid om oplossingen aan te reiken. De kracht van het Smart City World Congres is dat alle aanwezigen 100% gefocust zijn rond dit thema. Een unicum. Ze delen hun knowhow, visies en innovatie en geven zo mee richting aan het toekomstig Europees beleid.
Vlaams ecosysteem ontmoeten
Het congres is gestart op maandagavond met een nocturne waarop Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur, de bezoekers namens de Vlaamse overheid ontving. Op het Belgisch paviljoen ontmoet u afgevaardigden van overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Digitaal Vlaanderen neemt haar rol op als verbinder en facilitator. Verder onder meer imec, Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen, ABB, OVAM, VLAIO, AGORIA, VLOCA, Smart Region werking (samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen, ABB en VLAIO), enz.
Cases, panels en inspiratie
Verschillende cases, waaronder een case van de stad Kortrijk en Leiedal, Athumi en ook een panel voor innovatie aankopen, zijn slechts enkele hoogtepunten van de komende dagen in Barcelona. Voor Digitaal Vlaanderen geeft Martine Delannoy een presentatie over hoe digitale tweelingen het verschil kunnen maken. Met SRO (Smart Region Office) worden de toekomstige uitdagingen voor lokale besturen op de korrel genomen.
Jan Smedts inspireert Ministerial Summit DETA
DETA (Disruptive & Emerging Technology Alliance) is een organisatie waarin een 10-tal vooruitstrevende regio’s uit de hele wereld zetelen. Digitaal Vlaanderen is één van de leden. Doel van de organisatie is om kennis en ervaring uit te wisselen en te wegen op het toekomstig beleid. Jan Smedts zal er inspireren met het standpunt van Digitaal Vlaanderen en Tony Vanderstraete diept de visie uit op interbestuurlijk samenwerken en de rol van de bedrijfswereld en kennisinstellingen.