Gedaan met laden. U bevindt zich op: Terugvorderen van kosten van inbeslagname

Terugvorderen van kosten van inbeslagname

Een asiel dat dieren opvangt die omwille van dierenwelzijn in beslag genomen zijn, kan hiervoor een vergoeding vragen. 

De terugvorderingen voor de kosten van inbeslagnames verlopen via Dierenwelzijn Vlaanderen. Een uitzondering hierop vormt de aanvraag van een terugvordering voor een duplicaat van een paardenpaspoort.

Voorwaarden terugvordering via Dierenwelzijn Vlaanderen

De procedure voor de aanvraag van deze vergoeding is geregeld door het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021. Enkel de dieren die in beslag genomen werden door Dierenwelzijn Vlaanderen of door de politie op basis van de dierenwelzijnswet komen in aanmerking.

U kan als dierenasiel per afgerond dossier een factuur opmaken met de vergoeding waarop het recht heeft. De factuur moet ingediend worden, samen met de PDF-bijlage via e-invoicing.

De vergoeding kan u aanvragen tot uiterlijk 6 maanden na de bestemmingsbeslissing.

Om een factuur in te dienen via e-invoicing, heeft u een inkoopordernummer nodig. Als u voor de eerste keer gebruik maakt van e-invoicing, moet u dit nummer aanvragen bij Dierenwelzijn Vlaanderen via het speciaal mailadres DWZ.facturatie@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Berekening van de vergoeding

De vergoeding dekt de kosten voor het transport, de opvang, de basisverzorging en de verplichte diergeneeskundige handelingen van de in beslag genomen dieren. Eventuele kosten voor administratie of bijkomende veterinaire ingrepen komen niet in aanmerking.

Het bedrag wordt automatisch berekend na invullen van de berekeningstabel (Excel). Deze Excel-tabel zet u om naar een PDF-document en stuurt u mee met de factuur via e-invoice.

Berekeningstabel(opent in nieuw venster)

Hoe vul ik de tabel in?

Voorwaarden tussenkomst voor een duplicaat van een paardenpaspoort door de Stichting voor Paarden in Nood

Voor paarden die zijn in beslag genomen omwille van dierenwelzijn en die geen paspoort hebben, kan het asiel een duplicaat aanvragen bij een erkend stamboek. De kosten worden gedragen door de Stichting voor Paarden in Nood(opent in nieuw venster) van PaardenPunt Vlaanderen(opent in nieuw venster).