Gedaan met laden. U bevindt zich op: Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Wat is Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)?

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een coronavirus (FIP virus) dat door mutatie ontstaat uit het Feline Enterisch Coronavirus (FECV). Dit FECV is een vrij onschuldig virus dat voornamelijk voorkomt in de darmen van katten. Het wordt vooral gezien op plaatsen waar veel katten samen gehuisvest worden zoals in kattenkwekerijen en asielen.

Waarom is het FIP virus zo gevaarlijk?

Een infectie met FECV verloopt meestal zonder symptomen en geeft hooguit lichte diarree. Het FIP virus daarentegen kent vaak een dodelijke afloop. De kat vertoont ontstekingen van de bloedvaten ter hoogte van het borstvlies, buikvlies, hartzakje, ogen, hersenvliezen,…

Vooral jonge kittens die dicht bij elkaar samenleven zijn gevoelig voor FIP.

Wat zijn de symptomen?

FIP veroorzaakt verschillende symptomen, die aanvankelijk weinig specifiek zijn bijv. lusteloosheid, koorts en verminderde eetlust. Andere symptomen kunnen zich na een aantal dagen, weken tot zelfs maanden ontwikkelen.
Er bestaan 2 grote varianten nl. natte FIP en droge FIP.

  • Bij natte FIP kunnen o.a. ademhalingsproblemen of een vergroting van de buikomtrek worden waargenomen. De ziekte kenmerkt zich namelijk door een opstapeling van vocht in de borst- en buikholte.
  • Bij droge FIP zijn de symptomen gevarieerder afhankelijk van de organen die zijn aangetast bijv. een onstabiele gang of een verminderd zicht.

Hoe verloopt de besmetting?

Een besmette kat scheidt het onschuldige FECV uit via de stoelgang. Sommige katten doen dit gedurende lange tijd. Deze dieren vertonen meestal geen symptomen, waardoor de verspreiding lang ongemerkt kan plaatsvinden.

Het virus kan overgedragen worden door

  • direct contact zoals katten onderling
  • indirect contact bijv. via de kattenbak

Het virus is vrij fragiel en kan maximum 7 weken in de omgeving overleven.

In een beperkt aantal gevallen muteert het onschuldige virus naar het FIP virus. Wat aanleiding geeft tot deze mutatie is nog onvoldoende gekend.

Wat moet je doen bij vermoeden van een infectie?

Raadpleeg je contractdierenarts.

Er zijn geen afdoende vaccins of behandelingen beschikbaar. Het is daarom belangrijk om verdere verspreiding van het FECV tegen te gaan.

Hoe kan je de verspreiding van FECV tegengaan?

De dienst virologie van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Gent heeft een onderzoek gedaan naar Feline Infectieuze Peritonitis. Ze onderzochten het voorkomen van het FECV op plaatsen waar veel katten zijn zoals asielen en kwekerijen.

Uit het onderzoek is gebleken dat o.a. volgende factoren een belangrijke invloed hebben op de verspreiding van het virus;

  • het aantal katten
  • de grootte van de groepen katten
  • een scheiding van de katten die FECV positief zijn
  • de hygiënische omstandigheden

Op basis van deze bevindingen werden maatregelen voorgesteld.

Alle maatregelen alsook meer informatie vind je in ‘Handleiding voor cattery’s en asielen ter reductie van FECV circulatie en FIPV uitbraken’.