Gedaan met laden. U bevindt zich op: 'Schurft is niet schattig!' - Nieuwe campagne sensibiliseert over de symptomen en behandeling van schurft Zorg

'Schurft is niet schattig!' - Nieuwe campagne sensibiliseert over de symptomen en behandeling van schurft

Nieuwsbericht
17 juni 2024

Het Departement Zorg lanceert op 17 juni een informatie- en sensibiliseringscampagne om de bewustwording rond scabiës, beter bekend als schurft, te verhogen. Onder het motto ‘Schurft is niet schattig’ en de bijhorende website stopschurft.be(opent in nieuw venster) wil de campagne de brede bevolking informeren over de symptomen van scabiës en hen aanmoedigen tijdig de huisarts te raadplegen. Dit initiatief komt er naar aanleiding van een sterk vermoeden dat scabiës in Vlaanderen al langer aan een opmars bezig is. Dat vermoeden komt voort uit onvolledige cijfers uit huisartsenpraktijken, verkoopcijfers van scabiësmedicatie en meldingen van zorgverstrekkers. Terwijl het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt aan een diepgaande studie om de stijging van scabiës beter in kaart te brengen, zet de campagne alvast in op directe preventie en bewustwording.

Schurftmijt kruipt uit de huid van een persoon

Onderzoek naar de toename van scabiës

Eind 2023 kende Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een subsidie van 50.000 euro toe aan het ITG voor een studie die de evolutie van scabiës in kaart moet brengen. De resultaten zullen tegen april 2025 gekend zijn. Dat initiatief kwam er nadat het werkveld meer en meer signalen ontving over een waarschijnlijke toename van het aantal scabiësgevallen in Vlaanderen. Behalve een reële inschatting van zowel nieuwe scabiësinfecties als gevallen van therapiefalen en hervallende patiënten, onderzoekt de studie ook de mogelijke oorzaken achter de vermeende toename.

Nieuwe richtlijnen over behandeling en opleidingen

Naast het onderzoek werkt het Departement Zorg aan enkele belangrijke initiatieven om zorgverleners te ondersteunen bij het behandelen en bestrijden van scabiës.

  • Ontwikkeling van een nieuwe richtlijn voor artsen voor de aanpak van scabiës, inclusief aanbevelingen voor diagnose en behandeling, beschikbaar najaar 2024.
  • Een e-learning en opleidingspakket voor huisartsen en eerstelijnswerkers om hen op te leiden in het stellen van een correcte diagnose en behandeling.

Sensibiliseringscampagne ‘Schurft is niet schattig’

In afwachting van de studieresultaten van het ITG startte het Departement Zorg op 17 juni met een informatie- en sensibiliseringscampagne over scabiës. De campagne wil de brede bevolking informeren over de symptomen van scabiës en hen aanmoedigen tijdig een huisarts te raadplegen.

Een affiche en bijhorende folder wijzen erop dat aanhoudende, nachtelijke jeuk en uitslag kunnen wijzen op schurft. De campagne benadrukt dat iedereen schurft kan oplopen en dat het gelukkig goed behandelbaar is. Voor moeilijk bereikbare en kwetsbare doelgroepen is een vereenvoudigde affiche met pictogrammen beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen de materialen naar de website www.stopschurft.be(opent in nieuw venster).

De campagne loopt tussen 17 juni en 14 juli via posts op sociale media en advertenties op de voertuigen van De Lijn. Een tweede golf op sociale media volgt in september.

Over scabiës

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die door de schurftmijt veroorzaakt wordt. De allergische reactie op de mijt geeft jeuk als belangrijkste klacht en andere verschijnselen zoals blaasjes, roodheid en schilfering. De scabiësmijt heeft een voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam: de handpalm en de huid tussen de vingers, de pols, de elleboog, de borst, de buik, de schoudergordel, de voet en de geslachtsdelen. De jeuk kan echter over het hele lichaam optreden en is vaak 's nachts, als het warm is, het hevigst. Een besmetting kan plaatsvinden door langdurig (10-15 min) of regelmatig, intensief huidcontact met iemand die scabiës heeft.