Gedaan met laden. U bevindt zich op: Residentie Rodenbach in Denderleeuw onder verhoogd toezicht Zorg

Residentie Rodenbach in Denderleeuw onder verhoogd toezicht

Nieuwsbericht
12 november 2024

Het Departement Zorg heeft op 12 november 2024 woonzorgcentrum Residentie Rodenbach in Denderleeuw aangemaand. Woonzorgcentrum Residentie Rodenbach wordt uitgebaat door de vzw Gravenkasteel en maakt onderdeel uit van de Armonea groep.

Wat is er aan de hand?

In het woonzorgcentrum Residentie Rodenbach heeft er op 1 oktober 2024 een inspectie plaatsgevonden door de collega’s van Zorginspectie. Het departement Zorg heeft op 4 november 2024 het definitieve verslag ontvangen. Op 8 november 2024 heeft het Departement Zorg de voorziening aangemaand om te voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Het Departement Zorg is omwille van de volgende redenen overgegaan tot de aanmaningsprocedure:

  • Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan een verzorgd uiterlijk van de bewoners
  • Het maaltijdgebeuren verloopt onvoldoende respectvol
  • Men neemt onvoldoende maatregelen om de veiligheid van de bewoners te garanderen: medicatie en verzorgingsproducten worden niet veilig bewaard.
  • Het dagelijkse onderhoud is onvoldoende
  • Het structurele onderhoud is onvoldoende
  • Men kan niet aantonen dat elke bewoner minstens eenmaal per week een bad of douche kan nemen
  • Men kan niet aantonen dat zorginstructies altijd in de praktijk worden uitgevoerd
  • Tekorten op toedieningen insuline bij diabetici
  • ...

Verder zijn er nog heel wat andere tekorten in het inspectieverslag. Het inspectieverslag zelf kan worden teruggevonden op de website van Zorginspectie(opent in nieuw venster).

Wat moet er gebeuren?

Het woonzorgcentrum moet binnen de 30 dagen na ontvangst van de aanmaning een remediëringsplan insturen bij het departement. In dit remediëringsplan moet ze voor elk tekort acties omschrijven die zij gaan nemen en het tijdspad waarbinnen de tekorten moeten opgelost zijn. Het departement zal nagaan of deze acties voldoende kunnen zijn en of de aangegeven tijdspaden snel genoeg tot een oplossing kunnen leiden.

Indien de voorziening geen remediëringsplan instuurt, onvoldoende acties onderneemt, een tijdspad aangeeft dat te ver in de toekomst ligt of de acties onvoldoende uitvoert, kan het departement een volgende stap in het handhavingstraject opstarten.

Lees meer over de aanmaning of andere handhavingsmiddelen (opent in nieuw venster)