Vlaamse overheid lanceert het opleidingstegoed: persoonlijke teller van tijd en middelen om opleidingen te volgen
Via ‘Mijn Burgerprofiel’ kan iedere werknemer vanaf vandaag zijn of haar persoonlijk opleidingstegoed berekenen en raadplegen. In een eerste fase gaat het om incentives zoals het Vlaams opleidingsverlof en de opleidingscheques, maar deze gebruiksvriendelijke digitale portefeuille zal stapsgewijs verder worden aangevuld met andere vormen van loopbaanondersteuning zoals bijvoorbeeld de loopbaancheques. Met de lancering van het opleidingstegoed wil de Vlaamse overheid een extra boost geven aan het levenslang leren in Vlaanderen en verder bouwen aan een Vlaamse leercultuur.
Werknemers die een opleiding willen volgen, moesten tot voor kort zelf uitzoeken voor welke vormen van ondersteuning zij in aanmerking komen. Velen wisten daardoor onvoldoende welke opleidingsmogelijkheden ze hadden en wat hun rechten waren. Daarom lanceert de Vlaamse overheid nu het “opleidingstegoed”: een persoonlijke digitale teller in “Mijn Burgerprofiel” die werknemers toont voor welke ondersteuning zij in aanmerking komen. Dat kan gaan over het Vlaams opleidingsverlof (125 uur opleidingsverlof met behoud van loon), opleidingscheques en het opleidingskrediet (de extra tussenkomst voor tijdskrediet om een opleiding te volgen).
Daarnaast keurde de Vlaamse Regering de verlenging van het zogenaamde “gemeenschappelijk initiatiefrecht” goed. Daarbij wordt het recht van de werknemer op Vlaams opleidingsverlof verdubbeld van 125 naar 250 uur als de opleiding wordt gevolgd op het initiatief van de werkgever. Ook wordt het onmiddellijk meegenomen op de pagina van het opleidingstegoed.
“De moderne arbeidsmarkt met haar razendsnelle veranderingen (zoals robotisering, digitalisering en de groene transitie) maakt het een noodzaak om levenslang te blijven leren en competenties bij te spijkeren, niet alleen op de werkvloer maar ook ernaast. Vlaanderen ondersteunt dit vandaag al, maar met het opleidingstegoed maken we de drempel voor het volgen van een opleiding lager. Dit kan het kleine duwtje in de rug zijn dat iemand nodig heeft om toch de sprong naar die opleiding of bijscholing te wagen. Op termijn breiden we deze gebruiksvriendelijke digitale teller verder uit en voorzien we ook een koppeling met het loopbaanplatform van VDAB. Iedere Vlaamse werknemer moet zo makkelijker kunnen investeren in zijn of haar vaardigheden.”, zegt Vlaams minister van Werk Jo Brouns.
Opleidingstegoed in de kijker
Het opleidingstegoed geeft uitvoering aan een belangrijk luik van het Vlaams regeerakkoord, maar ook aan engagementen uit het relanceakkoord “Alle Hens aan Dek” én het actieplan van het Vlaams Partnerschap Levenslang Leren. Het opleidingstegoed zal vanaf vandaag sterk zichtbaar in het straatbeeld komen zodat elke Vlaamse werknemer zijn of haar recht op bepaalde opleidingsincentives kan laten berekenen.
Zelf je opleidingstegoed nakijken? Ga naar vlaanderen.be/opleidingstegoed en volg de stappen.