Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe Vlaamse Regering en Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 Werk & Sociale Economie

Nieuwe Vlaamse Regering en Vlaams Regeerakkoord 2024-2029

Nieuwsbericht
1 oktober 2024

De nieuwe Vlaamse Regering Diependaele I is een feit. Wat deze regering wil realiseren, leest u in het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029, waarin de prioriteiten voor de komende jaren worden vastgelegd.

Zuhal Demir is Vlaams minister van Onderwijs, Justitie en Werk en Hilde Crevits is viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenland, Steden- en Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie en Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij.

We lichten de belangrijkste punten voor Werk en Sociale Economie toe. Voor deze Vlaamse Regering is de doelstelling van 80% werkzaamheidsgraad bereiken en overschrijden een absolute topprioriteit.

De komende jaren wordt ingezet op de volgende 4 pijlers:

  1. versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven
  2. talenten verder ontwikkelen om onze productiviteit te verhogen en de loopbaan te versterken
  3. inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé
  4. interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie als sluitstuk.

Een versterking van het activeringsbeleid is mogelijk via een hervorming van de VDAB, met focus op een aanklampende bemiddeling en controle, een structurele rol voor de lokale besturen en een arbeidsmarktbeleid op maat van de Vlaamse arbeidsmarkt. Daarbij gaat er ook bijzondere aandacht naar de tewerkstellingskansen van Vlamingen met een arbeidsbeperking, via een versterking van de sociale economie en een betere wisselwerking met de reguliere economie.

Om de talrijke knelpuntvacatures als gevolg van de mismatch tussen de gevraagde en beschikbare kwalificaties weg te werken en de loopbanen te versterken, zet de Vlaamse Regering via een opleidingsoffensief in op beroepsopleiding en levenslang leren voor werknemers en werkzoekenden.

Om meer Vlamingen aan het werk te helpen en te houden, is het van cruciaal belang extra te investeren in werkbaar werk en inclusieve werkvloeren. De strijd tegen discriminatie en uitbuiting op de Vlaamse arbeidsmarkt wordt opgevoerd.

Het moet ook genoeg lonend zijn om in Vlaanderen aan de slag te gaan en te blijven. De dienstencheques en kinderopvang worden versterkt als belangrijk instrument om de combinatie tussen werk en privé ook praktisch werkbaar te maken.

De Vlaamse Regering zal ook de interregionale mobiliteit tussen de gewesten verhogen door een arbeidsmarktbeleid te voeren op maat van en in samenwerking met de verschillende gewesten. Als sluitstuk wordt er voor hooggeschoolden en middengeschoolde knelpuntberoepen ingezet op het aantrekken van talent uit andere EU-landen en van buiten de EU.

De Vlaamse Regering zal de diverse arbeidsmarktmaatregelen en structuren evalueren en waar nodig hervormen of stopzetten. Zo zal de prijs van dienstencheques worden verhoogd en het fiscale voordeel verdwijnen. De jobbonus wordt geschrapt op voorwaarde dat er federaal een taxshift komt. In het geval dit niet doorgaat, engageert de Vlaamse Regering zich om de Vlaamse jobbonus in stand te houden.

Op 1 januari 2025 fusioneert het Departement Werk en Sociale Economie en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, onder de naam Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie. Minister-president Matthias Diependaele is de nieuwe minister bevoegd voor de beleidsvelden Economie, Wetenschap en Innovatie. Daarnaast is hij ook bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Digitalisering en Facilitair Management.

Vlaamse Regering

De voltallige Regering Diependaele I

De nieuwe regering legde op 30 september 2024 de eed af in het Vlaams Parlement.

Meer info: De nieuwe regering en de bevoegdheden van de nieuwe ministers