Inspiratiedag duaal leren 27 april 2023
Bent u op uw secundaire school, CDO of SYNTRA al bezig met duaal leren of alternerende opleidingen? Of overweegt u daarmee te starten?
Hieronder vindt u de presentaties van de inspiratiedag op 27 april 2023.
Workshopaanbod
In deze interactieve workshop gaan we dieper in op de specifieke vakantieregeling die geldt voor leerlingen met een OAO en op de federale regels over studentenarbeid. We bekijken de gevolgen voor leerlingen met een OAO. We gaan aan de slag met concrete situaties uit de dagelijkse praktijk, waarop we samen de regelgeving zullen toepassen.
De workshop wordt verzorgd door Departement Werk en Sociale Economie
Wil u graag meer weten over het ondersteuningsaanbod van sectoren aan opleidingsverstrekkers bij de organisatie van duaal leren?
Tijdens deze workshop vertellen we u over verschillende initiatieven waarvoor u bij sectoren terecht kunt. Dit gaat van infosessies voor ouders en leerlingen over (gratis) opleiding voor vakleerkrachten, hulp bij het zoeken naar werkplekken tot het aanleveren van didactisch materiaal, enz.… Tijdens deze workshop stellen de sectoren Bouw, Horeca en Voedingsnijverheid hun sectoraal aanbod voor. Breng zeker ook uw vragen mee!
De workshop wordt verzorgd door het Departement Werk en Sociale Economie en de deelnemende sectoren.
Bekijk de presentatie van de voormiddag(PDF bestand opent in nieuw venster).
Bekijk de presentatie van de namiddag(PDF bestand opent in nieuw venster).
In een duale opleiding maakt de taak van leraar beroepsgerichte en technische vorming een ware omwenteling door: van leraar enkel op de klasvloer naar leraar en trajectbegeleider op de leerwerkplek. Een kans, een uitdaging! Expert in het vak, pedagogisch expert, bruggenbouwer, coach, … een leraar uit de duizend.
Van opleidingsplan over opstartgesprek tot competentiegesprek, laat u inspireren!
De workshop wordt verzorgd door Provinciaal onderwijs Vlaanderen
Wat is de meerwaarde van ontdubbelen van het aanbod in de derde graad: duaal en niet-duaal?
Hoe kan u de ongekwalificeerde uitstroom verminderen door duaal toe te voegen aan uw aanbod in de derde graad?
Hoe pakt u het aan en organiseert u het? Hebt u wel middelen genoeg om het te organiseren?
Hoe communiceert u naar bedrijven, ouders en leerlingen?
Hoe kan een goede screening zorgen voor een minimale uitval uit het duaal?
Hoe zorgt u ervoor dat de duale leerlingen een goede binding houden met de school?
Op welke manier zijn er voordelen voor de niet-duale leerlingen?
Op deze en nog veel meer vragen krijgt u een antwoord via getuigenissen van scholen die het in de praktijk uitvoeren, dag in dag uit, en met veel enthousiasme, overtuigd van de meerwaarde.
Laat u inspireren!
De workshop wordt verzorgd door GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.
Getuigenissen in deze workshop: GO! Atheneum Liedekerke en GO! Hotelschool Hasselt
GO! - Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster).
OVSG - Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster).
POV - Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster).
Wil u weten in hoeverre uw school klaar is om een duaal traject op te starten? Of wil u weten hoe u ervoor zorgt dat uw duaal partnerschap met een leerbedrijf duurzaam kan blijven bestaan?
Kom tijdens deze workshop te weten hoe de Schoolscan uw school kan helpen bij het vormgeven en behouden van een duaal traject op uw school. Of u nu uw eerste duale stappen zet of al een duaal parcours hebt afgelegd, dit instrument kan u en uw school hierin verder te begeleiden.
Tijdens deze workshop stellen we de verder uitgebouwde versie van de Schoolscan voor. Dus ook als u al eerder kennismaakte met de Schoolscan, zal deze workshop u inspireren.
De Schoolscan werd ontwikkeld door onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen in samenwerking met Campus Max, een secundaire school in Tessenderlo. Universiteit Antwerpen ontwikkelde, in samenwerking met Provincie Antwerpen, het overlegmodel waarmee Schoolscan verder werd uitgebouwd. Dit model is ontwikkeld om u te helpen de samenwerking met een leerbedrijf vorm te geven, uit te bouwen en te verfijnen.
We tonen u hoe u met de Schoolscan aan de slag kan gaan in uw school en welke functionaliteiten er zijn. Voor deze interactieve workshop vragen we om uw een laptop mee te brengen
De workshop wordt verzorgd door AP Hogeschool Antwerpen en Universiteit Antwerpen
Wist u dat u in het digitale loket app.werkplekduaal.be een overeenkomst van alternerende opleiding (OAO) meteen online kunt opmaken en dat dit slechts een aantal minuten duurt? Tijdens deze workshop maken we u wegwijs hoe u aan de slag gaat. Daarbij leggen we u de betekenis van de verschillende artikels van de OAO uit zodat u ondernemingen en leerlingen correct kunt informeren over ieders rechten en plichten.
U krijgt alle informatie die u nodig heeft om correct een overeenkomst op te stellen en indien nodig later ook aan te passen. Nieuwe en minder ervaren trajectbegeleiders maken we wegwijs, meer ervaren trajectbegeleiders kunnen hun kennis opfrissen.
We werken interactief en zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor vragen.
De workshop wordt verzorgd door Departement Werk en Sociale Economie
Elke leerling in een studierichting met de finaliteit arbeidsmarktgericht of dubbel krijgt van de delibererende klassenraad een niet-bindend advies over zijn arbeidsrijpheid en -bereidheid in het schooljaar voorafgaand aan een mogelijke instap in duaal leren.
In functie van het advies zoomen we tijdens deze infosessie in op de begrippen ‘arbeidsbereid’ en ‘arbeidsrijp’ en hun samenhang, en dit in de specifieke context van duaal leren. We bekijken aan de hand van praktijkvoorbeelden welke mogelijkheden er zijn om het advies gefundeerd vorm te geven. Op die manier verwerven we inzicht in de verschillende competenties die hierin dienen meegenomen te worden. Dit met het oog op het succesvol doorlopen van het duale traject door van meet af aan grondig de beginpositie in kaart te brengen. Het uiteindelijke doel is de leerling een volwaardige keuze aan te reiken tussen twee leerwegen: een regulier traject en een duaal traject.
In deze interactieve workshop bekijken we enkele screeningstools duaal leren om de beginsituatie van de leerlingen helder te krijgen en het duale traject mee vorm te geven.
De workshop wordt verzorgd door GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.
Tijdens deze workshop lichten we de verschillende aspecten toe waarop wordt ingezoomd tijdens een doorlichting van duale trajecten. We leggen hierbij het accent op het samen verhaal tussen de school en de werkplek. Daarna is er voldoende tijd voorzien om in dialoog te gaan.
De workshop wordt verzorgd door de Vlaamse Onderwijsinspectie en de Vlaamse Sociale Inspectie.
In deze interactieve workshop gaan we dieper in op de leervergoeding. We bekijken ook de invloeden van de verschillende schorsingsgronden op de berekening van de leervergoeding. We gaan aan de slag met concrete situaties uit de dagelijkse praktijk en gaan we samen op zoek naar antwoorden.
De workshop wordt verzorgd door Departement Werk en Sociale Economie.
In deze interactieve workshop bekijken we samen welke impact de toekenning van de leervergoeding heeft op de financiële situatie van de leerlingen. We bekijken de fiscale gevolgen, en ook de impact op het Groeipakket. We gaan aan de slag met concrete casussen, uit de praktijk, en met duidelijke rekenvoorbeelden, die de theorie veel bevattelijker maken.
De workshop wordt verzorgd door Departement Werk en Sociale Economie.
Eén van de grote uitdagingen in duaal leren is hoe u deze leerweg georganiseerd krijgt in de school. Vaak wordt er gewerkt in een klassiek systeem van 2 dagen school in combinatie met 3 dagen op de leerwerkplek, maar er zijn ook andere mogelijkheden. In deze sessie willen we vooral de horizon op het vlak van schoolorganisatie verbreden. Uitwisseling staat centraal in deze workshop.
Van deelnemers wordt verwacht dat ze actief willen delen, niet enkel komen luisteren.
De workshop wordt verzorgd door Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Ook leerlingen uit duale opleidingen in de Arbeidsmarkt en Dubbele/Arbeidsmarkt-finaliteit kunnen hun vaktechnische en persoonlijke competenties versterken via werkplekleren in het buitenland en uitwisselingsprojecten.
Wil u de eerste stappen zetten richting internationalisering in een duale opleiding en wenst u concrete praktijkvoorbeelden?
Tijdens deze workshop delen enkele scholen ervaringen van leerlingen voor die met ErasDu enkele weken naar in het buitenland trokken.
VZW Connectief coördineert ErasDu en zorgt tijdens deze workshop voor informatie over hoe u als school grensoverschrijdende leertrajecten in duale opleidingen kan organiseren.
De workshop wordt verzorgd door ErasDu, deelnemende scholen en Katholiek onderwijs Vlaanderen.
Bekijk de presentatie.(PDF bestand opent in nieuw venster)
Bekijk de presentatie ervaringen(PDF bestand opent in nieuw venster).