Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over de vervoerregio

Over de vervoerregio

In 2019 werd Vlaanderen ingedeeld in 15 vervoerregio’s, vervoerregio Brugge is daar één van. De vervoerregio Brugge is een van de kleinste vervoerregio’s en telt 9 gemeenten. 

Steden en gemeenten van de vervoerregio Brugge

De vervoerregio Brugge beslaat zo’n 620 km² en bestaat uit 9 gemeenten. Er wonen om en bij de 260.000 mensen waarvan bijna de helft op het grondgebied van de stad Brugge.

Deze steden en gemeenten behoren tot de vervoerregio Brugge: Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke.

De 98.000 arbeidsplaatsen die de regio telt, zijn voornamelijk te vinden in de stad Brugge. Toch hebben ook de andere steden en gemeenten over het algemeen een jobratio die hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Dat betekent dat heel wat werknemers uit andere vervoerregio’s in de vervoerregio Brugge komen werken.

Mobiliteitsuitdagingen van de regio

De vervoerregio Brugge is een levendige regio met enkele speciale uitdagingen. Brugge valt, als centrumstad van deze regio, te beschouwen als een economisch knooppunt. De zeehaven van Zeebrugge, een haven van Vlaams belang, zorgt voor heel wat logistiek verkeer.

De kustgemeenten Blankenberge, Knokke-Heist en Zeebrugge zorgen in het toeristisch seizoen voor een aparte dynamiek. De historische centra van Brugge en Damme zijn dan weer het hele jaar rond toeristische trekpleisters. Gemeenten als Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem profiteren van het uitstekende bereikbaarheidspotentieel van de E40 en de E403 en zijn uitgegroeid tot middelgrote gemeenten met heel wat bedrijvigheid. Ingeklemd tussen Brugge en de kuststrook vind je de poldergemeenten Zuienkerke en Damme.

De snel- en autowegen E40, E43, N31 en A11/N49 én de spoorlijn 50A Brussel-Oostende, met vertakkingen naar 51 Blankenberge, 51A Zeebrugge, 51B Knokke-Heist en spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk, doorkruisen de regio. Parallel met de kustlijn liggen de Koninklijke Baan en de kusttram. De stedelijke ringweg R30 rond Brugge volgt, samen met de Ringvaart het tracé van de vesten van de stad en sluit aan op de historische steenwegen die de verbinding met de overige kernen maken. Die Ringvaart verbindt, met het Boudewijnkanaal (Brugge - Zeebrugge) en het kanaal Gent-Oostende, de havens van Zeebrugge en Oostende met Gent. Een andere belangrijke waterloop is het Schipdonkkanaal, het afleidingskanaal van de Leie.

De vervoerregio Brugge is dus een unieke regio met heel uiteenlopende uitdagingen. Hoe die uitdagingen op een goede en gestructureerde manier aangepakt kunnen worden, is een belangrijke vraag.

Maak kennis met basisbereikbaarheid en de uitdagingen voor de vervoerregio Brugge in deze video.

Inhoud is aan het laden