Gedaan met laden. U bevindt zich op: Architectuur bekeken vanuit het Donutmodel - een gesprek met Griet Verbeeck

Architectuur bekeken vanuit het Donutmodel - een gesprek met Griet Verbeeck

Ingenieur architect en hoogleraar Griet Verbeeck van UHasselt duidt op een heldere manier hoe zij een link legt tussen architectuur van de 21ste eeuw en het Donutmodel. Het boek van Kate Raworth, ‘Donut Economie. In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw’, droeg in grote mate bij tot het vormen van een gemeenschappelijk begrip bij haar collega’s en studenten rond de duurzame noodwendigheden van de hedendaagse architectuur. Ze heeft dus al langer haar bondgenoten gevonden.

'Dat is iets wat ik nu probeer mee te geven aan studenten, dat ze niet alleen kijken naar energie-efficiëntie, maar ook naar sufficiëntie: wat is genoeg? En dat is iets wat op dit moment compleet ontbreekt in heel het beleid en in heel de discussie. En daar gaat die Donut over: wat is genoeg? Sommige mensen hebben te weinig. Maar er is een grote groep die te veel heeft, waar er overdaad is. Maar dat is een moeilijke boodschap om in vraag te stellen.'

Griet Verbeeck

Architect en Professor, UHasselt

In dit gesprek getuigt Griet Verbeeck hoe ze studenten inspireert om met andere ‘lenzen’ naar architecturale uitdagingen te kijken. Zij ziet haar educatie als een kleine maar betekenisvolle stap naar meer maatschappelijke betrokkenheid van haar studenten. Op die manier laat ze hen een actieve rol opnemen in het duurzaam transitieproces.

Deze podcast sluit mooi aan bij de key note van Kate Raworth tijdens de Higher Education Summit van Copernicus Alliance op 9 december 2021.