Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cijfers justitiehuizen 2022 Cijfers

Cijfers justitiehuizen 2022

Cijfers justitiehuizen

Databron: SIPAR

Slachtofferonthaal

De voorbije jaren is er een enorme stijging geweest van het aantal nieuwe dossiers bij de diensten Slachtofferonthaal. 2021 was al een recordjaar met 8.400 nieuwe dossiers, maar dat record werd in 2022 verpulverd met 10.403 nieuwe dossiers.

De dienst Slachtofferonthaal kan gevat worden in de onderzoeksfase of in de uitvoeringsfase van een dossier. De onderzoeksfase loopt vanaf het neerleggen van een klacht tot aan de eindbeslissing (vonnis/arrest, seponering). De uitvoeringsfase start vanaf het vonnis/arrest en kan betrekking hebben op de uitvoering van een gevangenisstraf of van een interneringsmaatregel.

De dossiers in de onderzoekfase stijgen enorm. Verschillende factoren verklaren de stijging van de afgelopen jaren:

  • Sinds 2020 is er een nieuwe systematische vatting voor dossiers vanuit de Zorgcentra na Seksueel Geweld waarbij er klacht wordt ingediend.
  • Op vraag van minister Demir heeft het College van procureurs-generaal de parketten gewezen op de mogelijkheid (voorzien in de COL 16/2012) om de diensten Slachtofferonthaal te vatten in dossiers met minderjarige daders.
  • De parketten zijn zich, onder andere dankzij de sensibilisering door de diensten Slachtofferonthaal, steeds meer bewust van het belang van de vatting van de dienst Slachtofferonthaal. Daardoor zetten ze enerzijds meer in op een nauwere toepassing en opvolging van de systematische vattingen en anderzijds spelen de beslissingen van de individuele magistraten hierbij ook een rol. Zij kunnen de dienst Slachtofferonthaal namelijk ook vatten als ze van oordeel zijn dat een tussenkomst van de dienst Slachtofferonthaal een meerwaarde kan betekenen.

Voor wat de dossiers in de uitvoeringsfase betreft, is er een kleine daling van de cijfers vast te stellen.

Begeleidingsopdrachten

Maatschappelijke onderzoeken bij familiaal conflict

De justitiehuizen adviseren de familierechtbank in het kader van familiale conflicten die voornamelijk verband houden met kinderen. De familierechtbank vraagt in dat geval aan het justitiehuis een maatschappelijk onderzoek uit te voeren en een advies op te stellen, zodat die de best mogelijke beslissing kan nemen in het belang van het kind. Concreet gaat het meestal over een advies inzake de uitoefening van het ouderlijk gezag en de verblijfs- en omgangsregeling tussen ouders en kinderen in (echt)scheidingszaken of recht op persoonlijk contact van grootouders met hun kleinkinderen.

De instroom van het aantal aanvragen voor maatschappelijke onderzoeken in scheidingszaken vertoont na een stijging tot 2013 een gestage daling. Vanaf 2019 zien we opnieuw een geleidelijke toename van aantal nieuwe dossiers per jaar. In 2019 waren er 1.642 nieuwe dossiers, in 2020 werden er 1.650 maatschappelijke onderzoeken in scheidingszaken verricht, in 2021 waren dat er al 1.686. Voor 2022 zien we opnieuw een lichte daling naar 1.578 dossiers. De meerderheid van de opdrachten, 1.463 dossiers, heeft betrekking op de uitoefening van het ouderlijk gezag, de verblijfsregeling en/of het recht op persoonlijk contact met de kinderen. In 68 dossiers heeft de opdracht betrekking op het recht op persoonlijk contact met grootouders/anderen.

De justitiehuizen behandelen voornamelijk hoog-conflictueuze scheidingen. Het gaat hierbij over situaties waarbij de alternatieve aanpak niet gelukt is en waar sprake is van een escalatie van het conflict.

Adviseringsopdrachten