Gedaan met laden. U bevindt zich op: Broedplekken: Intersectorale samenwerking in Brussel Jaarbeeld 2022

Broedplekken: Intersectorale samenwerking in Brussel

In 2022 startte het experiment ‘broedplekken’ in Brussel. Uiteenlopende organisaties delen er een fysieke ruimte. Dat leidt tot nieuwe samenwerkingen waardoor ze beter kunnen inspelen op de noden van de Brusselaars. Ontdek in het interview met Kassandra Bulckaert en Gunter Bousset (team Coördinatie Brussel) hoe het proefproject het Nederlandstalige gemeenschapsnetwerk verbindt en uitbouwt.  

Broedplekken, wat zijn dat?

Kassandra: “Een broedplek is gedeelde infrastructuur waar organisaties met uiteenlopende expertise en netwerken samenwerken. De organisaties experimenteren en geven een nieuwe invulling aan een fysieke ruimte. Bijvoorbeeld een schoolgebouw dat ook dienst doet als sociaal buurtrestaurant en stadsboerderij. Die gedeelde ruimtes vormen als het ware broedplekken waar nieuwe samenwerkingen en toekomstgerichte initiatieven groeien.”

Waarom zijn zulke plekken nodig?

Kassandra: “Broedplekken zijn belangrijk omdat veel van de huidige infrastructuur in Brussel voorgeprogrammeerd en ‘vol’-geprogrammeerd is. Een voorbeeld: het blijkt in de praktijk lastig om een sporthal na de uren open te stellen voor een initiatief uit de buurt. Terwijl zo’n ontmoetingsruimte juist heel belangrijk is als katalysator voor community building. Met het project broedplekken investeert Vlaams minister Dalle in de verbinding en de uitbouw van het Nederlandstalige gemeenschapsnetwerk in Brussel.”

Veel infrastructuur is ‘voor’- en ‘vol’-geprogrammeerd. Het is lastig om een sporthal na de uren open te stellen voor andere initiatieven uit de buurt.

Kassandra Bulckaert

Beleidsmedewerker Coördinatie Brussel

Kassandra: “De maatschappelijke uitdagingen in Brussel vragen om een sectoroverstijgende aanpak. Het hoofdstedelijk beleid van de Vlaamse overheid focust altijd al op samenwerking over de gemeenschapsbevoegdheden heen. Met het project broedplekken faciliteren we sectoren als wonen, onderwijs, werk of welzijn om hun krachten nog meer te bundelen. We willen het weefsel van de organisaties vervlechten en zo hun veerkracht versterken. Organisaties herdachten hun infrastructuur om ze daarna te optimaliseren, te delen en op een duurzamere en toekomstgerichte manier vorm te geven.”

Hoe kwamen ze tot stand?

Kassandra: “Na een projectoproep. We brachten eerst de infrastructurele noden en opportuniteiten van het Nederlandstalige netwerk in Brussel in kaart. Sommige organisaties ervaren een tekort aan ruimte of hebben nood aan een specifiek type ruimte. Andere organisaties willen juist hun infrastructuur graag (deels) openstellen of zijn op zoek naar een concrete inhoudelijke samenwerking.”

“Vervolgens stemden we de gedetecteerde noden en opportuniteiten voor het delen van infrastructuur op elkaar af en zochten we naar mogelijke ‘matches’. We organiseerden onder andere een digitaal matchmakingevent met de organisaties die zich kandidaat stelden. Architecture Workroom Brussels begeleidde dat proces. Het is een organisatie die werkt rond de transformatie van de sociale en fysieke leefomgeving.”

“De organisaties die uiteindelijk een match hadden, werkten – onder begeleiding van experts – toe naar een concrete aanvraag voor een investeringssubsidie. De jury kende uiteindelijk 12 dossiers een investeringssubsidie toe zodat die zich kunnen ontwikkelen als broedplek.”

Een van de broedplekken is een school in Sint-Jans-Molenbeek, wat gebeurt daar?

Gunter: “Dit project draait om het maximaal en permanent toegankelijk maken van het schoolgebouw en de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Ket & Co. De school ligt in een heel dichtbevolkte en kansarme buurt. Veel organisaties zijn er actief, maar hebben nood aan extra infrastructuur.”

We willen een plek die het sociale weefsel rond de school versterkt en waar buurtbewoners antwoorden vinden op hun concrete noden.
Foto Gunter Bousset

Gunter Bousset

Beleidsmedewerker Coördinatie Brussel

Wat verandert er concreet door het project?

Gunter: “De gemeente investeert met de broedpleksubsidie in een volledige heraanleg van de publieke ruimte rond de school. De speelplaats krijgt 2 nieuwe toegangen die de school verbinden met nieuwe groene ruimtes, een moestuin en sportfaciliteiten langs de school. We investeren ook in veiligheid en toegankelijkheid met onder meer een badgesysteem en een conciërgewoning.”

“Na de heraanleg van de basisschool zal de site ook plaats bieden aan een kinderdagverblijf, de naschoolse opvang van 5 Molenbeekse scholen, het huis van het kind en diverse jongerenorganisaties. Ook voor andere leeftijdsgroepen is er een aanbod. Een van de partners is Labolobo, een vzw die werkt rond intergenerationele uitwisselingen tussen bijvoorbeeld scholen en rusthuizen. Maar ze bieden ook een alternatieve mobiliteitsdienst aan voor mensen met een beperkte autonomie.”

Wat hopen jullie te bereiken?

Gunter: “We hopen dat de broedplek naast een ontmoetingsplek ook een organisatienetwerk wordt waar buurtbewoners antwoorden vinden op hun concrete noden. Ik denk bijvoorbeeld aan naschoolse opvang, huistaakbegeleiding en speelpleinwerking voor kinderen en jongeren, maar ook aan allerlei activiteiten die het sociale weefsel rond de school versterken voor buurtbewoners, ouders en grootouders.” Jean-Baptiste Decockstraat 54, 1080 Brussel