Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aangenaam verrast in Brussel Jaarbeeld 2021

Aangenaam verrast in Brussel

Zo’n 150 vertegenwoordigers van Vlaamse en Brusselse organisaties ontmoetten elkaar op de Trefdag Brussel. Ze blikten terug op enkele resultaten van het Vlaamse Brusselbeleid en bespraken nieuwe initiatieven voor een beter Brussel.

We spraken over de ‘coronaproof’ trefdag met Kassandra Bulckaert en Gunter Bousset van het team Coördinatie Brussel.

We zien de trefdag als een investering in toekomstige samenwerkingen in Brussel.

Kassandra Bulckaert

Beleidsmedewerker Coördinatie Brussel

Waarom organiseerde ABB deze trefdag?

Kassandra: “Op de trefdag zetten we meer dan 120 organisaties in de kijker die meewerken aan het Vlaamse Brusselbeleid. Daarnaast is de trefdag een gelegenheid om te netwerken, kennis uit te wisselen en de band tussen de organisaties en het beleid te versterken. We zien de trefdag als een investering in toekomstige samenwerkingen in Brussel.”

Welke rol spelen middenveldorganisaties in het Vlaamse Brusselbeleid?

Gunter: “We werken samen met onze structurele partners zoals Muntpunt, Bruzz en het Huis van het Nederlands Brussel. Daarnaast geven we projectsubsidies aan kwaliteitsvolle initiatieven die de erkenning van Brussel als hoofdstad van Vlaanderen bevorderen. De Vlaamse en Brusselse organisaties nemen allerlei initiatieven in Brussel. Vanuit het Vlaamse Brusselbeleid financieren we projecten die boeiende verbindingen leggen tussen verschillende sectoren, bijvoorbeeld tussen onderwijs en cultuur. Denk ook nog aan projecten die muren slopen tussen gemeenschappen of aan grote evenementen die de Vlaamse aanwezigheid in Brussel symboliseren. Die projecten zorgen ervoor dat de Vlaamse gemeenschap haar rol in de hoofdstad voluit kan spelen. Het projectmatig karakter laat de minister ook toe om snel en soepel in te spelen op nieuwe evoluties in de hoofdstad.”

Op de Trefdag Brussel werd de communicatiecampagne 'aangenaam verrast' gelanceerd.

Wat gebeurde er nog op de trefdag?

Kassandra: “De deelnemers konden een sessie volgen over het nieuwe richtlijnenkader van het Vlaams Brusselfonds. We duidden de beleidsdoelstellingen achter die subsidie voor bijvoorbeeld de aankoop, bouw of verbouwing van infrastructuur. Nederlandstalige organisaties die werken aan de versterking van het Nederlandstalige netwerk in Brussel, zijn onze doelgroep. Bovendien stelde de Vlaamse Regering met het Vlaams Brusselfonds 10 miljoen euro extra ter beschikking van de Vlaamse gemeenschapsinfrastructuur in Brussel. De extra middelen komen vanuit het relanceplan. Dit is het plan over het versterken van de welvaart en het welzijn na corona.”

Gunter: “Een andere sessie ging over onze vernieuwde subsidiegids voor de ‘Subsidielijn Polsslag Brussel’. De subsidiegids helpt organisaties bij het indienen van een projectvoorstel. In 2020 gingen we met een participatief traject na of deze subsidielijn nog up-to-date was. Tijdens de trefdag lichtten we de aanpassingen toe. Zo willen we als administratie de polsslag van de projecten meer van nabij aanvoelen door werkbezoeken af te leggen. We faciliteerden een peter/meterschap waarbij een grotere organisatie een jonge organisatie onder de arm neemt en op weg helpt. We maakten ook het aanvraagformulier krachtiger en to-the-point.”

De verhalen van ‘aangenaam verrast’ maken tastbaar wat de investeringen van de Vlaamse gemeenschap kunnen betekenen voor de Brusselaars.

Gunter Bousset

Beleidsmedewerker Coördinatie Brussel

Wat leveren al die projecten op?

Gunter: “De projecten en organisaties maken het verschil in het dagelijks leven van heel wat Brusselaars. Op de trefdag lanceerden we de campagne ‘aangenaam verrast’. Deze campagne brengt de meerwaarde van organisaties die actief zijn in onze hoofdstad in beeld met 20 inspirerende verhalen. De verhalen maken tastbaar wat de investeringen van de Vlaamse gemeenschap kunnen betekenen voor de Brusselaars.”

Wat onthoud je nog van de trefdag?

Kassandra: “Ik vond de sessie over de zogenaamde broedplekken heel inspirerend. Een broedplek is een soort hub waar verschillende organisaties infrastructuur delen om samen te werken en ideeën uit te wisselen. Zo versterken ze elkaars werking. Het draait bij een broedplek om multifunctioneel gebruik van de ruimte. Denk aan een schoolgebouw dat bijvoorbeeld ook dienst doet als sociaal buurtrestaurant en stadsboerderij.”

Hoe verhouden die broedplekken zich tot het Vlaams Brusselbeleid?

Kassandra: “De centrale begrippen uit broedplekken zijn sectoroverschrijdend, gemeenschapsvormend en maatschappelijke verandering. Die sluiten perfect aan bij het Vlaamse Brusselbeleid. In het najaar 2021 lanceerden we dan ook een projectoproep rond broedplekken in Brussel. Zo laten we organisaties nadenken over hun infrastructuur. Hoe kunnen ze hun ruimte delen en op een duurzamere en toekomstgerichte manier vormgeven? We voorzien in een begeleidingstraject voor de deelnemende organisaties en verwachten de 1ste concrete resultaten vanaf 2023.”