Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe versterkt de Gemeente-Stadsmonitor lokale besturen? ABB-blog

Hoe versterkt de Gemeente-Stadsmonitor lokale besturen?

Wat is voor jou de ideale woonplaats? Welke puzzelstukjes vormen samen de ideale woonomgeving? Elke stad of gemeente streeft naar hetzelfde: optimale levenskwaliteit. Maar hoe meten we die tevredenheid over facetten die ertoe doen in je woon en leefomgeving? Daar biedt de Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) een antwoord op.

Algemeen

Op 16 juni lanceert ABB de Gemeente-Stadsmonitor. In de Gemeente-Stadsmonitor 2021 lees je hoe jouw gemeente of stad scoort. Het velt geen oordeel over jouw gemeente of stad, maar het brengt wel de maatschappelijke evolutie in kaart. Met die resultaten gaat jouw lokaal bestuur aan de slag om sterker en beter datagedreven te besturen.

Inhoud is aan het laden

Meerwaarde voor jouw lokaal bestuur?

Ja! De Gemeente-Stadsmonitor geeft een goed beeld van wat er in jouw gemeente of stad leeft. Het schetst de tevredenheid over bijvoorbeeld het woonbeleid of het mobiliteitsbeleid. Kortom, het bevat een brede variatie aan data. Met die data verbindt en versterkt ABB besturen en burgers. Het doel is om lokale besturen datagedreven te laten werken. Het bestuur krijgt inzichten in knelpunten of opportuniteiten door de juiste data te raadplegen en kan haar beleid daarop richten.

Hoe komen we aan de gegevens?

ABB gebruikt 3 bronnen voor de gegevens. De federale en Vlaamse overheidsinstanties hebben databanken met gegevens over steden en gemeenten. Daarnaast is er ook een survey bij 150 000 deelnemers inwoners van alle gemeenten en steden. Ten slotte zijn steden en gemeenten zelf een grote bron van data.

Hoe bepalen we de indicatoren?

De Gemeentemonitor kwam na de Stadsmonitor en is een brede omgevingsscanner, die inspeelt op de beleidsthema’s waar lokale besturen op werken. Alle data dragen bij tot de kijk op een duurzame, leefbare gemeente of stad.

De selectie van de registerindicatoren in de Gemeente-Stadsmonitor is gebaseerd op 3 overwegingen:

  • Relevantie: de indicator moet een duidelijk verband hebben met het betrokken thema, met de omgeving waarin een lokaal bestuur werkt of met de interne organisatie.
  • Interpreteerbaarheid: de indicator moet zonder veel interpretatieproblemen de richting van meer duurzaamheid en meer leefbaarheid aangeven.
  • Volledigheid: de indicator moet alle aspecten van de gemeentelijke omgeving kernachtig in kaart brengen.
  • Data-beschikbaarheid: er moeten data beschikbaar zijn op gemeentelijk niveau.

Wil je weten hoe jouw gemeente of stad scoort? Volg de online lancering van de Gemeente-Stadsmonitor 2021!

Benieuwd naar meer ABB?