Gedaan met laden. U bevindt zich op: Innoveren met eeuwenoude ambachten Zie ons doen

Innoveren met eeuwenoude ambachten

Europees vakmanschap en ondernemerschap gaan hand in hand

99 procent van alle bedrijven in Europa is een KMO. Deze ondernemingen zorgen voor twee derde van alle jobs en zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de economische groei. Ondernemers kweken en steunen is dan ook niet voor niets een EU-prioriteit.

Maar: een bedrijf starten gaat gepaard met heel wat onzekerheid. Is mijn product goed genoeg? Hoe vind ik klanten? Hoe moet ik medewerkers aanwerven? Hierdoor zijn er heel wat vakmensen die schitterende producten maken, maar die niet op de markt brengen.

Van vakmensen naar ondernemers

Daar wil de EU verandering in brengen. Met Europese steun werd in het Kasteel van Bokrijk VAKlab opgericht. VAKlab brengt makers, ambachtslieden, studenten, starters en ondernemers samen om kennis en kunde uit te wisselen en nieuwe projecten op poten te zetten. Ze vinden er inspiratie en begeleiding om hun eigen onderneming uit de grond te stampen en hun dromen en ambities waar te maken.

Van droom naar daad

Neem nu Zida, opgezet door een jonge mama: Ida Dendas. Ida’s dochtertje Fleur heeft een huidziekte. Omdat Ida geen verzorgingsproduct vond dat een beetje verlichting bood, ontwikkelde ze zelf een verzachtende, natuurlijke zeep. Zida was geboren. Maar een onderneming opzetten, betekent zoveel meer dan mooie producten creëren. In VAKlab kreeg ze de kneepjes onder de knie. Ida is nu voltijds zeepzieder met een eigen atelier en webshop. En een gelukkige mama, dat ook.

Creativiteit zonder grenzen

Het verhaal van Ida is lang niet het enige succesverhaal dat uit VAKlab voortkomt. VAKlab riep negen jaar geleden de BKRK-award in het leven, met als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen en te begeleiden in hun weg naar ondernemerschap. Elk jaar ontwikkelen kandidaten innovatieve producten binnen een specifiek vakgebied, en worden ze gecoacht door experts. Na de thema’s leder, keramiek, brood, textiel, glas, smaak en vlechttechniek is het in 2024 de beurt aan hout.

Je vindt meer informatie op de website van VAKlab.(opent in nieuw venster)

Ontdek meer interessante verhalen