Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hergebruik van beschermde overheidsgegevens

Hergebruik van beschermde overheidsgegevens

Wilt u beschermde overheidsgegevens hergebruiken binnen uw toepassing of onderzoek? Dat is mogelijk dankzij de Datagovernanceverordening (DGV). 

Voorwaarden

Beschermde overheidsgegevens zijn bepaalde categorieën gegevens die opgeslagen zijn in openbare databanken, zoals:

  • commercieel vertrouwelijke gegevens,
  • gegevens die onder de statistische geheimhoudingsplicht vallen en
  • door intellectuele eigendomsrechten van derden beschermde gegevens,

met inbegrip van bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens.

Gezien de gevoeligheid van dergelijke gegevens mogen ze pas beschikbaar worden gesteld nadat een aantal technische en wettelijke procedurele vereisten vervuld zijn. Zo kan er gebruik gemaakt worden van technieken als anonimisering en randomisering of kan een beveiligde verwerkingsomgeving worden aangeboden om veilig hergebruik van deze gegevens toe te laten.

De DGV laat hergebruik van beschermde overheidsgegevens toe voor onderzoeks-, innovatie- en statistische doeleinden, voor zover de overheid hier geen bezwaar tegen maakt. De verordening verplicht het openstellen van beschermde gegevens die in het bezit zijn van overheden namelijk niet.

Procedure

  • Stap 1

    Controleer eerst of de gegevens waarvan u hergebruik wil maken beschreven zijn in de Datavindplaats. Daarbij kunt u in de zijbalk o.m. filteren op thema, organisatie en/of op de toegankelijkheid van de data.

  • Stap 2

    Voor publieke data of API’s die met of zonder voorwaarden worden aangeboden, hoeft u geen aanvraag in te dienen.

    Deze data of API’s kunnen meteen via de vermelde distributiekanalen opgevraagd worden. De kanalen en voorwaarden vindt u in de metadata (zie rubriek ‘Meer info’).

  • Stap 3

    Voor data of API’s die niet publiek zijn, neemt u rechtstreeks contact op met de uitgever om het hergebruik te bespreken. De contactgegevens vindt u onder de rubriek ‘Contact’ van de metadatarecords in de Datavindplaats.

  • Stap 4

    Zijn de door u gezochte (beschermde) gegevens niet beschreven in de Datavindplaats, dan kunt u via het formulier Aanvraag tot hergebruik data of API’s een aanvraag tot hergebruik indienen.

Behandeling van uw aanvraag

Wanneer de Datagovernanceverordening op 24 september 2023 in voege treedt, zullen nog niet alle technische (bv. beveiligde verwerkingsomgeving) en procedurele (bv. afsprakenkader) maatregelen klaar zijn.

Daarom worden de aanvragen alvast geregistreerd zonder uitspraak te doen over de behandeltermijn. De eerste maanden zal case per case met de betrokken overheid moeten bekeken worden op welke manier en hoe snel de aangevraagde gegevens ter beschikking kunnen gesteld worden.

Beroep tegen geweigerde toegang

De beroepsprocedure wordt momenteel nog uitgewerkt.

Vertrouwelijkheid gevoelige gegevens

Hoe zal de DVG de vertrouwelijkheid van persoons- en ondernemingsgegevens bij de overheid garanderen? Allereerst zal ingezet worden op technieken voor privacyvriendelijke gegevensverwerking, waardoor databanken of datasets kunnen geraadpleegd worden zonder gevoelige informatie vrij te geven.

Ten tweede, zullen overheden via gegevensbeschermingseffectbeoordelingen moeten aantonen dat risico’s in kaart werden gebracht en de nodige beschermingsmaatregelen getroffen. Tot slot zullen toezichthoudende autoriteiten toezien op de naleving van de bepalingen van de DGV en van privacygerelateerde wetgeving.

Een doelstelling van de Europese datastrategie is om het vertrouwen in dit soort gegevenstransacties te garanderen.

Datagovernanceverordening

De Datagovernanceverordening of kortweg ‘DGV’ (Engels: ‘Data Governance Act’ of ‘DGA’) is een Europese verordening die als doel heeft om meer gegevens beschikbaar te maken voor algemeen gebruik. De Europese Commissie wil hiermee de digitale economie en datagedreven innovatie stimuleren.

Speciaal daartoe aangeduide organen zullen toezien op de correcte toepassing en naleving van de verordening.