Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bodemonderzoeken en sanering Oosterweel PFAS-aanpak regio Zwijndrecht

Bodemonderzoeken en sanering Oosterweel

Oosterweel: Lantis krijgt proces-verbaal van Omgevingsinspectie

Lantis voert eind 2023 110.000 kubieke meter PFAS-houdende grond af, na het proces-verbaal van de Omgevingsinspectie op 9 oktober 2023. Lantis moet ook ten laatste op 1 december 2023 een actieplan en risico-evaluatie indienen. De Vlaamse Regering vraagt in een mededeling om die plannen op voorhand af te stemmen met de OVAM, VMM en het Departement Zorg, om de eventuele omgevings- en gezondheidseffecten precies in kaart te brengen.

Waarom kreeg Lantis een proces-verbaal van de Omgevingsinspectie?
Omdat Lantis PFAS-houdende grond gebruikte bij de werkzaamheden en vervuilde heeft opgeslagen. Het proces-verbaal stelt dat het bodemmateriaal beschouwd moet worden als afvalstof. Het mag dus niet meer gebruikt worden in de bouwwerken van de Oosterweelverbinding en moet afgevoerd worden.

Hoe komt het dat Lantis PFAS-houdende grond gebruikte?
In 2021 keurde de Grondbank een aantal technische verslagen van Lantis conform. De grond kon dus worden gebruikt. Maar enkele weken later schorste de Raad van State die technische verslagen. Lantis diende nieuwe technische verslagen in die opnieuw conform werden verklaard. Maar een maand later, op 19 april 2022, schorste de Raad van State ze een tweede keer. Lantis gebruikte de gronden in de weken van de conforme technische verslagen.

Wat staat er in de mededeling van de Vlaamse Regering?
De Vlaamse Regering:

  • neemt akte van het proces-verbaal van de Omgevingsinspectie.
  • vraagt aan Lantis om de bodemsaneringsplannen af te stemmen met de OVAM, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Zorg.
  • vraagt Lantis dat zij haar acties bespreekt in het Beheerscomité conform de afspraken uit het Saneringsverbond.
  • vraagt aan de betrokken ministers om de Vlaamse Regering op de hoogte te houden van het verdere traject.

Meer lezen: