Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen zet in op digitale toegankelijkheid Inter

Vlaanderen zet in op digitale toegankelijkheid

Nieuwsbericht
19 december 2023

Hasselt – 19 december 2023. Via het actieplan ‘Iedereen Digitaal’ gaf de Vlaamse overheid Inter – Toegankelijk Vlaanderen eind 2022 de opdracht om alle informatie over digitale toegankelijkheid in Vlaanderen op 1 plek te verzamelen en van daaruit te verspreiden. Vandaag blikken Inter – Toegankelijk Vlaanderen en Vlaams minister voor Gelijke Kansen Rutten terug en vooruit.

Waarom inzetten op digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid bepaalt of iedereen zelfstandig online inhoud en diensten kan waarnemen, begrijpen en gebruiken. En dus of iemand zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving die steeds digitaler wordt. Denk hierbij aan het reserveren van een tafel op restaurant, een aanvraag of melding doen bij het gemeentehuis, een afspraak maken bij de dokter, de openingsuren van de supermarkt raadplegen … Digitale toegankelijkheid is een voorwaarde voor digitale inclusie.

8% van de Belgische mannen zijn kleurenblind, 20% van de Belgen is ouder dan 65 jaar, 15 tot 20% wereldwijd heeft een handicap. Voor hen is digitale toegankelijkheid noodzakelijk. Maar vlot je weg kunnen vinden online, is voor iedereen goed.

Het is verplicht om in te zetten op digitale toegankelijkheid. Overheden moeten de WCAG-normen, de richtlijnen voor de toegankelijke webcontent, volgen en communiceren over hun inspanningen rond digitale toegankelijkheid. Vanaf 2025 geldt dat veelgebruikte producten en diensten in EU digitaal toegankelijk moeten zijn.

Er zijn nog geen cijfers, maar Inter merkt regelmatig op dat websites nog niet toegankelijk zijn terwijl dit wel al verplicht is.

Hoe werkt Inter aan digitale toegankelijkheid?

Als partner van de Vlaamse overheid verzamelt Inter sinds 2022 kennis en expertise op 1 plek. Inter behoudt het overzicht, is het aanspreekpunt om inhoudelijk door te verwijzen en verbindt actoren met elkaar: experten, gebruikers en overheid. Zo en via gerichte acties in de media brengt Inter het belang ervan onder de aandacht. Doel is digitale toegankelijkheid in Vlaanderen bevorderen via samenwerking, informatie en promotie.

Inter brengt de noden van gebruikers met een beperking in kaart op basis van een bevraging en ging al in gesprek met meer dan 20 gebruikers. Door deelname aan netwerkmomenten van Mediawijs, VVSG (Vlaamse vereniging voor steden en gemeenten), ABB (Agentschap Binnenlands Bestuur), City Deal, Federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning … zet Inter digitale toegankelijkheid op de agenda van deze partners. Inter deelt kennis met een uitgebreide doelgroep via podcasts, webinars, video’s, … waaronder de online inspiratiedag digitale inclusie en een video-interview rond digitale toegankelijkheid met Mediawijs.

Inter organiseert uitwisselingsmomenten voor lokale besturen die met digitale toegankelijkheid aan de slag gaan. In overleg met Digitaal Vlaanderen ondersteunt Inter de verbetering van de digitale toegankelijkheid van het Vlaams Webplatform voor de hele Vlaamse overheid. Samen met Digitaal Vlaanderen werkt Inter aan een overzicht van de ‘digitale inclusie-actoren’.

Daarnaast ontwikkelt Inter ook zelf materiaal om te werken aan digitale toegankelijkheid. Op de toolbox ‘digitale toegankelijkheid’ vind je meer uitleg over digitale toegankelijkheid, goede voorbeelden en de richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) vertaald in begrijpelijke taal.

Binnenkort lanceert Inter sensibiliseringsvideo’s die aantonen waarom je moet inzetten op digitale toegankelijkheid en hoe mensen uitgesloten worden als dat niet gebeurt.

Algemeen directeur Wendy Metten: “Digitale toegankelijkheid krijgt nog te weinig aandacht. Ook al sluit het gebrek eraan mensen uit. Inter wil als partner van iedereen die werkt rond digitale toegankelijkheid mensen verbinden, kennis verbreden en verdiepen. Want ook digitaal moet #IedereenOveral kunnen meedoen.”