Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrouwendag: straffe vrouwen achter het Marie-Elisabeth Belpaire project Het Facilitair Bedrijf

Vrouwendag: straffe vrouwen achter het Marie-Elisabeth Belpaire project

Nieuwsbericht
8 maart 2024

Wist je dat Marie-Elisabeth Belpaire een straffe madam was? Ze zette zich in voor vrouwenrechten en onderwijs. Zo was ze actief betrokken bij de vrouwenbeweging en pleitte voor gelijke kansen en onderwijs voor vrouwen. Dat is niet niks! Maar bij Het Facilitair bedrijf hebben we ook sterke vrouwen. Nadine, Sofie, Karen, Silvana, Inge en Sabrina, bewijzen het. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag gingen we met hen in gesprek over hun ervaring bij de bouw en de realisatie van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw.

Van links naar rechts: Nadine, Sofie, Karen, Silvana, Inge en Sabrina.

Stel jullie even kort voor: wie ben je en welke rol neem je op in het project?

Nadine: “Ik werk sinds 2015 voor Het Facilitair Bedrijf. Voordien heb ik onder andere in Berlijn, Rotterdam, Londen en in de privésector in Brussel gewerkt. Ik ben mama van een dochtertje en werk als projectmanager voor het Belpaireproject.”

Sofie: “Ik ben Sofie, met een bagage levenswijsheid die ik intussen 52 jaar meedraag. Een levensgenieter, omringd door heel wat fantastische vrienden, familie en collega’s. Ik ben in dienst bij Het Facilitair bedrijf sinds maart 2019, weldra 5 jaar! Nooit gedacht hier terecht te komen, maar al 5 jaar een heel tevreden Vlaamse overheid-medewerker.

Ik heb de rol van Projectleider Facilities opgenomen binnen de Afdeling Facilitair Management. Een van de projecten waarop ik, samen met onze werkgroep verhuis en de werkgroep inrichting/meubilair, momenteel 300% focus, is de verhuisbeweging naar het nieuwe Belpairegebouw en de leegmaak van 6 kantoorgebouwen. Een zeer ambitieus project en gigantische puzzel waarbij heel wat mensen geconnecteerd moeten blijven om alles tot een goed einde te kunnen brengen. Hier krijg ik energie van!”

Karen: “Ik ben 38 jaar, heb 2 kindjes en werk al voor Het Facilitair Bedrijf sinds september 2013. Mijn rol in het project is teammanager gebouwinrichting. Ik volg de werkgroepen en nazichten op voor de werken die de eigenaar uitvoert en onze eigen inrichtingswerken. De werkgroep gebouwinrichting vormt zo de schakel tussen werkgroep meubilair, werkgroep verhuis en de technische werkgroepen.”

Silvana: “Ik heb 2 tieners en werk al 3 jaar als externe voor Het Facilitair Bedrijf. Ik werk als assistent projectleider voor Karen en Inge.”

Inge: “Ik heb 2 kinderen en woon in Antwerpen. Van opleiding ben ik interieurarchitecte. Ik werk sinds 3 jaar als extern medewerker voor de Vlaamse overheid en sinds januari 2022 aan het Belpaireproject.

Als teammanager meubilair sta ik in voor het gedeelte los meubilair: zowel nieuwe als de recuperatie van bestaande meubelen uit de te verlaten gebouwen. Voor het nieuwe meubilair hebben we rekening gehouden met ergonomie, integrale toegankelijkheid en natuurlijk ook aansluitend bij de sfeer van het gebouw. Daarnaast is het bestaande meubilair in de te verlaten gebouwen geïnventariseerd en gerecupereerd in Belpaire. De verhuisbeweging loopt nog door tot september 2024.”

Sabrina: Ik ben 42 lentes jong en heb veel hobby’s (enkele ervan zijn: schilderen, padel, reizen, diepzeeduiken, lezen, zeilen, …). Ik werk al sinds september 2012 voor Het Facilitair Bedrijf. Als teamhoofd vastgoed nam ik de rol op van projectleider Kantoor 2023 voor het deel voorstudie tot gunning/ondertekening van het huurcontract, in de periode eind 2016 tot begin 2019.”

© Luc Roymans

Welke positieve ervaringen heb je opgedaan tijdens het project?

Silvana: “Het leren kennen van allerlei mensen met verschillende achtergronden heeft mijn professionele ontwikkeling enorm verrijkt en mijn vaardigheden verder aangescherpt.”

Inge: “Dat de stappenteller soms richting 20.000 stappen per dag uitkwam was mooi meegenomen. 😊”

Nadine: “Als positief heb ik vooral de samenwerking met de collega’s binnen Het Facilitair Bedrijf en met onze bouwpartner (Befimmo + studieteam en aannemer) ondervonden.

De uitspraak ‘dit hoort niet bij mijn takenpakket’ bestond niet binnen ons team. Wij hebben elkaar geholpen als het nodig was, zelfs al was het jouw taak niet. Deze flexibiliteit binnen mijn team vond ik heel tof.”

“Ooit zei iemand tegen me: “Als je geen ambitie hebt in je leven, moet je ambtenaar worden”. Wel, als Belpaire 100% operationeel is, dan zal hij duidelijk zien hoe onjuist hij was”.

Sofie

© Luc Roymans

Hoe verliep de samenwerking? (vrouwen onder elkaar)

Sabrina: “Gemotiveerd team, open en transparante communicatie, vertrouwen vanuit de directie. Zowel de voorbereiding als de procedure zelf is volgens planning verlopen, het huurcontract was binnen de 2 weken gefinaliseerd.”

Karen: “Helemaal top! Ik heb het geluk te mogen samenwerken met allemaal sterke vrouwen die zich allen 200% inzetten om dit project te doen slagen. Voor dit project hebben we het uiterste van onszelf moeten geven en heel vaak ons gezin en privéleven volledig aan de kant moeten zetten. Dat konden we alleen maar volhouden door onze hechte band en goede werksfeer.”

Silvana: “SUUUUUUUUUUUPER GOED! Top team aan mijn zijde!”

Sofie: “Hier kan ik alleen maar positief op antwoorden. Vrouwen zijn uitblinkers in een pragmatische aanpak, in het organiseren van events en het praktisch nadenken! Alles wat nodig is om een verhuisbeweging in goede banen te leiden. (… en aangevuld met de typisch mannelijke kwaliteiten, maakt het af!).”

Raad je andere vrouwen jouw job aan?

Nadine: “Zeker. In mijn job moet veel gecommuniceerd worden. Je moet georganiseerd zijn, terwijl je met iets bezig bent moeten er al over de volgende stappen nagedacht worden.”

Sofie: “Uiteraard. Iedereen die houdt van uitdagingen, energie krijgt van “connectie”, klantgericht handelt en graag bruggen legt naar collega’s van andere afdelingen om expertise samen te sprokkelen.”

Inge: “Zeer zeker!”