Gedaan met laden. U bevindt zich op: Marie-Elisabeth Belpairegebouw plechtig geopend Het Facilitair Bedrijf

Marie-Elisabeth Belpairegebouw plechtig geopend

Nieuwsbericht
5 februari 2024

Vlaams minister-president en minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon heeft vandaag het Marie-Elisabeth Belpairegebouw ingehuldigd. Het gebouw vormt een indrukwekkend voorbeeld van circulariteit en duurzaamheid, met hergebruik van materialen, nieuwe cradle-to-cradle gecertificeerde materialen, en het delen van de opgewekte energie met de andere gebruikers van het gebouw. 

Van 3 kantoorgebouwen naar 1

© Geert Delmulle

De opening van het Belpairegebouw vormt het sluitstuk binnen de vastgoedstrategie van de Vlaamse overheid om de administratie in de Noordwijk te concentreren in het Belpaire-, Conscience- en Teirlinckgebouw. 4.800 medewerkers die nu nog gehuisvest zijn op andere plekken - het Arenberggebouw (in het stadscentrum), het Ferraris- en Ellipsgebouw (in de Noordwijk) en nog enkele kleinere locaties in Brussel - zullen dit jaar nog naar het Belpairegebouw verhuizen.

De concentratie in een beperkt aantal gebouwen leidt niet alleen tot minder kosten en belastingen, maar het bevordert ook de samenwerking tussen entiteiten. Het Belpairegebouw biedt de mogelijkheid om efficiënt specifieke infrastructuur en faciliteiten te voorzien voor alle medewerkers.

Een gebouw met een unieke structuur en een mix van functies

De 2 torens van het vroegere WTC-complex zijn omgebouwd en met elkaar verbonden door een nieuw volume van 14 verdiepingen met dubbele hoogte.

Het multifunctioneel gebouw biedt onderdak aan diensten van de Vlaamse overheid, maar ook woongelegenheden en een hotel. De 3 functies worden op een innovatieve manier gecombineerd, met een afwisseling van kantoor- en woonverdiepingen, en blijven zo afzonderlijk toegankelijk.

Bijna energie-neutraal

Het Belpairegebouw scoort hoog op het vlak van duurzaamheid. Volgens de duurzaamheidsmeter ‘GRO’ wordt het resultaat ‘uitstekend’ behaald en het E-peil (E15) is het laagste van alle gebouwen. De reden hiervoor zijn onder meer een koude-warmteopslagsysteem waarbij warmte en koude uit de bodem onttrokken wordt en een verregaande toepassing van zonnepanelen op het dak en de zijgevels. De zelf opgewekte energie wordt overigens gedeeld met de andere gebruikers van het gebouw. Zij kunnen er van gebruik maken op momenten wanneer de Vlaamse overheid een overschot heeft en omgekeerd.

Strenge eisen voor circulariteit

Circulariteit stond van in het begin voorop bij dit project. De grondstoffen van het bestaande gebouw werden daarom maximaal benut. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen bleven behouden en wat wel werd afgebroken kreeg een nieuw leven. Het nieuwe gebouw bestaat voor 68% uit ter plaatse hergebruikte of gerecycleerde materialen.

Het circulaire denken uit zich ook in de toekomstgerichte opvatting van het gebouw. De neutrale opbouw zorgt ervoor dat binnen éénzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers ingericht kunnen worden. Het gebouw is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag maar kan ook aangepast worden aan de noden van morgen.

Het Belpairegebouw is het nieuwste monument van de Vlaamse overheid. Al geruime tijd streven we met het huisvestingsplan 2025 naar een efficiënt, duurzaam en kwalitatief hoogwaardige werkomgeving voor al onze ambtenaren in Brussel. Stap voor stap leggen we de lat hoger voor onszelf en dagen we de markt uit om steeds opnieuw het meest innovatieve gebouw mogelijk te realiseren. Het Belpairegebouw behaalt hierdoor het laagste E-peil van al onze gebouwen.
JJ

Jan Jambon

Vlaams minister-president en minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management

Dit project hebben wij als agentschap van het begin tot het einde gecoördineerd. Van het concept van het dossier, de overheidsopdracht met de projectontwikkelaar, tot de opvolging van de werkzaamheden en de uitbating van het gebouw. Met dit gebouw legt de Vlaamse overheid de lat opnieuw hoger op het vlak van duurzaamheid en circulariteit.
FG

Frank Geets

administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf

Kerngegevens

  • Vastgoedontwikkeling: Befimmo

  • Ontwerp: architectenteam 51N4E, Jaspers Eyers Architects en l’AUC

  • Aannemer: bouwconsortium Open Minds

  • Combinatie van kantoor, hotel en woonfunctie in ‘zebra-opstelling’

  • 27 verdiepingen (14 in het middenstuk) en dakterras

    • waarvan 14 verdiepingen voor de Vlaamse overheid
    • overige 13 verdiepingen (uitgebaat door private investeerders): woongelegenheden en een hotel
    • gescheiden ingang, liften, trappen, …
    • gemeenschappelijk dakterras
  • 2.400 werkplekken

  • E-peil: E15

  • Circulair:

    • 68% van de materialen zijn behouden, ter plaatse hergebruikt of gerecycleerde materialen
    • Nieuwe materialen zijn C2C-gecertificeerd
  • Score GRO-duurzaamheidsmeter: uitstekend

  • Toegankelijkheidslabel A++

  • Huurovereenkomst voor 18 jaar

Persmap

  1. Persbericht Het Facilitair Bedrijf
  2. Over Het Facilitair Bedrijf
  3. Achtergrond info over het strategisch kader en het gebouw
  4. Over Befimmo
  5. Over architecten Maatschap ‘FUTURE WTC’
  6. Over Open Minds
  7. Overzicht foto’s (copyright Luc Roymans):
    7.1. Belpaire frontaal
    7.2. Belpaire zijaanzicht oost
    7.3. Belpaire zijaanzicht west
    7.4. Belpaire broodjesbar
    7.5. Belpaire centrale trap
    7.6. Belpaire kantoorverdieping
    7.7. Belpaire kantoorverdieping b
    7.8. Belpaire klein auditorium
    7.9. Belpaire restaurant zitgedeelte
    7.10. Belpaire trap onthaal

De volledige persmap kan u hieronder downloaden (zip-file).