Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Facilitair Bedrijf en VDAB ontvangen Fairtrade Award Facilities

Het Facilitair Bedrijf en VDAB ontvangen Fairtrade Award

Tijdens de week van de Fair Trade van 3 tot 10 oktober 2018 heeft Fairtrade Belgium de Fairtrade Award uitgereikt aan VDAB en Het Facilitair Bedrijf. Het Facilitair Bedrijf krijgt zelfs een award met 4 sterren, wat uniek is in België. De award is een erkenning voor bedrijven en organisaties die zich engageren om voor een aanzienlijk deel van hun catering fairtradeproducten aan te kopen.

Fairtrade Award

Deze prijs geldt als erkenning voor een engagement dat verder gaat dan het drinken van gecertificeerde koffie alleen. ‘Handel is een formidabel instrument voor ontwikkeling en kan sterk bijdragen aan het bestrijden van economische en sociale ongelijkheden, op voorwaarde dat de handelsregels eerlijk en respectvol zijn voor de mens en zijn omgeving. ‘It’s trade, not aid’, dat is onze overtuiging en die van alle actoren van eerlijke handel’, zegt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium.

‘De meer dan 5.100 werknemers van de VDAB zullen dagelijks kunnen genieten van producten afkomstig uit eerlijke handel. Het Facilitair Bedrijf biedt verschillende fairtradeproducten aan in de grote kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid, dit is goed voor meer dan 10.000 ambtenaren. In het totaal werd er in 2017 4.642 kg bananen, bijna 100.000 liter koffie, 1.400 nougatrepen, 5.085 sesamrepen, 5.328 liter sinaasappelsap, 19.000 suikersticks voor bij de koffie en 5.760 theebuiltjes verbruikt.’

‘Uit de cijfers van 2018 kunnen we al afleiden dat deze cijfers alleen maar stijgen. Aan de andere kant van de keten ontvangen de boeren en werknemers in het Zuiden een betere prijs en ondersteuning op lange termijn. Die extra middelen worden door de producenten zelf geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van hun werking en van hun gemeenschappen.’

    Fairtrade @ work

    Dit engagement van VDAB en Het Facilitair Bedrijf kadert in de campagne ‘Fairtrade @ Work’ van Fairtrade Belgium: een specifiek programma dat werd ontwikkeld om eerlijke producten op de werkvloer te introduceren. De campagne stelt Belgische organisaties in staat om eerlijke handel in te schrijven in hun beleid, en om zo rechtstreeks bij te dragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

    Fairtrade en de SDG’s

    De meeste duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN hebben rechtstreekse gevolgen voor kleine producenten. Het werk van Fairtrade ligt in de lijn van het algemene concept van de 17 SDG’s, maar de gevolgen van eerlijke handel blijken het duidelijkst in de vier volgende doelstellingen:

    • SDG2: Een einde maken aan de honger, voedselzekerheid garanderen, betere voeding bieden en duurzame landbouw bevorderen.
    • SDG8: Een langdurige, inclusieve en duurzame economische groei bevorderen evenals volledige tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.
    • SDG 12: Duurzame consumptie- en productiepatronen verzekeren en als laatste.
    • SDG 17: Meer middelen voorzien om het wereldwijde partnerschap voor duurzame ontwikkeling uit te voeren en het nieuw leven inblazen.