Gedaan met laden. U bevindt zich op: Sorteren, sorteren wie zijn best doet zal het leren Duurzaamheid bij Het Facilitair Bedrijf

Sorteren, sorteren wie zijn best doet zal het leren

Het Facilitair Bedrijf streeft in al zijn gebouwen naar zo weinig mogelijk afval. Hebben we toch nog afval? Dan sorteren we zoveel mogelijk en laten we het afval recycleren naar grondstoffen.

Materialen recycleren is bijna altijd beter voor het milieu dan de ontginning van nieuwe grondstoffen. Hoe meer verpakkingen we sorteren, hoe minder materialen verloren gaan. En hoe beter we sorteren, hoe hoger de kwaliteit van de gerecycleerde materialen.

We sensibiliseren ook op regelmatige basis alle personeelsleden van de Vlaamse overheid om hiermee te helpe

In de kijker: organisch afval in het toekomstig Belpairegebouw

In het Belpairegebouw komt er een innovatief systeem om organisch afval (“swill”) te verzamelen via een gesloten systeem (luchtledig) met verschillende inwerpstations (afwas en keuken), een aanzuigtank en centrale opslagtank met voldoende capaciteit. In die tank zit ook een vermaler. Als de tank vol is, wordt die aangesloten op het gesloten systeem van een tankwagen. Het afval wordt nadien verwerkt in een biogascentrale. Dit systeem is reukloos en zeer hygiënisch.

Voordelen

  • Er is minder heen en weer geloop naar het afvallokaal, minder gebruik van plasticzakken, minder afvalophalingen.
  • Het eindproduct kan volledig vergist worden: vergisting maakt de cirkel rond: de organische grondstof kan uiteindelijk worden omgezet in hernieuwbare energie (warmte en/of elektriciteit) en bodemmeststof.
  • Er kan tot 10.000 liter worden gestockeerd in een tank, wat het aantal ophalingen serieus vermindert.
  • Optimale hygiëne, geen aanwezigheid van afval noch vervelende reuken, geen risico van kruising tussen vuil en proper.
  • De vermaling van de afvalstoffen laat een vermindering van het volume en dus van de afvoeringskosten toe.
  • In gesloten circuit moet dit systeem niet aangesloten worden aan het afvoerwaternet, het werkt dus zonder aanvoer van water.

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
SDG 13: Klimaatactie