Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Adrianuscodex erkend als Topstuk

De codex bevat de volledige werken van Adrianus Florensz van Utrecht. Het unieke handschrift werd onlangs opgenomen in de Topstukkenlijst.

Portret van Adrianus VI door Jan van Scorel

Paus Adrianus VI

Adrianus Florensz werd in 1459 geboren in Utrecht, maar het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in Leuven. Daar groeide hij uit tot de belangrijkste theoloog van zijn generatie en werd hij tot hoogleraar en vicekanselier van de Leuvense universiteit benoemd. Hij kende ook een steile carrière in de kerkelijke hiërarchie. In 1497 werd hij de hoogste geestelijke van de stad en op 9 januari 1522 schopte hij het tot paus. Paus Adrianus VI overleed na een kort pontificaat op 14 september 1523.

Afbeelding: Portret van paus Adrianus VI, Jan van Scorel (ca. 1625)
 

Pastorale theologie

De Adrianuscodex, een vierdelig volume geschreven tussen 1488 en 1510, vormt een belangrijk deel van de intellectuele erfenis van Paus Adrianus VI en biedt tegelijk inzicht in de theologische debatten en ontwikkelingen binnen de Leuvense universitaire gemeenschap tijdens die periode. Zo ging hij als Leuvense hoogleraar in op pastoraal-theologische onderwerpen, met bijzondere aandacht voor de sacramenten als middel voor gelovigen om het zielenheil te bereiken.

Manuscript in het latijn

Contrareformatie

In zijn stellingen van oktober 1517 bekritiseerde Maarten Luther onder andere net de werking van de sacramenten. Dat bracht de faculteit ertoe om als eerste bepaalde stellingen van Luther te veroordelen. Door deze daad kregen de Leuvense theologen wereldfaam en werd Leuven een centraal punt in de discussie met Luther en in de daaropvolgende Contrareformatie.

 

Over het Topstukkendecreet

Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis.

Het Topstukkenfonds voorziet in de nodige middelen om belangrijk erfgoed aan te kopen en zo voor ongewenste uitvoer te behoeden. De door het Topstukkenfonds aangekochte topstukken worden in bruikleen gegeven aan publieke musea in Vlaanderen.

Op basis van het Topstukkendecreet wordt ook een Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen opgesteld. Voor die beschermde voorwerpen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Dit erfgoed behouden is van groot belang. Daarom kun je hiervoor restauratiesubsidies aanvragen.