Te voet naar school
Wie dicht genoeg bij de school woont, kan te voet naar school. Maar ook wie bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de auto naar school komt, wordt voetganger in de buurt van de schoolpoort.
Alle schoolomgevingen in België zijn een ‘zone 30’. Onder meer het Octopusplan(opent in nieuw venster) heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen van kinderen op weg naar school.
Wat doen de scholen?
Sommige basisscholen werken met de Voetgangersbrevetten van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, zie: Verkeer op school(opent in nieuw venster).
Er zijn ook scholen die voor een 'voetpool' kiezen: een groepje kinderen gaat daarbij onder begeleiding van een volwassene te voet naar school. Zo'n 'begeleide rij' moet duidelijk herkenbaar zijn en bestaat uit maximaal 12 kinderen.
Elk jaar doen meer dan duizend scholen mee aan de Strapdag(opent in nieuw venster). Kinderen, ouders en leerkrachten worden aangezet om te voet of met de fiets naar school te gaan.
Tips voor ouders en voetgangers
Kies altijd voor de veiligste weg. De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.
Vindt u dat uw kind in staat is om zelfstandig naar school te stappen? Meestal is dat ongeveer vanaf 8 jaar. Verken de route dan (meermaals) samen op voorhand en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, …
Meer tips over veilig en zichtbaar naar school vindt u op de website Helm Op Fluo Top(opent in nieuw venster).
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ondersteunt ouders die zich vrijwillig inzetten in een Werkgroep Verkeer in de basisschool(opent in nieuw venster).