Werknemer: Werken in Vlaanderen als buitenlander
Ben je van plan om te gaan werken als je in Vlaanderen bent? Je vindt er allerlei mogelijkheden om een nieuwe carrière te beginnen (in het Engels)(opent in nieuw venster). Veel succes! Voor je aan de slag gaat, zijn er een paar dingen die je moet weten.
Werkvergunningen
Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt om in België te werken. Er zijn in principe twee verschillende soorten vergunningen:
- een toelating tot arbeid die je werkgever voor jou moet regelen als je gaat werken onder een contract als werknemer.
- een beroepskaart voor buitenlandse ondernemers, nodig als je van plan bent om je eigen bedrijf te starten als freelancer of zelfstandige professional.
Je hebt geen werkvergunning of beroepskaart nodig als je onderdaan bent van:
- een EU-lidstaat(opent in nieuw venster) (hou er rekening mee dat het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 geen EU-lidstaat meer is).
- IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland.
Er zijn bepaalde andere groepen vreemdelingen die geen werkvergunning of beroepskaart nodig hebben. Het gaat om mensen met specifieke verblijfskaarten, mensen met een vluchtelingenstatus, enz.
Werk zoeken
Je kunt al voor je aankomst in Vlaanderen beginnen met het zoeken naar een baan. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) - Work in Flanders (in het Engels)(opent in nieuw venster) in het Engels - zal je begeleiden bij het zoeken naar werk. De werkgelegenheidsdiensten in België worden georganiseerd door de verschillende gewesten en gemeenschappen. VDAB doet dat in Vlaanderen. De meeste pagina’s op de website zijn in het Nederlands, maar de Engelse versie van de website legt uit hoe je pagina’s kunt vertalen met je internetbrowser.
In Vlaanderen vereisen de meeste jobs een zekere kennis van het Nederlands. Maar dat geldt niet voor alle functies. Er zijn functies waarvoor een basisniveau Nederlands voldoende is. Hoe vind je die? Je ziet een Talen-filter aan de linkerkant van de zoekpagina voor vacatures. Voer je niveau Nederlands in om vacatures te zoeken(opent in nieuw venster) (opent in nieuw venster)die bij je passen.
Als je een beter niveau Nederlands hebt of een andere vaardigheid, zijn er natuurlijk meer mogelijkheden. Daarom bevat de website naast informatie over andere trainingen en opleidingen(opent in nieuw venster) ook cursussen Nederlands(opent in nieuw venster) en andere vormen van ondersteuning en begeleiding(opent in nieuw venster).
Inschrijven als werkzoekende
Als je in België zonder werk komt te zitten, kan het nuttig zijn om je bij VDAB in te schrijven als werkzoekende. Je bent verplicht om je in te schrijven als je een inburgeringstraject volgt bij het Agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster), Atlas Antwerpen(opent in nieuw venster) of Amal Gent(opent in nieuw venster).
Je kunt je online inschrijven als werkzoekende of door fysiek langs te gaan bij een VDAB-kantoor in jouw buurt(opent in nieuw venster). Zorg ervoor dat je je verblijfsdocumenten bij je hebt. Na je inschrijving helpt de VDAB je met informatie, advies en begeleiding op maat.
Solliciteren
Je droomjob gevonden? Tijd om te solliciteren! De eerste stap is het schrijven van een cv en een sollicitatiebrief.
Er zijn allerlei verschillende manieren om een CV te schrijven. Bekijk de verschillende voorbeelden(opent in nieuw venster) en sjablonen. Kun je niet beslissen welke het beste bij je past? Denk er dan eens over na om je eigen Europass CV(opent in nieuw venster) te schrijven. Dit formaat wordt geaccepteerd in Vlaanderen en in heel Europa.
Als je eenmaal weet wat je droombaan is, moet je ervoor zorgen dat je wordt aangenomen. De eerste stap is om in je cv alle informatie op te nemen die aantoont dat jij de juiste persoon bent voor een specifieke job. Hoe weet je wat je moet vermelden? Kijk naar de vacature. Die zou alles moeten uitleggen. Het is ook de moeite waard om meer te weten te komen over de achtergrond van het bedrijf. Vermeld je relevante werkervaring, opleiding, vaardigheden en alle andere informatie over jou waarvan je wilt dat je toekomstige werkgever die kent. Wees professioneel!
In een sollicitatiebrief leg je uit waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de baan waarnaar je solliciteert. Vermijd het herhalen van de informatie in je CV. Leg in plaats daarvan uit waarom deze specifieke baan je aantrekt.
Arbeidsovereenkomst
Wat gebeurt er als je sollicitatie slaagt? Je krijgt een arbeidsovereenkomst(opent in nieuw venster) Daarin staan zowel je plichten als je rechten. En die variëren. Wat er precies in je arbeidscontract staat, hangt af van het soort werk waarvoor je bent aangenomen, of je voltijds of deeltijds werkt en of je contract tijdelijk of vast is. In je arbeidsovereenkomst kan ook worden uitgelegd welke procedure je moet volgen als je je functie wilt beëindigen. Waarom al die informatie? Het helpt jou en je werkgever om precies te weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten.
Uw rechten zoals vastgelegd in uw contract
Als werknemer heb je bepaalde rechten. In België worden je belangen en rechten als werknemer(opent in nieuw venster) beschermd door adviesorganen of vakbondsorganisaties die je vertegenwoordigen op het niveau van je sector, je wettelijk statuut of je beroep.
Veel van die rechten zijn universeel en gelden voor alle werknemers in België. Andere hangen af van de sector waarin je werkt, je werkgever en je specifieke functie. Ze omvatten je loon, maar ook het verlof waarop je recht hebt en de opleidings- en scholingsvergoedingen die aan je functie verbonden zijn.
Vergoeding en extra voordelen
In je arbeidsovereenkomst staat duidelijk wat je beloning is. Dit omvat je salaris(opent in nieuw venster), maar kan ook andere aspecten omvatten zoals een bedrijfswagen of andere voordelen. In België krijgen veel werknemers elektronische maaltijdcheques en ecocheques voor de aankoop van specifieke producten. Er zijn geen sociale bijdragen of belastingen verbonden aan deze cheques.
Jaarlijkse vakantie
In België hebben voltijdse werknemers over het algemeen recht op 4 weken jaarlijkse vakantie(opent in nieuw venster). De berekening van het aantal vakantiedagen en van het vakantiegeld verschilt tussen arbeiders, bedienden, leerjongeren, kunstenaars en ambtenaren.
Ziekteverlof
Als voltijdse werknemer heb je ook recht op betaald verlof als je niet kunt werken door ziekte of letsel(opent in nieuw venster). In deze omstandigheden wordt je arbeidsovereenkomst opgeschort en blijft je werkgever je loon gedurende een bepaalde periode doorbetalen.
Andere soorten verlof
In België bestaat er een verlofstelsel dat je toelaat om voor korte periodes afwezig te zijn van het werk voor specifieke redenen. In bepaalde omstandigheden kan het zelfs toegestaan zijn om minder uren te werken. Er zijn verschillende soorten verlof(opent in nieuw venster) mogelijk, de meest voorkomende zijn:
- ouderschapsverlof
- palliatief zorgverlof
- verlof om een ernstig ziek familielid te ondersteunen of te verzorgen
- verlof voor mantelzorg.
Vlaams opleidingsverlof
Onder bepaalde voorwaarden kun je recht hebben op verlof voor training en opleiding. Dit staat bekend als Vlaams opleidingsverlof en wordt vaak VOV genoemd. Terwijl je een goedgekeurde opleiding volgt, word je gewoon doorbetaald. Je werkgever wordt gecompenseerd omdat je een nieuwe vaardigheid aanleert of een bestaande bijschaaft. Een win-winsituatie.
Ontslag, beëindiging en onderbreking van het werk
Wat gebeurt er als je een andere baan vindt? Of je bent klaar om met pensioen te gaan? Misschien heb je nieuwe interesses die je wilt nastreven. Er zijn tal van redenen waarom jij - of je werkgever - zou kunnen besluiten om je arbeidsovereenkomst te beëindigen (in het Engels)(opent in nieuw venster). Je arbeidsovereenkomst legt uit hoe deze beëindiging in zijn werk moet gaan.
Als je sociale bijdragen hebt betaald in België of een ander land van de Europese Unie, kom je in aanmerking voor werkloosheidsuitkeringen(opent in nieuw venster) in België. Er zijn nog enkele andere voorwaarden waaraan je moet voldoen en enkele formaliteiten die je moet vervullen. Daarom doe je best je huiswerk en zorg je ervoor dat je alles weet over je rechten en plichten.
Let op: als je een zelfstandige bent, ben je in België niet gedekt door de werkloosheidsverzekering.