Opleidingen van de toekomst
Europa heeft als missie om dagelijks Vlaamse burgers en inwoners te ondersteunen in hun persoonlijke groei. In samenwerking met zijn partners heeft Europa WSE grondig onderzoek verricht naar de benodigde vaardigheden voor de toekomst en diverse maatschappelijke uitdagingen gedefinieerd. Op basis daarvan zijn daarna partnerschappen opgericht die verschillende opleidingen hebben ontwikkeld.
Thema's
Zoek je een opleiding of wil je zelf graag een opleiding aanbieden? Hieronder vind je de details en contactpersonen per thema.
Competenties gerelateerd aan Soft Skills worden belangrijker op de veranderende arbeidsmarkt. Hieronder vind je de opleidingen die bestaan rond dit thema:
- Het vlot omgaan met diversiteit op de werkvloer
- Contactpersoon: aleidis.deville@thomasmore.be(opent in uw e-mail applicatie)
- Leidinggeven met impact
- Contactpersoon: jana.machtelinckx@vlerick.com(opent in uw e-mail applicatie)
- Interdisciplinair samenwerken
- Contactpersoon: peter.rakers@essetengage.com(opent in uw e-mail applicatie)
- Adaptie- en innovatievermogen
- Contactpersoon: melissa.plasschaert@tabor.be(opent in uw e-mail applicatie)
Binnen het thema Renovatie wordt er aandacht geschonken aan multi-technologie en bruikbaarheid binnen het secundair onderwijs. Hieronder vind je drie subthema’s waarbinnen de opleidingen ontwikkeld zijn.
- Bouwketen
- Energetische renovatiescan
- Binnenklimaat (luchtkwaliteit)
Het thema Grote evoluties binnen de industrie ontwikkelde opleidingen specifiek voor de industrie. Hieronder vind je de opdeling in subthema’s.
- Arbeidsorganisatie
- Digitale upskilling
- Soft skills
- Technische upskilling
Binnen het thema Energie ligt de focus niet alleen op de technische aspecten en praktische casussen, ook op vaardigheden zoals helder communiceren en sensibiliseren. Binnen vijf gedefinieerde sub-thema’s werden er negen opleidingen gecreëerd.
- Bewustzijn en sensibilisatie (1 opleiding)
- Monitoring en regeling (2 opleidingen)
- Technieken: Waterpompen (1 opleiding), Laadpalen (1 opleiding), Opslagsystemen (1 opleiding)
- Innovatievermogen in systeemdenken (1 opleiding)
- Communicatie en commerciële vaardigheden (1 opleiding)
De dronesector is één van de snelst groeiende sectoren. Daarom is het inzetten op de benodigde competenties via opleiding een goede investering in de toekomst van de arbeidsmarkt. Hieronder ontdek je de opleidingen.
- Specialistische opleidingen (3 opleidingen): Landbouw (1 opleiding), Bouw (1 opleiding), Off-shore (1 opleiding)
- Onderhoud en constructie (1 opleiding)
- Dataprotectie (1 opleiding)
Binnen het thema Retail ontwikkelde het partnerschap opleidingen die aangepast zijn aan de evoluties in de sector en aan de wijzigende competentievereisten voor (toekomstig) werkenden. Hieronder vind je de opleidingen.
- Pop up store uitwerken en uitbaten.
- Opleidingsmodule Soft Skills.
- Contact: hermien.raedts@pxl.be(opent in uw e-mail applicatie) (Hogeschool PXL)
- Flexibiliteit, veerkracht & leervermogen.
- Opleidingsmodule Ontwikkelen van commercieel inzicht bij retailmedewerkers.
- Didactische tool op maat van de doelgroep.
- Contact: hermien.raedts@pxl.be(opent in uw e-mail applicatie) (Hogeschool PXL)
Binnen het thema Zorg bestaan er 12 opleidingen gegroepeerd in drie subthema’s die ingaan op de transformaties in de gezondheidszorg, de brede zorg en de welzijnssector. Hieronder vind je de verschillende subthema’s.
- Subthema 1: Digitale vaardigheden van zorgverleners op alle niveaus om interdisciplinair te kunnen samenwerken over de eerste, tweede en derdelijns zorg heen.
- Subthema 2: Kennis van de beschikbare (opkomende) zorg technologieën om de kwaliteit van de zorg te blijven garanderen.
- Subthema 3: Psychosociale vaardigheden om de wendbaarheid van de zorgverleners te verzekeren in een landschap dat te kampen heeft met een gebrek aan arbeidskrachten en hoge burn-out risico’s.
Om competitief te blijven zullen bedrijven meer en meer moeten inzetten op lokale werkgelegenheid en productie, gebaseerd op lokale sterktes en waardebehoud. Daarom bieden we binnen het thema Circulaire Economie zes opleidingsmodules in drie subthema’s aan. Hieronder vind je de subthema’s.
- Algemeen denkkader, circulaire businessmodellen en impact op de verschillende departementen.
- Levenscylcusdenken en materiaalselectie en technologie en materiaalstromen.
- Leidraad tot actie voor de medewerker, de organisatie en de waardeketen.