Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toezicht ter plaatse

Toezicht ter plaatse

Om de kwaliteit van de beroepskwalificerende trajecten te waarborgen voert een onafhankelijk team van toezichthouders het toezicht ter plaatse uit.

Het kwaliteitstoezicht vindt plaats binnen een jaar nadat het beroepskwalificerende traject een eerste opleidingstermijn heeft doorlopen. 

Elke erkenningsaanvraag voor een beroepskwalificerend opleidingstraject of EVC-traject wordt onderworpen aan een inhoudelijk kwaliteitsonderzoek.

Twee beoordelaars bezorgen een gezamenlijk advies aan de erkenningscommissie. De erkenningscommissie beslist op basis daarvan of het traject al dan niet wordt erkend. Bij erkenning kan de aanbieder het traject in praktijk brengen.

Zodra het traject in de praktijk wordt georganiseerd, wordt het toezicht ter plaatse opgestart om de kwaliteit van het beroepskwalificerend traject te beoordelen.

  • De eerste keer wordt het toezicht ter plaatse georganiseerd binnen het jaar nadat een traject een eerste keer volledig werd doorlopen.
  • Nadien vindt het toezicht ter plaatse ten minste om de zes jaar plaats.

Wie voert het toezicht ter plaatse uit

Het toezichtteam bestaat uit twee toezichthouders. Het team wordt samengesteld uit toezichthouders van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), Vlaamse Sociale Inspectie – team kwaliteitstoezicht en de Vlaamse Onderwijsinspectie. Daarnaast kan een observator van VDAB of de Vlaamse Sociale Inspectie het toezicht bijwonen.

Eventueel neemt ook een externe deskundige deel aan het toezicht.

Waar wordt het toezicht ter plaatse georganiseerd

Het toezicht vindt plaats bij de aanbieder en op de locaties waar observaties van lesmomenten (in geval van een beroepskwalificerende opleiding) of assessments (in geval van een beroepskwalificerend EVC-assessment) mogelijk zijn.

Hoe verloopt het toezicht ter plaatse

Het toezicht ter plaatse gebeurt inhoudelijk volgens het gemeenschappelijk kwaliteitskader en doorloopt de volgende stappen.

  • Stap 1

    On desk voorbereiding

    Het toezicht ter plaatse start met een on desk voorbereiding. De toezichthouders onderzoeken de documenten over het beroepskwalificerend traject die vooraf door de aanbieder worden bezorgd. Hierover wordt afgestemd met de aanbieder.

  • Stap 2

    Toezicht ter plaatse

    Het toezichtteam voert ter plaatse gesprekken (o.a. met de verantwoordelijke, docenten, instructeurs, trajectbegeleiders, evaluatoren, cursisten of EVC-kandidaten…). Daarnaast observeren de toezichthouders (delen van) enkele lesmomenten of EVC-assessments. Ook worden documenten ingekeken (bv. evaluatieformulieren, stagemappen, afgeleverde bewijzen van beroepskwalificatie).

    Op het einde van de dag geeft het toezichtteam een korte toelichting van de vaststellingen op basis van de kwaliteitsgebieden van het kwaliteitskader.

  • Stap 3

    Opmaak eindverslag

    De toezichthouders rapporteren in hun eindverslag per kwaliteitsgebied over de sterke punten en de aandachtspunten en maken een advies op voor de erkenningscommissie. Het eindverslag (incl. het advies) wordt voorgelegd aan de erkenningscommissie.

  • Stap 4

    Beslissing erkenningscommissie

    De Erkenningscommissie neemt de beslissing over het verlengen van de erkenning (desgevallend mits remediëring van een aantal aandachtspunten) of het stopzetten ervan.

    Binnen 30 dagen na de dag van de ontvangst van het gezamenlijk verslag van het toezicht oordeelt de Erkenningscommissie over de voortzetting of intrekking van de erkenning. Binnen 30 dagen vanaf de beslissing brengt de Erkenningscommissie de organisatie op de hoogte.