Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijen zijn belangrijk want... Waarom

Bijen zijn belangrijk want...

Bijen zorgen voor ons voedsel

Bijen zijn van onschatbare waarde voor de voedselproductie. Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden.

Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Ook in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder bijen. Als bestuivers kennen we bijen het best, maar ook zweefvliegen, kevers en vlinders helpen mee aan de ecosysteemdienst. We noemen ze de wilde bestuivers. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Bijen kan je zelf redden

Bij veel wereldproblemen heb je als individu het gevoel dat jouw inbreng een druppel op een hete plaat is. In het bijenverhaal lijkt dit ook zo, maar is het niet zo. Je kan bloemen zaaien, struiken planten, gifstoffen vermijden, insectenhuisje hangen … noem maar op. Ook zonder tuin kan je bijengroen voorzien tegen je gevel of op je terras. Jouw actie telt! Samen redden we de bij.

Bijen hebben veel te vertellen

Wilde bijen en honingbijen vertellen ons veel over hoe het gesteld is met de natuur. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie. Het is dus geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde.

Het afsterven van bijen en bestuivers heeft verscheidene oorzaken:

  • kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu
  • Klimaatverandering
  • gebruik van pesticiden door de mens
  • de Varroa-mijt (een parasiet) is voor honingbijen een bijkomend probleem

Door onderzoek van stuifmeel bij honingbijen kan men ook meten welke chemische stoffen in onze omgeving aanwezig zijn. De laatste jaren wordt er door onderzoekers en natuurverenigingen veel meer gefocust op het inventariseren van o.a. wilde bijen. De resultaten geven interessante informatie om de omgeving voor onze bestuivers te verbeteren.

    Bijen zijn aaibaar

    Wie kent er geen BB? Een Bekende Bij. Zowel in strips, de bioscoop of de reclamewereld hebben bijen veel te vertellen. We kunnen ons een duidelijk beeld vormen van hoe een bij er in het echt uitziet. Hoewel het beestje meestal een angel heeft, hebben we er toch sympathie voor. Is het door de kleur, de lekkere honing of voor de bloemen, wie zal het zeggen?