Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over de campagne Week van de bij

Over de campagne

Dit jaar richt “Week van de Bij” zich op alle bestuivers. Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Met onze acties moedigt het Departement Omgeving gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor alle bestuivers.

Maak een plekje voor DE VRIENDEN VAN DE BIJ

Van 26 mei tot 2 juni 2024 organiseert het Departement Omgeving opnieuw de ‘Week van de Bij’ in Vlaanderen. In het kader van het ‘Actieplan wilde bestuivers’ worden gemeentebesturen, bedrijven en burgers aangemoedigd om extra in te zetten op nestgelegenheid, voldoende voedselaanbod en pesticidereductie voor bijen en alle andere bestuivers. Chocolatier Dominique Persoone en presentator Britt Van Marsenille zetten, net als vorige jaren, de boodschap kracht bij als ambassadeur.

Dit jaar richten we ons op alle bestuivers. Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Dat is niet alleen essentieel voor onze voedselvoorziening, maar tevens voor het in stand houden van de biodiversiteit.
Is er in jouw stad of gemeente al een bijenburcht? De meeste bijensoorten (70%) nestelen immers in de grond. Ook in het gazon of in de zandbak van de kinderen vind je ze terug. Een bijenburcht met een passend infobord dat via de website van week van de bij gratis beschikbaar is, maakt mensen bewust van het bestaan van deze schijnbaar onzichtbare bijenwereld.

Er is een tekort aan wilde natuur waardoor heel wat bestuivers en ander leven in de problemen komen. Uitbreiden van dit areaal is een doel op zich. De kwalitatieve verbetering van wat al bestaat is tevens heel belangrijk. Door het aansturen op pesticidereductie, het aanplanten van inheemse bomen en struiken en een natuurlijk beheer beoogt Week van de Bij een verbetering van de algemene biodiversiteit. Hoe je dit in je eigen tuin kan doen, ontdek je hier!(opent in nieuw venster)

Week van de bij gaat dit jaar ook samen in zee met de actie “Maai Mei Niet”, een initiatief van Knack. Je eigen bloemrijk gazon is een restaurant voor bijen, vlinders en veel andere dieren. Klaver en paardenbloemen worden door veel mensen bestreden in het gazon, maar zijn belangrijke voedselbronnen voor bijen, hommels en vlinders. Doe mee met de actie en tel bloemen. Meer info lees je op de website van Maai Mei Niet(opent in nieuw venster).

Peter en meter Dominique Persoone en Britt van Marsenille blijven de enthousiaste ambassadeurs van de campagne. Met hart en ziel engageren ze zich opnieuw om de leefwereld van de bijen en andere bestuivers onder de aandacht te brengen.

Elk jaar zijn we te gast in een andere provincie om de Week van de Bij af te trappen. Dit jaar is de kick-off in Plantentuin Meise in Vlaams- Brabant. Naast een symposium voor professionelen van steden en gemeenten en de groensector wordt opnieuw een familiedag in het thema van onze gevleugelde vrienden georganiseerd.

Kick Off ‘Week van de Bij’ en persvoorstelling nieuw Suske & Wiske verhaal ‘De Hippe hommels’
Op zondag 26 mei 2024 trappen we de bijenweek op gang in Plantentuin Meise met een bijendag in het parkdomein. Het nieuwe educatieve bijenstripje ‘De Hippe hommels’ wordt er voorgesteld aan de pers. In de namiddag zijn er tal van workshops en infostanden rond bestuivers. We voorzien een aanbod voor groot en klein, zowel voor bijenkenners als anderen. Een ideale plek om je te laten bestuiven met het bloemen- en bijenvirus.

Symposium “Wilde bestuivers” voor milieu- en groendiensten
Op donderdag 30 mei organiseert ‘Week van de Bij ‘ in samenwerking met de Vereniging voor Openbaar Groen en de ‘Maai Mei Niet’ een niet te missen vormingsdag voor openbare besturen. Aanleiding is het 10- jarig bestaan van de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste Gemeente’. Plantentuin Meise is de ideale locatie en het decor voor de vele gastsprekers en workshops rond bestuivers en biodiversiteit.
In het plenaire gedeelte ontvangen we zowel internationale gasten als bekende bijensprekers. We kijken kort naar interessante realisaties en reflecteren over uitdagingen die nodig zijn om bijen en bestuivers in het algemeen te helpen. Deelnemers boeken ter plaatse een eigen programma op maat. Er kan gekozen worden uit meer dan 12 verschillende uiteenzettingen en workshops.
Aansluitend kan er tijdens de lunch gezoemd worden over de nieuwste bijenweetjes met andere deelnemers. In de namiddag is er keuze tussen een bijenzoektocht of een wilde bijenwandeling in Plantentuin Meise. Ten slotte krijgt elke deelnemer gratis de nieuwe publicatie van VVOG ‘Zakboek voor een bijenvriendelijke gemeente’ en sluiten we af met een receptie.

Deelnemen aan het symposium is gratis, maar inschrijven voor deze dag is verplicht en kan via de website van Week van de Bij. (begin mei)

Beide events zijn in nauwe samenwerking met Plantentuin Meise(opent in nieuw venster), Nieuwelaan, 38 te Meise. Week van de Bij is een werking van het Duurzaam Educatiepunt van het Departement Omgeving. Info vind je ook terug op onze facebookpagina en instagram.

    Beknopte agenda

    • Vanaf 1 april tot en met 30 april 2024 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar weekvandebij@vlaanderen.be
    • Zondag 26 mei 2024: Kick Off ‘Week van de Bij’ en persvoorstelling nieuw Suske & Wiske verhaal ‘De Hippe hommels’ te Meise.
    • Donderdag 30 mei 2024: Symposium “Wilde bestuivers” voor milieu- en groendiensten te Meise.
    • Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de Facebookpagina van Week van de Bij

    Communicatiemateriaal